pátek 18. července 2014

Recenze: Biosféra (pohanková mouka, kaše Damodara, drcené kakaové boby, stévie)


Nedávno ke mě dorazil v pořadí již druhý balíček z Biosféry. Tento e-shop jsem si opravdu oblíbila, nově tam navíc přibyly produkty od firmy Damodara, z nichž dva mi skončily v nákupním košíku. Celkově byl tento můj košík plný produktů hodících se hlavně k snídani (no co je lepšího než snídaně? nic!). Do zkoušení jsem se dala hned den poté, co jsem si vyzvedla balíček. A jak mi chutnalo? :)

Jako první jsem do košíku přihodila dva produkty od již zmíněné značky Damodara. Damodara je česká firma vyrábějící luštěninové pochoutky, instantní polévky a kaše (obojí ve zdravém provedení, ne plné glutamátu či cukru) a ovocné tyčinky. Já jsem si na zkoušku vzala dvě instantní kaše do hrnku - jáhlovou s ovocem (složení: jáhly, goji, datle, kardamon) a pohankovou s ovocem (pohanka, skořice, sušená jablka). Obě kaše jsem pouze zalila vařící vodou, zamíchala a nechala 2-3 minutky odstát. Výsledkem náročné přípravy byly krásně hladké a krémové kaše. V jáhlové jsem ze začátku nemohla přijít na chuť kardamonu (první zkušenost s tímto kořením :)), přisypala trochu mleté skořice a pak byla kaše výborná :) Má ode mě velké plus za krásně krémovou texturu. Pohanková kaše mi sama od sebe naproti tomu přišla málo výrazná a skořici jsem tam ještě dosypala. Texturou i chutí u mě však vede pohanková. 
Kaše Damodara mají ode mě velké plus za čisté složení, krémovou texturu a dobrou chuť, zatímco mínus vidím jen ve vyšší ceně. Na každodenní snídani to pro většinu z nás není, ale jeví se mi to jako super věc na cestování - kaši máte naporcovanou, stačí jí zalít horkou vodou a máte hotovo. 


Po pohankové mouce jsem pokukovala už pěknou dobu, ale nikdy jsem jí do košíku nehodila. Až teď! První věc, co mi přišla na mysl byly pohankové lívance, jelikož jsem slyšela, že pohanková mouka dobře drží pohromadě. Nakonec jsem jí však poprvé použila při výrobě pohankových knedlíků plněných jahodami. Hned při práci s těstem jsem si říkala, že by to chtělo spíše švestky než jahody, jelikož mi mouka voní po máku. Knedlíky z ní držely obstojně a chuťově byly moc dobré. Lívance z ní budou určitě perfektní. Pokud vás už pšeničná či špaldová mouka omrzely, zkuste sáhnout po pohankové - snad vám zachutná jako mně :)

Konečně si i já mohu přislazovat kašičky touhle super rostlinkou! Před nějakými dvěma roky jsem se snažila si vypěstovat domácí, ale stačí, abych vám řekla, že mi jednou chcípnul i kaktus, abyste si dokázali představit, jak moje pěstování dopadlo. Dlouho jsem si pak chtěla stévii koupit, ale nevěděla jsem jakou - prášek, kapky, sušené lístky?? Tolik možností a vysoká cena mě nakonec vždy odradili s tím, že "příště si jí koupím!". Když jsem na Biosféře pak viděla tyto drcené lístky stévie za více než dobrou cenu, hned jsem si jí chtěla objednat. To se mi stalo při minulém nákupu, kdy zrovna byla doprodaná, takže jsem musela počkat až na další balíček a tak jí mám konečně doma. Zatím jsem měla se stévií dobré zkušenosti v hotových produktech (protein, žvýkačky, apod.), nikdy jsem necítila žádnou pachuť, kterou by stévie údajně měla mít. Tyto drcené lístky jsem párkrát vyzkoušela v kaších, pokaždé jiné množství. (Pa)chuť stévie jsem nezaznamenala, dokud jsem jí jednou nedala trochu víc (okolo 1,5-2 lžiček na kaši), jinak mi kaše jen přišla o něco sladší než obvykle. Ale - lidově řečeno - na prdel jsem si z toho nesedla. 

Další z věcí, které jsem si už dlouho přála ochutnat - kakaové boby! Kakaové boby jsou sušená semena plodů kakaovníku Arriba. Jsou drcené, v bio a raw kvalitě. Cena se může zdát vysoká, ale věřte, že vám těch 200 g, co balíček má, vydrží na dlouho (mně stačí na snídani lžička a moje enzymy dobré nálady jedou na plno :)). Čekala jsem, že boby budou hodně hořké, ale svou chutí mě velmi mile překvapily a staly se tak oblíbeným doplněk mých snídaňových kaší. 

8 komentářů:

  1. Ahoj Dewii, prosím podle jakého receptu jsi dělala ty knedlíky? Už týdny na ně mám chuť :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ty kakaové boby vypadají dobře, asi se po nich podívám, díky za tip :)
    Jinak pohankovou mouku mám nejradši. Skvělé jsou z ní lívance, kdy do těsta přidáš rozmačkaný banán, doporučuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký článek :) Všechny výrobky znám až na ty instantní kašičky. Ale líbí se mi, je super, že neobsahují nic přebytečného, pouze to poctivé, co se tam opravdu dává a člověk nemusí koukat, co mu to v tom plave...pohankovou mouku bych chtěla taky vyzkoušet, taky po ní vždycky pokukuju, ale nikdy se neodvážím..stevii máme doma, ale musím se přiznat, že mi vůbec nechutná, na mě je to strašně sladký :D a kakaové boby doslova miluju <3 kdyby nebyly tak drahé :/ jinak bych se jich mohla užrat ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Biosféru mám taky moc ráda, ten výběr je super:)
    Přesně tuhle pohankovou mouku kupuji u nás ve zdravé výživě a z jiné už palačinky (i na slano) pomalu ani nedělám, je moc dobrá, jen se mi to občas trochu trhá....
    A ta jáhlová kaše taky vypadá dobře! No a pěstování stévie? u mě to probíhalo stejně :DD

    OdpovědětVymazat
  5. Damodara je super značka, pár věcí jsem již kdysi zkoušela-italskou polévku, makové chipsy, nějakou tu luštěninovou pochoutku už nevím s čím a tu ovocnou tyčku myslím též makovou...strašně fajn produkty, ráda bych na ně zas narazila někde :) Jinak stevii jsem tedy nepřišla na chuť, ale objevila jsem rapaduru (panellu), takže mi to ani nevadí, protože ta je super a je v prášku:)

    OdpovědětVymazat
  6. Pořád sem si tak k pohance nenašla cestu..

    OdpovědětVymazat
  7. Stevie je moc dobrá. Zatím jsem měla jen tu v prášku, ale taky jsem byla spokojená :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ty kašičky jsou hrozně dobré, já ještě zkoušela rýžovou a také chutnala moc dobře:-)
    Lili*

    OdpovědětVymazat