středa 27. listopadu 2013

3x nákup ze zdravé výživy

Moje neoblíbenější místo k nákupu? Zdravá výživa! Ptali jste se, co v ní nakupuji, tak jsem vyfotila tři nákupy pro ukázku. 


Ve zdravé výživě nakupuji dost věcí na pečení - například všemožné cukry (hlavně třtinový a vanilkový light), mouku (nejradši mám tuhle celozrnnou špaldovou, ale někdy sáhnu i po celozrnné pšeničné a dál se mi doma válí i sójová mouka), kypřící prášek do pečiva bez fosfátů, agar-agar (agar je čistě přírodní přípravek z mořských řas pro přípravu želé), sirupy (favoritem je pro mě datlový) a karob či raw kakao (obojí není na fotce). Dál zde kupuji mořské řasy (které používám při vaření luštěnin - mořské řasy jsou super zdroj jódu) či tahini, což je sezamová pasta, kterou využijete například při přípravě hummusu (= pomazánka z cizrny). A seženete zde jedno z nejlepších arašídových másel a to máslo značky Jori (dělají smooth, crunchy, s rozinkami a také máslo ze 4 druhů ořechů). Také ve zdrávce nakupuji různá "dochucovadla" jako je zeleninový bujón značky Würzl, sójová omáčka (není na fotce - kupuji Tamari), nerafinovanou mořskou sůl s mořskými řasami či lahůdkové droždí (taktéž není na fotce - hodí se například na dochucení pomazánek). A skoro vždy také sáhnu po tofu - nejraději mám uzené, které je dobré jen tak samotné a natural, které se dá využít do spousty receptů. Sem tam mi v košíku skončí i sójové jogurty - tyhle od Provamelu jsou moc dobré a ne až tak drahé (asi 46,- a jsou tam 4). Někdy si nechám objednat okaru (na fotce je nad mořskou solí) což je sójová drť zbylá po výrobě sójového mléka - můžete jí využít na pomazánky, vegan "míchaná vajíčka" i na pečení. Pokud někdo z vás má rád instantní polévky, tak i za ně nabízí zdravá výživa o něco lepší variantu - instantní polévky bez glutamátu. 


I některé přílohy nakupuji ve zdravé výživě - na první fotce je to rýže natural, zde celozrnný kuskus. Dál ráda zkouším různé těstoviny - vedle klasických celozrnných jsem naposledy měla například aramantové a nepohrdnu ani rýžovými nudlemi, různými druhy vloček či polentou.
Plechovku cizrny mám vždycky v zásobě, protože tuhle luštěninu prostě miluji! Stejně tak mám oblíbená chia semínka, která používám na přípravu overnight oats či semínka lněná (nejsou na fotce). A o provensálské pomazánce Amunak či mých oblíbených sušených fících (nejlepší sušené ovoce!) ani nemluvíme. Co se týče smetany, tak jsem dříve kupovala sójovou od Provamel, ale teď radši sáhnu po ovesné od Oatly)


Na fotkách není vše, co ve zdravé výživě kupuji - dále je to třeba koření (moje oblíbené garam masala a další), sušená rajčata, jablečný ocet, sójové nudličky/kostky/granulát, hraška (= hrachová směs na obalování a zahušťování), sojanéza (značky VegaVital) či rostlinný tuk Alsan (ten jsem tedy kupovala jen jednou a to před rokem kvůli vánočnímu cukroví - pokud plánujete péct vegan cukroví, tak ho můžu doporučit).

Ve zdravé výživě toho nakupuji opravdu dost, ale i tak je stále pár věcí, které mám na "wishlistu" :D Jde například o raw čokoládu, černou sůl, veganský sýr Veganline či nori vločky. Zdravá výživa nabízí spoustu úžasných potravin, stačí je jen objevovat! A do jaké zdravé výživy, že to chodím? Mým absolutním favoritem je Herbio, které má i e-shop, což se hodí (člověk si může udělat objednávku doma a v obchodě pak už jen zaplatí a dostane balíček). Sem tam ale zajdu i do Vegetky, která je hned pár metrů od Herbia.

22 komentářů:

  1. Taky mám ráda nakupování ve zdravé výživě:-) jsm schopná tam strávit hodiny. Bohužel náš zdravý obchůdek je děsně malý, a prodavačky mě rády pozorují jestli naaaahodou něco nechci ukrást, takže jsem vždycky pořádně nervózní!
    Vidím, že kupuješ Tofu, to já ráda ale nejraději mám zeleninové nebo uzené, natural moc nemusím:-D. A taky nakupuju Šmakouny, vždy jim je tam skoro všechny seberu. Zkoušela jsi je? Jsou moc fajn.
    Raw čokošku jsem si taky nedávno koupila, ale ještě jsem na ni neměla chuť:-D. Má zajímavý způsob výroby, celkem jsem byla překvapena když jsem si ho četla:-)
    Sójové jogurty nemusím, jednou jsem si je koupila ale nemůžu jim přijít na chuť.
    Na karob se už dlouho chystám! snad si ho při příštím nákupu konečně koupím.
    Mořských řas jsem si taky všimla ale ještě jsem neměla odvahu je koupit:-D
    Nebudu se rozepisovat co všechno taky kupuju, je toho spousta:-) ve zdravé výživě kupuju vlastně všechno, kromě ovoce a zeleniny....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. šmakoun je z vaječných bílků, takže není vegan

      Vymazat
  2. Skvělý článek, mít tu možnost, kupuju a používám těchlě potravin mnohem víc. Jenom - nejsou tyhle potraviny podstatně dražší než normální?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No celozrnná mouka je dražší než bílá, třtinový cukr je taky dražší než bílý...já radši pár korun připlatím než si kazit zdraví :)

      Vymazat
  3. Já si dneska koupila 4 sójový párky. Za 60 korun. Takže těmhle nákupům dávám košem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ale uvědom si, kolik ušetříš za maso a kolikrát si ty párky kupuješ?

      Vymazat
    2. Kup si kliďo normální párek - většinou je tam taky plno soji a maso to ani nevidělo :D

      Vymazat
  4. Já jsem si teď začala kupovat takové zdravé pomazánky - bylinková, česneková.. a je ještě myslím papriková a ještě i další příchutě. Obsahuje to jen tofu, čekanku, koření, olej a sůl a tu danou příchuť.. třeba česnek nebo bylinky. Přijde mi to jako skvělá náhrada klasické paštiky a i cenově je to super. Stojí okolo 15,- Kč - 18,- Kč. Plánuji si koupit i tofu samotné - to jsem nikdy neměla a zajímalo by mě jak chutná sojové mléko, ale to stojí kolem 40,- Kč jsem si všimla, což je celkem dost.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, kolik za jeden takový nákup utratíš?Ráda podobné věci nakupuju, ale není to zrovna levná záležitost, navíc hromada zeleniny a luštěnin...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ve zdrávce nechávám většinou okolo dvou stovek :) dřív jsem chodila jednou týdně, teď jdu tak jednou za 2-3 týdny :)

      Vymazat
  6. Instantní polévky Natural Food jsem si taky moc ráda kupovala, nejvíc mi chutnala česneková a zeleninová ^__^ Teď už ale nemám moc příležitostí si je koupit.

    OdpovědětVymazat
  7. Já ve zdravé výživě taky ráda nakupuju, je ale fakt, že je to tam dražší než v klasickém obchodě a tak si to člověk dovolí jednou za čas. Nákupy máme obdobné, jen karob nekupuji, vůbec mi nechutná a řekla bych že cokoli jsem s karobem jedla, bolel mě z toho žaludek a řasy mi také nechutnají. Jinak jsem se nedávno dočetla, že některé produkty ze soji jako např. Tofu nebo sojové maso nejsou pro tělo vůbec prospěšné, ba naopak brání vstřebávání vitamínů a živin. Neslyšeli jste o tom také?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že sója a výrobky z ní jednou za čas nevadí :) ale denně by se ve stravě vyskytovat neměly, stejně tak jako jiné potraviny. Víc info -> http://www.jimejinak.cz/2012/06/soja-ano-nebo-ne/ :)

      Vymazat
  8. Černá sůl je super, neváhej a kupuj. ;D

    OdpovědětVymazat
  9. Ráj pro oči i pro tělo :)
    Mimochodem mám teď na blogu novej článek na téma Mléko a rakovina, moc by mě zajímal tvůj názor na tohle téma, budu ráda, když si ho přečteš, řeším teď mléčné dilema, děkuju :)
    http://stellardaydream.blogspot.cz/2013/11/mleko-rakovina.html

    OdpovědětVymazat
  10. Ten datlový sirup jsem si teď taky koupila. Je hrozně fajn. :3
    Tobě chutná cirzna z plechovky? Mně to takhle nějak nejede. :D
    Jinak ovesná smetana je fajn, ale doporučuju zkusit mandlovou (na obalu je nakreslený kuchař), ta je u mě top (a naopak se doporučuju vyhnout rýžové..).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, chutná, ale domácí mi chutná víc no :) Mandlovou, ani rýžovou jsem zatím neměla, ale na tu mandlovou už házím očkem dlouho, že jí vyzkouším :))

      Vymazat
  11. ten agar mi vrtá hlavou, takový pytlíček bílého prášku, cca 10 g stojí jestli 20 korun a pak mají 30 g takových vloček, které stojí 150. ony ty vločky jsou prý nějak přirozeně a šetrně zpracovány, zatímco ten prášek se vyrábí nějakýma chemickýma technologiema... zajímalo by mě, kolik želatiny se z těch 30 g dá udělat..

    OdpovědětVymazat
  12. Odkud máš prosím ty sušené fíky? Popřípadě odkud ti chutnají nejvíc :) Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Článek se jmenuje nákup ze zdravé výživy, takže překvapivě jsou ze zdravé výživy :D :) Nejvíc mi chutnaly Bio fíky od Country life :)

      Vymazat
  13. Raw friendly fiky, dnes mi dorazili spolu s morusi a datlemi, zadny susenky presuseny :) http://www.agrofood.cz/www-agrofood-cz/eshop/32-1-Fiky

    OdpovědětVymazat