neděle 30. června 2013

June random II.

Celý červen jsem strávila u rodičů a to z jednoho prostého důvodu - práce. Pracovat budu ještě příští týden a pak konečně návrat zpátky do Plzně. Mám v hlavě hrozně moc plánů a už se těším, až je všechny uskutečním. Taky se moc těším na svojí novou ledničku, která byla hlavním důvodem mé měsíční brigády - konečně budu mít dostatek místa na ovoce a zeleninu a velký a funkční mrazák! Kdyby někoho zajímalo, jak bude vypadat, tak takhle. Zítra jí mají přivést k rodičům a když vše klapne, tak v úterý se poveze do Plzně. 
Mimo práce jsem během pobytu u rodičů byla častěji s přáteli (byli jsme se jak koupat, tak jsme i grilovali a klasicky seděli v hospodě), výletovala s rodiči na nákupy do Německa, již tradičně jela s taťkou na samosběr jahod, strašně často pekla (minimálně dvakrát týdně) a taky jsem byla na dodělávce tetování na stehně (fotky budou snad příští víkend - zatím se to furt loupe:)). 

taková ta úleva, když řeknete rodičům o nové kérce a můžete konečně
chodit v kraťasech!

ranní překvápko - přes 200 000 zobrazení a 16 nových komentářů ♥

při odchodu od kadeřnice 

po návštěvě koupáku

ještě zabalená kérka :))

děsně dlouho (někdy od března) jsem si přála 2 kg činky..a pak je někdo
zapomene v hotelu, kde pracuji na pokoji - náhoda nebo osud? :D



♥♥♥

není nic lepšího než pózovat s toastovým chlebem a ledovým salátem



snídaně od muže ♥

the whole world loves me, bitch! :D

den po kalbě - upekla jsem si koláč jen pro sebe a koukala na Černou labuť


nejlepší třešně od známých! ♥

dárečky od maminky z výletu do Německa :)) původně jsem si z obchodu táhla
 jen jedno mléko, ale když mamka zjistila, že stojí jen euro, tak mě poslala, ať
si jich koupím víc a botky mi víceméně vnutila (říkala jsem, že je nechci :D) -
moje šetřivá mamka! (wtf? :D)

v sobotu ráno vstávám v šest hodin. proč? kvůli těmto kráskám!

a nakonec fotka z dnešního ježdění na skejtu ^^

čtvrtek 27. června 2013

But where do you get your ______ ??

BÍLKOVINY
Na bílkoviny jsem se zaměřila už v tomto článku. Vegan může mít nedostatečný příjem bílkovin ze dvou důvodů: prvním je nedostatečný příjem energie (např. v případě mentální anorexie, nebo ztráty chuti z důvodu nemoci) a druhým nesprávně složená strava. Vyhněte se oběma důvodům a o bílkoviny se nemusíte bát.

HOŘČÍK
Hořčík neboli antistresový minerál dodává energii, pomáhá spalovat tuk a je dobrý při depresích. Potraviny bohaté na hořčík jsou ořechy, semena, listová zelenina, sójové boby, mořské řasy a melasa.

JÓD
Jód je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy, urychluje metabolismus a má uklidňující účinky na nervovou soustavu. Naneštěstí je půda v České republice dosti chudá na jód. Hlavními zdroji jódu je jodidovaná sůl (u které se však doporučuje snižovat její příjem) a mořské řasy. Mořské řasy jsou nejvhodnějším zdrojem jódu a stačí jich velmi malé množství.

SELEN
Selen stimuluje imunitní systém, působí jako antioxidant a chrání proti tzv. civilizačním chorobám. Jeho nejlepšími zdroji jsou para ořechy, dále další druhy ořechů, dýňová semínka, česnek, hrách, brokolice, bílé hlávkové zelí, celozrnný chléb a další. Stejně jako u jódu i na selen je půda v České republice poměrně chudá (obsah selenu v půdě je důležitý proto, že z ní přechází do pěstovaných rostlin). Při konzumování pestré stravy se nemusíte obávat deficitu selenu, avšak pokud si chcete být jistí můžete si zakoupit potravinový doplněk.

VÁPNÍK
Potraviny, které prospějí vaším kostem a zubům jsou mák, brokolice, kapusta, pekingské zelí, pomeranče, mandle, karob, lněné semínko, sezamové semínko (ideálně neloupané), melasa a další. Lze zakoupit i "obohacené" potraviny - například Soja drink calcium od Alnatury (koupíte v DM). Draslík zvyšuje odolnost kostí proti ztrátám vápníku, u sodíku je tomu naopak - vyvarujte se proto přílišného příjmu soli a dopřejte si ovoce, zeleninu a luštěniny, neboť mají vysoký obsah draslíku.


VÍCENENASYCENÉ TUKY: OMEGA-3 A OMEGA-6
Vícenenasycené tuky jsou esenciální živiny nezbytné pro zdraví. Jde o tuky omega-3 a omega-6, které snižují hladinu špatného cholesterolu, jsou prevencí proti onemocnění srdce a udržují zdravé vlasy, nehty a pleť. Rostlinná strava je bohatá na omega-6 (zdroji jsou slunečnicový olej a semínka, sezamová semínka, dýňová semínka, vlašské ořechy). Zvýšený pozor je třeba si dát na omega-3. Nejlepším zdrojem omega-3 jsou mořské řasy (kde myslíte, že berou omega-3 ryby?), dalšími zdroji pak lněné semínko, lněný olej, konopný olej, řepkový olej, vlašské ořechy a kapusta.

VITAMIN B12
B12 produkují půdní bakterie, ale hlínu nelze brát za spolehlivý zdroj - vitamín tam být sice může, ale nemusí.  Stejně tak vám s B12 nepomůže ani tempeh, kysané zelí, mořské řasy, droždí, nebo rakytník. Spolehlivým zdrojem vitaminu B12 jsou fortifikované (uměle obohacené) potraviny (rostlinná mléka, energy drinky,...) a potravinové doplňky (např. tabletky B12 od Nature's Bounty nebo komplexní vitamín VEG 1 - vitamin je nutné brát pravidelně každý den). Existují i zastánci toho názoru, že není nutné brát potravinový doplněk vitamínu B12, protože si ho tělo prý dokáže vytvářet samo. Stále více lidí se ale přiklání k opačnému názoru.
Nutno dodat, že nedostatek B12 se týká veganů i vegetariánů a konvenčně se stravujících lidí, jelikož může být zapříčiněn geny, kdy jedincovo tělo tento vitamin špatně vstřebává. Nedostatek vitaminu B12 se může projevit po několika měsících až letech. Naši předci s B12 neměli problém ani při rostlinné stravě, protože narozdíl od nás ho přijímaly z půdy, hmyzu a z kontaminované vody.

VITAMIN D
Ve spojení s vápníkem a fosforem pomáhá při stavbě kostí a zubů a spolu s vitamínem A a C je dobrou prevencí proti nachlazení. Doporučenou denní dávku vitaminu D si zajistíte jednoduše - stačí se na 15-20 minut vystavit sluníčku! V zimě je vhodné konzumovat fortifikované (uměle obohacené) potraviny a potravinové suplementy vitaminu D2 (vitamin D má dvě formy - vitamin D2 a vitamin D3, který je živočišného původu).

ZINEK
Zinek je klíčový prvek pro udržení tělesných funkcí v dobrém stavu. Je důležitý pro správnou funkci mozku. Získáme ho z celozrnných obilovin, pšeničných klíčků, sezamových a dýňových semínek, fazolí, cizrny, sóji, arašídů, oříšků.

ŽELEZO
Nedostatek železa je známý pod pojmem anemie neboli chudokrevnost. Té se můžete vyhnout, když zařadíte do své stravy tyto potraviny: luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy a semena, červenou řepu, brokolici, rozinky, hrášek, čerstvé i sušené meruňky, švestky, špenát, melasu a spoustu dalších potravin (soustřeďte se hlavně na červené a až fialově zabarvené potraviny - právě ty bývají na železo bohaté). Vstřebávání železa navíc napomáhá vitamin C, a to až šestinásobně! Proto zařaďte do jídelníčku třeba hummus, kde je kombinace cizrny (železa) a citrónu (vitamin C).

úterý 25. června 2013

Lilkové lasagne


Ingredience (1 velká porce)
300 g lilku
400 g rajčat
50 g veganského sýru riccota
1/2 cibule
2 stroužky česneku
bazalka (sušená či čerstvá)
olivový olej

Postup
Lilek nakrájíme na plátky, osolíme a necháme 10 minut vypotit. Kapičky vody na plátcích poté osušíme a plátky osmahneme na malém množství oleje.
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Obojí osmahneme na oleji, dokud cibulka lehce nezezlátne. Přidáme na drobno nakrájená rajčata, opepříme, podlijeme trochou vody a necháme vařit, dokud z rajčat nebude omáčka (pár malých kousků rajčat tam může zůstat:). Vypneme sporák a do směsi přimícháme bazalku. Troubu zapneme na 180° C. Zapékací mísu lehce potřeme olivovým olejem, na dno dáme menší vrstvu rajčatové směsi, poté plátky lilku (pokládáme je trochu přes sebe) a zase vrstvu směsi. Skončíme rajčatovou směsí, kterou posypeme veganskou riccotou. Dáme péct do trouby asi na 20-30 minut (závisí na počtu vrstev).

Poznámky
Jistě jste si všimli, že na fotce nemám jako poslední vrstvu rajčatovou omáčku - trochu jsem to nevypočítala, ale vy to určitě udělejte podle postupu, protože jinak budou ty horní plátky lilku takové suché a nic moc chutné :)) A pokud máte čerstvou bazalku, tak jí nepřidávejte přímo do rajčatové směsi, ale jednotlivé lístky pokládejte na každou vrstvu rajčatové omáčky při vrstvení do zapékací mísy.
Vedle lasagní mám na fotce pečené batáty, cherry rajčata a brusinkovou omáčku. 

pondělí 24. června 2013

June random

kde jsou ty časy, kdy jsem nadávala, že ty ikeácký talíře jsou děsně
velký..teď se mi tam obědy pomalu nevejdou :D

další ze série fotek "no make-up" :D

nový elasťáky na cvičení (za stovku!) :3

pondělí 17. června 2013

Seven days, seven breakfasts!

Ovesná kaše se skořicí, jahodami, banánem, mandlemi, lněnými semínky a datlovým sirupem

Jáhlová kaše se skořicí, pomerančem, banánem, sušenými fíky, arašídy, lněnými a slunečnicovými semínky 

Ovesná kaše s mandlovým mlékem, banánem, mandlemi, slunečnicovými semínky a datlovým sirupem; jablko  

Kaše z ovesných vloček a špaldové krupice s lískooříškovým mlékem, banánem, broskví, mandlemi a strouhaným kokosem

Ovesno-jáhlová kaše s mandlovým mlékem, banánem, sušenými fíky a mletým mákem

 Ovesná kaše s vanilkovým luskem, jahodami, mandlemi, sušenými datlemi a slunečnicovými semínky; jablko

 A nakonec netradiční snídaně - banánová bábovka (tentokrát s čokoládovými kousky uvnitř místo polevy) a kakao z lískooříškového mléka, holandského kakaa a třtinového cukru

neděle 16. června 2013

První půlka června? No, pár věcí se událo:

  • Zkouškové jsem zmákla za tři týdny - 6 písemek, 2 ústní. Dostala pět jedniček a jednu dvojku, spokojenost :))
  • Po extra dlouhé době (minimálně 2 roky) jsem měla kafe! Sice jsem do něj jen namáčela sušenky a zbytek vypil přítel, ale i tak! :D A stejnak prostě nevím, co lidi na kafi mají. Mně to vážně nechutná (jen na namáčení :D). Zato ty sušenky - nejlepší! (šlo o značku Lotus)
  • Poprvé od té doby, co chodím se svým přítelem jsem bez něj byla na koncertě (tj. po 4 letech a 5 měsících).
  • Spolužák mě upozornil na to, že bych mohla dostat prospěchové stipendium se známkami, které mám - tak jsem hledala po stránkách naší fakulty a ona prospěchové stipendia neuděluje, tssss!
  • Miluju tohle počasí! Dneska jsem si ho nejvíc užila - jeli jsme s přítelem a ještě s jedním párem na výlet do Františkových lázní, nejdřív jsme byli v aquaparku a pak si kluci chvilku zajezdili ve skateparku :) Po návratu domů jsem na zahradě grilovala s rodiči a teď už jen chill. Víc takových dní!
  • Nechala jsem si dost radikálně ostříhat vlasy (pro zlé jazyky - ano, vím, že mi dlouhé sluší víc, ale ty vlasy to potřebovaly a já to prostě chtěla). A budou se dít další divy (pokud si to zase nerozmyslím :D). Vlasy jsem včera zdokumentovala na pár fotkách (nemám je nijak upravené - šla jsem jen za známými na skatepark - a protože jsem líná, tak jsem fotky neupravovala :D). ↓


tílko, taška - z Fluff festu / mikina, kalhoty - Terranova / boty - random shop / náramek - Drop Dead Clothing 

pátek 14. června 2013

Cuketová pomazánka


Ingredience
1 malá cuketa
1/2 balení tofu natural
2-3 stroužky česneku
1 lžíce namletých lněných semínek (není nutné)
1 lžíce olivového oleje
šťáva z 1/2 velkého citrónu
čerstvá pažitka
sůl, čerstvě mletý pepř

Postup
Cuketu a tofu nakrájíme na kostky, česnek oloupeme a nakrájíme na plátky a vše dáme do vyšší misky. Přidáme lžíci namletých lněných semínek, lžíci oleje a šťávu z poloviny citrónu. Vše dohladka rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme solí, pepřem a vmícháme nakrájenou čerstvou pažitku. Podáváme se zeleninou nebo pečivem.

středa 12. června 2013

Rýžové mléko

Ingredience
100 g rýže (použila jsem natural - u bílé rýže zkraťte dobu vaření při prvním postupu)
voda

+ libovolné dochucení (1-2 lžíce sladkého sirupu nebo třtinového cukru, kakao, vanilkový lusk, kokos,..)

Postup
Vařené
Rýži propláchneme, v hrnci zalijeme jedním litrem studené vody a přivedeme k varu. Jakmile začne voda vřít, snížíme plamen a vaříme další 2 hodiny. Po uvaření vodu i s rýží přelijeme do mixéru, přidáme vodu (množství přidané vody závisí na tom, jak chceme mít mléko husté) a důkladně 2-4 minuty mixujeme. Pokud chceme něčím mléko dochutit, tak dochutíme a ještě chvilku mixneme. Poté přecedíme přes sítko nebo plátno. Skladujeme v uzavřené nádobě v lednici.

Nevařené
Rýži propláchneme, zalijeme dvěma hrnky studené vody a necháme přes noc (9 hodin) při pokojové teplotě. Poté vodu slijeme, rýži přendáme do mixéru, zalijeme studenou vodou (množství přidané vody závisí na tom, jak chceme mít mléko husté) a pečlivě rozmixujeme. Pokud chceme něčím mléko dochutit, tak dochutíme a ještě chvilku mixneme. Poté přecedíme přes sítko nebo plátno. Skladujeme v uzavřené nádobě v lednici.

Poznámky
Rýžovou drť nevyhazujte, můžete si z ní udělat kaši k snídani, rýžové placičky nebo pomazánku.

úterý 11. června 2013

Rajčatovo-čočková omáčka

Ingredience (4 porce)
150 g červené čočky
300 - 400 g rajčatového pyré (podle přílohy :)
4 velká čerstvá rajčata
1 cibule
3 stroužky česneku
oregano, bazalka
sůl, čerstvě namletý pepř
olivový olej

Postup
Na olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a na plátky nakrájený česnek. Po zesklovatění cibulky přidáme na malé kousky nakrájená rajčata a rajčatové pyré a přisypeme červenou čočku. Podlijeme trochou vody a necháme vařit do změknutí čočky. Podle potřeby přiléváme vodu. Po změknutí čočky osolíme, opepříme a dochutíme bazalkou a oreganem. Podáváme s hnědou rýží, celozrnnými těstovinami či špagetami, bulgurem, bramborem,.. (na fotce variace s celozrnnými špagetami, jarní cibulkou a zelenými olivami).

Poznámky
Moje oblíbená omáčka, není týdne, kdy bych jí minimálně jednou nedělala! S omáčkou si můžete hrát a přidat do ní, co chcete - já většinou přidám ještě nějakou nakrájenou zeleninu (mrkev, řapíkatý celer, brokolice, květák...). Pokud doma nemáte čerstvá rajčata, tak můžete použít konzervu s rajčaty nebo udělat omáčku jen z pyré (a naopak - když není pyré, dejte jen rajčata).

neděle 9. června 2013

There is a light that never goes out

Potom, co jsem upekla suprový koláč s rebarborou a zacvičila si, jsme s přítelem vyrazili ven. V původním plánu bylo pouze zlepšení mých dovedností na skejtu, ale nakonec jsem se rozhodla vzít i foťák a rychle jsme něco vyfotili :). 
Zjistila jsem, že bych nemohla být fashion blogerkou, protože jsem absolutně neschopná vybírat fotky (a tak to končí nekončícím článkem s bůhvíkolik fotkami). 



sobota 8. června 2013

Drobenkový koláč s rebarborou


Ingredience
5 stonků rebarbory (cca 450 g)
3 lžíce třtinového cukru
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek celozrnné mouky
1 hrnek třtinového cukru
3/4 hrnku rostlinného tuku Alsan
1/3 sáčku kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
1 sáček vanilkového pudingu v prášku
1 a 2/3 hrnku rostlinného mléka (měla jsem rýžové)
špetka soli

Postup
Z rebarborových stonků odkrojíme horní a spodní část. Rebarboru oloupeme, silnější stonky podélně rozřízneme a nakrájíme na menší kousky. Ty promícháme s třemi lžícemi třtinového cukru a necháme 20 minut odležet.
Troubu předehřejeme na 180° C. Plech vymažeme olejem, nebo tukem a vysypeme hrubou moukou.
V míse smícháme drobenku z obou druhů mouky, cukru a povoleného tuku. Z mísy odebereme jeden hrnek drobenky. Do zbytku v míse přidáme rostlinné mléko, prášek do pečiva, vanilkový puding v prášku a sůl. Dobře promícháme, rovnoměrně rozprostřeme na plech, posypeme kousky rebarbory, zasypeme drobenkou, co máme v hrníčku a dáme do vyhřáté trouby na asi 30-40 minut.

Poznámky
Maminčin recept, který jsem trochu upgradovala :D Komu nevadí kyselost rebarbory, může část postupu, kdy se rebarbora míchá s cukrem a nechá odležet vynechat.

čtvrtek 6. června 2013

Such a productive day!

Občas mě to chytne a strávím celý den s nůžkami, barvami, cvočky, fixami a dalšími serepetičkami. Stihnu nabarvit nejen oblečení, ale i sebe, podlahu a bůhví co ještě, prsty mám rudé od cvočkování a po celém pokoji se válí kusy šortek, papírů a trik. Skončím vynervovaná, ale zároveň pyšná a šťastná jako blecha (a hned začnu hledat, co bych mohla vylepšit příště)


v hlavní roli: barva na textil Kresba, fixa na textil KOH-I-NOOR, vysunovací nůž Kofola, cvočky z ebay 

A kdy jindy mě může tvořivá nálada chytnout než právě o zkouškovém? Koukání na seriály už mě nebaví (a hlavně začínám koukat na hrozný blbosti :D) a potřebuji se něčím zabavit při čekání na výsledky poslední zkoušky, tak se pouštím do DIY.
Právě zkoumám, kde sehnat fairtrade trika a přes léto si chci vyrobit pár dalších tank topů, fringe topů a všech možných dalších topů. Nápadů na nápisy mám dost a času bude taky dostatek (i když jsem si slíbila, že opráším španělskou učebnici a každý týden přečtu nějaký sociologický článek v angličtině plus budu chodit na brigádu :D)



Tílko je původně nepovedený tank top, který jsem se snažila zachránit tak, že jsem z něj udělala fringe top. Taky na něm měl být jiný nápis, který jsem měla už dlouho vymyšlený, ale dneska ráno jsem si to rozmyslela :D

Kraťasy jste mohli vidět už tady. Od té doby mi tu ležely jen tak ladem skladem, nevěděla jsem co s nimi. Nechtěla jsem je stejné jako ty černé, co jsem si přetvořila minulé léto a nakonec mě napadlo tohle (jak typické - na všem mám buď cvočky nebo obrácené kříže, ať žije nápaditost!).
Potřebují ještě trochu zúžit (minimálně v pase, přes stehna nevím, jestli je zúžit, nebo nechat takhle volnější, hm? =/), to už je ale nad mé schopnosti a radši to přenechám specialistovi-sousedce, co vlastní šicí stroj (přála bych si svůj!). A taky chci dát pár cvoček ještě zezadu na kapsy, jenže musím nějaké cvočky nejdřív koupit - došly mi zásoby :)

zúžit či nezúžit? =/

Mimo to jsem dneska stihla uvařit oběd, zacvičit si, sejít se se známou kvůli kosmetice, co jsem pro ní měla, nakoupit ve zdravé výživě, sjet si do kadeřnických potřeb pro barvy Manic Panic (samozřejmě Shocking Blue zrovna neměli...), posedět s kamarády, co nečekaně přijeli do Plzně na nákupy, vyzvednout si nový přírůstek do knihovničky (Klub Rváčů, aaaaa!! ♥), nakoupit v Lidlu, sepsat tenhle článek a teď už mě čeká jen příprava večeře a film! Co jste dnes dělali vy? :))