středa 17. dubna 2013

Makové mléko

Ingredience
100 g mletého máku
1 l vody

Postup
Mletý mák zalijeme litrem vody a necháme namočené po 2–3 hodiny. Občas promícháme sedlinu na dně.
Po uplynulé době přelijeme vodu i s mákem do mixéru a mixujeme 2-3 minuty při nejvyšší rychlosti. Makové mléko přecedíme přes jemné sítko nebo plátno. Pokud chceme mít nápoj více čistý, tak přecedíme podruhé.  Mléko můžeme i osladit, ale pokud chceme, aby zůstalo zásadité, tak nesladíme.

Poznámky
Mák je vysoce zásaditý a obsahuje až dvanáctkrát více vápníku než kravské mléko. Mimo to obsahuje i velké množství železa a hořčíku. 

13 komentářů:

  1. Jak dlouho mi tak vydrží v lednici? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prý je nejlepší ho spotřebovat co nejdříve, ale počítám, že klidně 5 dní by vydržet mohlo :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Je chutově výraznější, než mandlové a je opravdu hodně, hodně makové (překvapivě) :D Ale samotné mi moc nechutná, s müsli a ovocem je ale dobré :)

      Vymazat
  3. mandlové som už minula, tak sa asi najbližšie pustím do tohoto :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mám docela strach z té chuti, ale vyzkoušet to musím! :)

    OdpovědětVymazat
  5. to nebyl záměr vynechat odpolední svačinu, ale byla jsem ve fitku, tak nebyl čas na to, se najíst:)

    OdpovědětVymazat
  6. Zkoušela jsem jednou z mletého maku, co jsem našla ve spíži, ale asi byl žluklý, protože výsledek byl nechutný. Teď jsem šoupla přes noc odmočit nemletý, tak jsem zvědavá, co z toho vznikne.

    OdpovědětVymazat
  7. melo by se delat z maku celeho,az pri mixovani se z nej totiz uvolni ony latky,ktere chceme.a vyborne je si z nej udelat bananovy koktejl - rozmixovat banany a makovym mlekem redit.nema to az takovy vliv na jeho zasaditost a chut je o mnoho lepsi;]]

    OdpovědětVymazat
  8. Tak jsem to vyzkoušela. Musím říct, že ta chuť je odporná :D Sice pozitivní je, že to obsahuje tolik vápníku.. Ale myslela sem, že půjdu zvracet :D Navíc se mi chtělo brutálně spát! Ještě, že jsem si to dala večer.. No ale každopádně za vyzkoušení to stálo. Ještě to dnes vyzkouší s kakaem, tak jsem zvědavá. Jinak Dewii, jak tobě to chutná ? Děláš si to často, nebo dáš přednost mandlovému, liskoořiškovému mléku.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, chutná to hooodně makově no :D Samotný jsem to vypít dokázala, ale velkou chybu jsem udělala, když jsem to dala do ovesný kaše ráno :D Dávám přednost jiným mlékům :)

      Vymazat
  9. Tak jsem zrovna mák zalila a počkám ty tři hoďky, uvidím co z toho bude, snad mi bude chutnat!" :3..

    OdpovědětVymazat