čtvrtek 18. dubna 2013

Celozrnný makovec


Ingredience
Těsto
2 hrnky celozrnné špaldové mouky
1 a 1/2 hrnku mletého máku
1/3 hrnku přírodního cukru s třtinovou melasou
2 hrnky rostlinného mléka
1/4 hrnku rostlinného oleje
1/2 balení vanilkového pudingu v prášku
1 lžíce jedlé sody
1 lžíce citrónové šťávy
špetka soli

Citrónová poleva
1 hrnek sušeného rostlinného mléka (nebo moučkového cukru)
2 lžíce kokosového oleje
1-3 lžíce citrónové šťávy

Postup
Troubu zapneme na 170° C. Plech vymažeme rostlinným olejem a vysypeme strouhaným kokosem.
V míse smícháme mouku, mák, cukr, sůl, jedlou sodu a vanilkový puding v prášku. Přilijeme mléko, citrónovou šťávu a olej a vše smícháme. Těsto nalijeme na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.
Sušené mléko smícháme s citrónovou šťávou a rozehřátým kokosovým olejem - poleva nesmí být moc tekutá, ale ani tuhá (tak aby se dala natírat, ale nerozlívala se). Polevou pomažeme vychladlý makovec.

13 komentářů:

  1. Miluju makovce a cokoli s mákem, recept tedy určitě vyzkouším! Konečně taky vím, jak využit Tvého tipu na makové mléko. Mimo jiné, chutná skvěle ^^
    Děkuju za inspiraci a poznámky ^^ Už se těším, až si o víkendu zase 'zařádím' v kuchyni x)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, tohle jsem párkrát už měla a nemůžu si to vynachválit! :))

    OdpovědětVymazat
  3. když makovec tak z makového mléka :D..vypadá to moc dobře, já osobně bych si tam asi už nepřidávala tu polevu, protože tyhle moc ráda nemám, ale proč ne :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak upečeno, ochutnáno a je výnikající. Myslim že brzy zmizí :-) Díky moc za recept ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Polevu dělám z mletého třtinového cukru, připadá mi to jako menší zlo oproti bílému moučkovému :-). PS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ten už někde kupuješ nebo si to nějak meleš doma? :)

      Vymazat
  6. Upekla jsem a je skvělý! Snad poslouží dobře i do školy jako ukázka českého jídla pro francouzskou výměnu :))

    OdpovědětVymazat
  7. ted jsem ji dopekla a už se na ni doma vrhly. Je výborná =)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, pokud se použije na citronovou polevu sušené sojové mléko, jak to chutná? Je to srovnatelné? Ráda bych se tomu moučkovému cukru vyhla, ale zároveň zachovala tu specifickou chuť. A kokosový olej jde nahradit jiným? Nemáš třeba vyzkoušeno i s jiným olejem? Kokosák teď nemám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, se sójovým sušeným mlékem nemám zkušenosti, ale věřím, že třeba s ovesným sušeným to bude dobré :) Olej můžeš vynechat :)

      Vymazat