úterý 5. února 2013

Mrkvový dort



Ingredience
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
1/2 hrnku ovesné mouky
1/3 hrnku třtinového cukru
1 hrnek rostlinného mléka
1/2 hrnku jablečného pyré
500 g nastrouhané mrkve
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce skořice
1/3 lžičky muškátového oříšku
1/3 lžičky zázvoru
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
špetka soli
hrst nasekaných mandlí či jiných ořechů

Postup
Troubu rozehřejeme na 180° C. Pokud nemáte nepřilnavou formu na dort, vymažte jí olejem a vysypejte hrubou moukou či strouhaným kokosem.
V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, skořici, sůl, zázvor a muškátový oříšek. Poté do suché směsi přidáme vodu, nastrouhanou mrkev, oříšky, jablečné pyré, citrónovou šťávu a vše smícháme dohromady. Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme při 180° C asi 50 minut.

Poznámky
Tento dort povyšuji na můj neoblíbenější dezert! Pokud máte rádi vláčné dezerty, tak vám tenhle také určitě zachutná :)

24 komentářů:

  1. Jéé na mrkvový koláč mám asi 2-3 recepty a tento je zase jiný :) tak si ho připíšu k nim a vyzkouším :))
    Jaký je ten tvůj nejoblíbenější dezert? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já našla tolik receptů a každý jiný, až jsem si radši vymyslela vlastní :D:) Ten neoblíbenější je právě tenhle dezert :)

      Vymazat
    2. No já myslela ten před tímto, když povýšil :)
      A děkuji za tvé rady :)

      Vymazat
  2. miluju mrkvovy dorty!! ze vseho nejvic, aaach

    OdpovědětVymazat
  3. diky za recept, určite niekedy vyskúšam :)

    OdpovědětVymazat
  4. Určitě vyzkouším! Tuhle jsem si našla jeden recept, ale tenhle vypadá lépe :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vyzkoušeno, je to fakt výborné. Jen jsem dala hruškové pyré.

    OdpovědětVymazat
  6. Jaký používáš olej?
    Jinak máš moc fajn recepty :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, jakou používáš celozrnnou mouku konkrétně? Děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj,
    prosim ta myslis, zeby to slo spravit aj ako muffiny? Pretoze som sa prave nastahovala a kym sa naucim spolupracovat s plynovou trubou, kde nie je akykolvek ukazovatel teploty (len funkcia zapnut vypnut hehe) tak sa bojim aby mi to neuhorelo alebo aby to nebolo surove v strede potom...
    dakujeeem .)
    Kacena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, určitě to můžeš péct jako muffiny..a hold musíš hlídat no, aby se to nespálilo :)

      Vymazat
  9. dobrý den, děkuji za recept, švagrovou jsem potěšila - dostala k narozeninám. poprvé jsem dělala nějaký veganský recept, tak jsem byla z toho trošku v rozpacích. i po 55minutách byl dort takový tekoucí... no po hodině už jsem to vypla, jak vršek lehce vychladl tak dort trochu ztuhnul ale uvnitř se stejně jakoby táhl. no asi to tak má být, ale dobrý byl. Jen mám dotaz k oleji - v ingrediencích ho nemáte napsaný ale při popisu se tam najednou objeví slovo OLEJ :D jelikož vím že do strouhané mrkvičky se dává kapka oleje kvůli vitamínům, tak jsem tam dala 50ml....kolik dáváte vy? děkuji za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, táhnout by se neměl, ale má být vlhký a vláčný :) S tím olejem jsem se musela přepsat, nepatří tam :)) jinak není zač!

      Vymazat
  10. upecino a uz se chladi. Mrkvace zboznuju pro jejich vlacnost a tenhle me hned zaujal. Dala jsem sojove mleko a misto spaldovky jen celozrnnou psenickou, protoze jsem jinou po ruce nemela. Snad bude rano chutnat

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, dnes zkusím jako muffinky a jsem na ně zvědavá :) Jen dám místo ovesné mouky ječnou :)

    OdpovědětVymazat
  12. ahoj..dnes jsem dala péct..tak jsem zvědavá na výsledek ♥..díky za receptík :)

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj prosím ťa myslíš že bude zlé keď namiesto tej ovsenej múky dám viac špaldovej? Akosi ju nemám teraz po ruke :)

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, nic se nestane, klidně můžeš :)

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj prosím ťa koľko si myslela na gram tým hrnčekom? :)

    OdpovědětVymazat