úterý 23. října 2012

I feel therefore I'm vegan - eggs

Vážně vám nepřijde divné (a dost nechutné) jíst něčí menstruaci? Nehledě na to, co vše stojí za produkováním vajec  - z nosnic se v podstatě staly stroje na vejce.
 ("Moderní nosnice je konec konců pouze velice účinný stroj na přeměnu surového materiálu - krmiva - na finální produkt - vejce, samozřejmě bez nároků na údržbu.")

Chov nosnic
  • První týden nebo dva jsou kuřata vystavena jasnému světlu 24h denně, aby rychle přibývala na váze.
  • Zbytek života tráví v téměř úplné tmě, jelikož nedostatek světla utlumuje agresivní chování.
  • Jedna slepice má pro sebe prostor o něco menší než list papíru A4 ( = trpí nedostatkem pohybu).
  • Dochází k poruchám chování (kanibalismus, stereotypní chování, ...).
  • Trpí širokou škálou nemocí (častá je osteoporóza, především díky nedostatku pohybu a vápníku).
  • Jsou geneticky zmanipulované pro větší produktivitu vajec (před 50 lety snášely zhruba 100 vajec ročně, dnes je to více než 300 a to na úkor jejich zdraví – všechen vápník z těla berou vaječné skořápky).
  • Často se přistupuje k odstraňování zobáků - dnes se používá přístroj podobný gilotině s horkými čepelemi (v zobáčku mají slepice nervová zakončení, tudíž je to velmi bolestivé).
  • Po roce až dvou klesá produktivita vajec a slepice jsou zabity na jatkách, přestože by se přirozeně mohly dožít až 10 let.
  • 93% českých vajec z velkoprodukce pochází z tzv. klecových chovů.

Klecové chovy
Slepice stojí v přeplněné kleci na drátěné podlaze (bez pevné podložky), která se zařezává do jejich končetin a poškozuje je. 
Nemají přístup k přirozenému světlu, trávě, čerstvému vzduchu, či jiné potravě.
Z nedostatku podnětů do sebe navzájem klovou (viz. odstraňování zobáků), jejich zranění pochopitelně nikdo neléčí. 
Od roku 2012 mají být v EU všechny klece obohaceny o umělé hnízdo, hřady a hrabaniště, ty jsou však příliš malé na to, aby dokázaly uspokojit přirozené potřeby slepic a odstranit poruchy chování.

Podestýlkové chovy
Stejně jako slepice z klecových chovů také nemají přístup k přirozenému světlu, trávě, čerstvému vzduchu, či jiné potravě.
Při obrovském množství slepic v jedné místnosti velkochovu je pro ně nemožné vytvořit si sociální strukturu, kterou volně žijící slepice mají a která jim usnadňuje orientaci a život mezi ostatními jedinci.

Kohoutci
Kohoutci, jichž se líhne přesně polovina, neprodukují vejce a mají (na rozdíl od tzv. 
brojlerových kuřat) málo svalstva a pomalu rostou. 
Nejsou tedy v ničem užiteční, proto jsou hned po vylíhnutí udušeni v plynových komorách či plastových pytlích. Mrtvoly jsou zpracovány na živočišnou moučku pro krmení nebo skončí jako hnojivo.

Transport na jatka
Na jatka jsou slepice transportovány nacpané v přepravních bednách i 12 hodin bez vody a jídla, a mnohdy je cesta na jatka jedinou příležitostí v životě, kdy slepice mohou spatřit denní světlo, především ty z klecových či podestýlkových chovů.

Životní prostředí
Močůvka z velkochovů zvířat je zodpovědná za podstatnou část znečištění našeho životního prostředí. 
Jedna slepice denně produkuje 180 gramů amoniaku a amoniak z močůvky patří mezi jednu z hlavních příčin vymírání lesů.



Videa k tématu

Plynování kohoutků


Obyčejná česká drůbežárna

Zdroje
Hyťha, Martin. Veganství jako cesta k osvobození zvířat. (seminární práce ze ZSV)

27 komentářů:

  1. smrt plynem? kdo tu firmu vede,hitler? já teda vajíčka jím ráda,ale kupujeme si je od jedné známé,která slepice chová doma a tam snad nejsou tam strašné podmínky.

    OdpovědětVymazat
  2. jedním slovem hrozný, chce se mi brečet, když něco takového čtu, at už jsou to slepice, nebo jiné zvíře, které je takto pěstované pro jeden jediný účel...my máme naštěstí slepice doma ..tudíž máme vajíčka domácí

    OdpovědětVymazat
  3. fujha. To že je to zlé som vedela. Že až tak zlé som vôbec netušila.. Vajíčka lúbim a vyslovene potrebujem ale po tomto sa asi obmedzím už len na domáce.

    OdpovědětVymazat
  4. Som rada, ze sa na blogu venujes aj takymto veciam, vacsina ludi na to kasle, nezaujima ich to, nechcu to vediet a aj ked to vedia, tak su natolko sebecki a povrchni, ze si myslia, ze ako "pani tvorstva" mozu ublizovat nevinnym. A hlavne to predostieras najma mladezi (teda predpokladam, ze hlavne mlade baby citaju tvoj blog :)), ktora to snad pochopi a zacne s tym nieco robit. Drzim palec a dufam, ze takychto clankov sa tu objavi este omnoho viac! :))))

    OdpovědětVymazat
  5. vajíčka z velkochovů nejím- jím pouze od lokalního farméře, který más slepice na zahrádce a nebo bio vejce(když slepice farmáři nenesou). Zajímalo by mě, co si myslíš o těchto vejcích, myslím tím ty které si koupím od farmáře...
    já osobně na tom nevidím totiž nic špatného- slepice vejce snesou tak jako tak, tak proč je nepoužít? je to přeci škoda, je nevyužít...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je lepší jíst vajíčka od lokálních farmářů, než ty z velkochovů. Ale i kdybych měla k takovýmto vajíčkům přístup, tak by je jíst znova nezačala. Přijde mi nechutné jíst něco takového. Plus s mým zdravotním stavem je jen dobře, že je nejím :)

      Vymazat
    2. Ty nemůžeš vajíčka? Nebo jak to souvísí s tvým zdravotním stavem? :O

      Vymazat
    3. Vajíčka obsahují hodně cholesterolu a já mám cholesterol hodně, hodně vysoký.

      Vymazat
    4. A čím si vysvětluješ svůj "špatný" zdravotní stav, když žiješ tak zdravě?

      Vymazat
    5. Nevím. Podle doktorů buď geny nebo antikoncepce (tu už jsem vysadila a za pár měsíců jdu na testy).

      Vymazat
    6. Já do tebe nechci rejpat nebo tak něco, ale nemyslíš, že by bylo lepší spíš úplně vysadit alkohol? Chlastat by neměl nikdo, natož vegani.
      Ale to asi říká ta pravá... :D

      Vymazat
    7. Vím, že bych chlastat neměla - nevěděla jsem teda, že kvůli cholesterolu, ale mám špatná játra. Naštěstí piji minimálně a poslední dobou jen víno :)

      Vymazat
  6. Teda já jsem sice zastánce alternativních způsobů stravy. Rozhodně nesouhlasím s velkochovem čehokoliv. Ale doporučila bych si sehnat lepší zdroje a něco si taky přečíst, aby to nevrhalo takový světlo na všechny vegany (jakože banda zmatených fanatiků). Protože v tomhle článku je poměrně dost bot - a to výrazných. Porovnávat vejce s menstruací je trochu úlet. Stejně tak se ani slepice s dokonalýma podmínkama 10 dožijou stěží (jen výjimky), takže to není zrovna směrodatný. Osvěta je fajn, ale měla by být trošku racionálnější. Tím nechci říct, že by podmínky slepic byly dobrý, jen to třeba zvážíš pro další články tohohle typu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že jsem vycházela z kvalitních zdrojů. Co je podle tebe lepší zdroj? (s tím, aby to byla česká webová stránka)

      Vymazat
    2. To nejsou žádné boty, ale pravda. Prosím dokaž, že se mýlí.

      Vymazat
  7. ...panebože...jak tohle může vůbec někdo dopustit...vždyť prostě..to je snad proti zákonům všeho...

    OdpovědětVymazat
  8. je to smutné. na stránkách goveg jsem jednou viděl video z prasečí farmy a brečel jsem u toho .

    OdpovědětVymazat
  9. oukej, tak dejme tomu vajíčka- ale co mlíko?? to žádná menstruace není a pokud, jak už bylo řečeno nademnou, si někdo kupuje bio nebo přímo od farmáře tak ta kráva má život dobrý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kráva má dobrý život? Tak si to s ní vyměň... hned, co porodíš, ti někdo dítě sebere a ty už ho nikdy neuvidíš, pak ti ten někdo bude krást tvoje mateřský mlíko, který bylo určený pro tvoje dítě... A až začne jeho produkce klesat, tak tě znásilní, ty znovu otěhotníš, znovu ti dítě seberou a takhle ještě několikrát za sebou, než budeš tak na dně a vyždímaná, že tě pošlou na jatka, protože už to s tebou nemá cenu ;) .
      To je ale dobrý život, co?

      Vymazat
    2. pokud nepijeme hektolitry mlíka, tak můžeme počkat až bude telátko trochu starší a postupně ho odstavujeme od matky, což se dělat musí tak jako tak. Tele při tom fyzicky nijak zvlášt netrpí, navíc kráva vyrábí více mlíka něž tele většinou vypije.

      Vymazat
  10. Kvůli tůtomu jsem se dala na veganství!!
    Vy všihcni co tu říkáte..věci proti veganům takovýhle věci ok..je to váš názor,ale přece my tím nikomu ani ničemu neubližujeme spíše naopak :)

    OdpovědětVymazat
  11. Dewii, chtěla jsem se zeptat...jak dlouho už jsi vegan? Jak tě to vůbec napadlo se jím stát, bylo to hodně těžký? Přemýšlím o tom už ňákej ten pátek, protože jsem ze zemědělky a tudíž vím z praxe až moc dobře, jakej život mají krávy, slepice, či prasata. To nejsou chovy, ale továrny na maso.
    Nechci se podílet na vraždách těchto zvířat, už jenom tím, že si to maso kupuju...
    Problém je, že miluju ryby a mléčný výrobky...musela ses taky hodně přemáhat, nebo to šlo samo, ze dne na den? Prosím poraď mi, protože to myslím vážně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stát se veganem jsem se rozhodla před rokem na sklonku léta a postupně začala snižovat příjem vajíček a mléčných výrobků. Vegansky jím od té doby, co jsem se přestěhovala od rodičů.
      Přemáhat jsem se nemusela, ale je těžký tak jíst, když bydlíš s rodiči. Teď to jde samo :) Ze dne na den to ale asi nepůjde :) Přítel taky přechází pomalu...
      Taky jsem milovala jogurty a kuřecí maso. Ale je to o zvyku, teď je mi špatně, když jen maso vidím.

      Vymazat
    2. Taky si myslím, že dokud žiju s našima, tak to nepůjde...
      Každopádně děkuju za odpověď ^^ Zkusím to.
      Ještě mám jeden dotaz - nedoporučila bys mi nějakou knížku o tomhle tématu...? O.o
      Chtěla bych se o tom nejdřív dozvědět víc.

      Vymazat
    3. Jde to, ale ne úplně :) U mě byl největší problém oběd o víkendu, přes týden jsem si vařila sama, takže v pohodě :)
      Zkus Hubená mrcha nebo Hřbitov na talíři:) popřípadě delší seznam je zde http://www.zvirevtisni.cz/index.php?lng=CZ&webid=43&id=54&akce=clanek

      Vymazat