úterý 16. prosince 2014

Recenze: Protein blend PRO-VX


Zdravím!
Po delší době přináším recenzi na další veganský protein! Tentokrát jde o můj úplně první blend (kdo by nevěděl, tak blend značí produkt, jenž obsahuje více zdrojů proteinu).
O PRO-VX Proteinu jsem se dozvěděla od známé, která jej vychvalovala až do nebes. Moje první reakce? To samozřejmě POTŘEBUJU! :D Pak jsem ale zjistila, že obsahuje i sójový protein, jehož nejsem fanouškem, nakonec jsem se však rozhodla ho i tak vyzkoušet.

Mám ho z e-eshopu Fitness-24.cz, jenž má tento protein zařazený v kategorii proteinů na hubnutí a se svým obsahem tuků 5 g a obsahem sacharidů 1,9 g na 100 g prášku je tam právem. Obsah bílkovin ve 100 g proteinu je 79 g, z čehož 16,2 g tvoří BCAA. Ve srovnání se syrovátkovým proteinem je PRO-VX blend aminokyselinová bomba (viz popis). Mimo kvalitní proteiny pocházející z několika zdrojů (ze sóji, rýže a hrachu) a již zmíněné BCAA se PRO-VX též pyšní vysokým obsahem argininu, což je velmi důležitá aminokyselina podporující růst a regeneraci svalů skrze přenos oxidu dusíku a vylučování růstového hormonu.
PRO-VX dodá tělu všechny esenciální i neesenciální aminokyseliny a navrch i spektrum esenciálních látek - obsahuje totiž látku VIT-MX-SPORT™, což je směs vitamínů a minerálů. To zní jako bomba pro tělo, hm? :)


Co se týče složení, prvním mínusem je fakt, že protein obsahuje pouze aroma a žádný kakaový prášek jako například Reflex a i u použitého sladidla má Reflex navrch, jelikož PRO-VX je slazen sukralózou, zatímco Reflex stévií. Sukralóza je umělé sladidlo podobně jako aspartam, avšak zatím nemá prokázané žádné vedlejší účinky. U proteinů už však musí člověk s umělými sladidly počítat, existuje jen pár výjimek, které jsou slazeny přírodněji (například již zmíněný Reflex či Growing Naturals).


Příchuť jsem si vybrala čokoládovou. Hned po otevření pixly se rozlila úžasná čoko-oříšková vůně. Barevně se prášek podobal čokoládovému rýžovému proteinu Growing Naturals, stejně tak konzistence byla podobná. Avšak GN je cítit po rýži a méně čokoládově než PRO-VX. Asi správně tušíte, že chuť byla taky bájo. Přišlo mi, jak kdybych pila čokoládový shake s nádechem lískových oříšků. Protein nepění a při polykání není cítit prášek ani jakékoliv částečky/hrubost jako v případě rýžových proteinů. Senzorický zážitek prostě na jedničku.

Cenově je protein též příznivý - v e-shopu Fitness 24 vás 2,2 kg proteinu vyjde na 1300,-. Na výběr je nejen příchuť čokoláda, ale též vanilka a jahoda (jdu psát Ježíškovi :D).

Znáte značku Sci-MX Nutrition a jejich protein PRO-VX? Máte nějaké zkušenosti? :)

16 komentářů:

  1. Tuhle značku neznám, ale podle tvého popisu to zní fakt dobře! :D
    S žádným veganským proteinem zkušenost nemám, ale z těch klasických jsem byla nejvíc spokojená taky s Reflexem:)

    OdpovědětVymazat
  2. Dewii, prosím tě, s čím ty proteiny mícháš? S vodou nebo s mlíkem (příp. jakým)? Děkuji za odpověď :) .

    OdpovědětVymazat
  3. Dewi, protože už dlouho cvičím a protože jsi ve mně vyvolala lásku nikoliv pro těla pouze štíhlá, ale hlavně pěkně osvalená, přemýšlím, že bych si nějaký ten protein také pořídila. Tyhle tvé recenze jsou super, ale já mám pořád hrozný zmatek v tom, jak ty proteiny vlastně užívat a který si teda vybrat. Vím, že si to můžu přečíst kdekoliv na netu, ale na druhou stranu, ty tomu rozumíš, píšeš moc pěkně a tak vůbec mám v tebe asi největší důvěru. Nechtěla bys tedy pro nás napsat souhrnný článek o výhodách proteinů, užívání apod. (případně jestli znáš nějaké kvalitní stránky, kde ty informace seženeme...)? Prolétla jsem to tu, ale našla jsem jen ty recenze.
    Jinak díky moc za tvojí práci tady, jsi pro mě velkou inspirací. Tvůj blog sleduji už dlouho a již víc než rok nejím maso. Děkuju moc ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeej, ani netušíš jakou si mi udělala radost! Jsem ráda, že se ti díky mně začali líbit svalíky :)
      Proteiny pij po tréninku, ideálně míchat s vodou :) Plus si ho v menších dávkách můžeš přidat do kaší, tvarohů, dělat palačinky, buchty, atd. :)
      Nějaký článek o proteinech obecně můžu dát dohromady :)
      Díky moc!! ♥

      Vymazat
  4. Mě právě stévie v tom reflex tak moc nechutnala .. a celkově mě přišel, že je hrozná konzistence ..
    Tak jako já měla sojový a sladila sukralozou... takže doufám, že to opravdu bude nezávadné sladidlo:D
    A mám vyhlédnutý od nu3tion rýžový .. a tenhle bych chtěla teda taky vyzkoušet :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reflex je dost takový hutný. Lepší upřednostnit přírodní sladidla než pak litovat :)) Ale sama se sem tam umělému sladidlu nevyhnu.
      Na rýžový Nu3tion se taky chystám :))

      Vymazat
  5. Na něj jsem se dívala asi před týdnem, uplně jsi mi touhle recenzí přihrála do karet :D :)
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Dewii,

    ráda bych si koupila veganský protein, ale nevím který. Láká mě reflex vegan protein ale líbí se mi i konopné proteiny http://store.veganza.cz/proteiny/good-hemp-protein-natural-raw-500g/.
    Ráda bych začala s proteinovými shakey ale nevím, kterým začít? Nerada bych byla z prvního veganského proteinu zklamaná a pak už si žádný do budoucna nekupovala.
    Co hodnotíš chuťově i výživně/výživově nejlépe?

    Moc Ti děkuji!

    OdpovědětVymazat
  7. Mě ta čoko příchuť tedy dvakrát neoslovila. Ale konzistence a rozpustnost je celkem fajn. Na tu vanilku jsem ale slyšel strašnou chválu, tak ji do budoucna plánuji zkusit. Ale chuťově i co do složení u mě zatím jednoznačně vede Sunwarrior Blend (čokoláda i vanilka oboje luxusní). Viz http://www.sunwarrior.cz/blend/
    Škoda jen té ceny, která je oproti Pro VX, Reflexu apod. zhruba dvojnásobná. :p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky miluji sunwarrior :) jen ta cena je proste dvojnásobná :/
      Dewii zkoušela si? děkuju za odpověď :) Tereza

      Vymazat
    2. Sunwarrior jsem zatím nezkoušela :) slyšela jsem, že je dobrý, ale srovnatelný s Growing naturals, který je myslím levnější

      Vymazat
  8. Veganských proteinů jsem měla už několik a nedávno jsem na doporučení Karolíny vyzkoušela právě Pro-VX od Sci-MX Nutrition a tento jednoznačně vede. Chuť (čokoláda) naprosto luxusní, dobře se rozmíchává a nepráší-doporučuji kombinaci s vodou. Na tohoto výrobce obecně jsem našla vesměs samé kladné ohlasy na chuť i kvalitu. Například s Reflexem, který byl chuťově naprosto příšerný to nemůžu ani srovnávat. Určitě Pro-VX doporučuji, u mě je to jednička s hvězdičkou :) Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protein Pro-VX můžu taky doporučit, je parádní - mám vanilku a 2 odměrky cca 45g v 300ml vody a opravdu chutná dost dobře ;-) Reflex mám taky, akorát čokoládu a chuť mě příjemně překvapila, je rozhodně stejně chutný a tak nechápu, proč lidem nechutná. Akorát mi vadí, že 50g proteinu (aby byl příjem také 37g bílkovin) nerozmíchám ani ve 400 ml vody, protože je to hodně husté! Ale napsat o Reflexu, že je příšerný je trochu mimo. Chuťově je naopak výborný, stejně jako ten Pro-VX protein.
      Martina

      Vymazat
  9. Je lepšia vanilka alebo čokoláda ? :)

    OdpovědětVymazat