úterý 27. srpna 2013

Dinner ideas + seven days, seven dinners!

Nevím, jak vy, ale mně k večeři nejvíce vyhovuje kopa (rozuměj asi půl kila) zeleniny! Proto pro mě dávat dohromady článek o večeřích byl celkem oříšek. Nechtěla jsem, aby to byly samé saláty - proto taky tenhle článek trval tak dlouho :)

Tak co si tedy dát zdravého k večeři?:)
  • zeleninový salát (buď čistě zeleninový, nebo si k němu opečte nakrájené tofu/tempeh/..., přihoďte do něj trochu cizrny/fazolí/čočky, přikusujte k němu celozrnný chléb, posypte ho oříšky či semínky,...)
  • polévka (například zeleninovou polévku s bramborem, nebo nějaký krém - hokkaidocelerový, cuketový, apod. - jezte samotné, posypané semínky, s kusem celozrnného pečiva,...)
  • zeleninová směs (nejlepší styl vaření "co dům dal" - všechnu vybranou zeleninu postupně házet na pánev, k tomu přidat tofu/cizrnu/fazole/..., na to nějaké koření (chilli!♥) a bylinky a jíst buď samotné, či s kusem pečiva, kuskusem, hnědou rýží, atd. atd.)
  • zapečené toasty a sendviče (u nás vedou zapečené celozrnné toasty namazané plnotučnou hořčicí a s plátky uzeného tofu a okurky a co se týče sendvičů, tak vám dám tip na můj oblíbený - opeču dva plátky celozrnného toastu, oba namažu domácím dresingem (když není dresing, poslouží kečup), na jeden dám kus salátu, plátek rajčete, sójový plátek marinovaný v hořčičné marinádě a opečený/ogrilovaný, plátky okurky, zase kus salátu a přiklopím druhým plátkem toastu)
  • veganská "míchaná vajíčka" (ty můžete udělat z tofu, okary, nebo polenty - k tomu kopu zeleniny a pečivo a super večeře je na stole!)
  • celozrnné pečivo s pomazánkou (a nezapomeňte si k tomu dát čerstvou zeleninu!:D)
  • plněná tortilla (já mám nejraději tortillu plněnou ledovým salátem, okurkou, rajčetem, červenými fazolemi a zakapu to rajčatovým pyré a posypu bazalkou, dál můžete zkusit i náplň á lachilli con soja, dušený špenát s uzeným tofu,...)
  • zelenina s dipem (připravte si talíř obložený čerstvou zeleninou, nebo si nějakou zeleninu chvilku napařte a namáčejte ji do dipu nebo pomazánky - třeba hummus nebo jogurtový dip je pro tohle perfektní)


Míchaná vajíčka z tofu, celozrnný chléb (Rivercote z Lidlu) a zeleninová obloha


Celozrnný chléb (Rivercote z Lidlu) s bylinkovou tofu pomazánkou, zeleninová obloha



Okurkové jednohubky s cuketovou pomazánkou, žampiony, rajčetem a kouskem pažitky a k tomu zeleninový salát (ledový salát, rajče, okurka, paprika, sušená bazalka, citrónová šťáva) s arašídy


Celozrnné sendviče se zeleninou (ledový salát, okurka, rajče), sójovým plátkem v hořčičné marinádě potřené cuketovou pomazánkou a rajčatovým protlakem a k tomu zase zeleninový salát (ledový salát, rajče, okurka, paprika, sušená bazalka, citrónová šťáva) s arašídy
(běžně takhle obří večeře nemám, ale přijela jsem z aquaparku, kam jsem jela hned po snídani a měla s sebou jen dva banány :D :))


Celerový krém s celozrnným toastem 


Napařená brokolice posypaná arašídy s jogurtovým dipem


Zeleninový salát (rané zelí, rajče, okurka, paprika, citrónová šťáva, sušená bazalka, čerstvě namletý pepř) s arašídy, zapečené celozrnné toasty s hořčicí a uzeným tofu


Co večeříte vy? :)

20 komentářů:

  1. skvělý článek jako vždycky ...mňam :)
    já nejčastěji večeřím teplé kaiserky s barbarským a neveganským Gervais.. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já raději nebudu zveřejňovat co večeřím :D Každopádně Tvé recepty bych si měla zapsat, jsou fakt úžasný!

    OdpovědětVymazat
  3. Takové inspirace! Moc se mi líbí ta pestrost a barevnost tvých jídel. Opravdu úžasné. U mně samozřejmě nesmí chybět zelenina, ráda mám saláty ze sezónní zeleniny (teď v létě si užívám plodů své zahrádky :)) a k tomu třeba guacamole a knäckebrot, různé tvarohové pomazánky, míchaná vajíčka nebo i vajíčka na tvrdo a zeleninové směsi z pánve s uzeným tofu, šunkové rolky. Občas mám i nějaké maso.
    Chtěla bych se zeptat, kde kupuješ ten celozrnný toastový chléb? Díky :)

    OdpovědětVymazat
  4. to co je pre teba obria vecera je normalne jedlo, jes riadne malicko chleba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ktovie prečo :D chlieb nie je práve najzdravší

      Vymazat
  5. No všechno vypadá nádherně, ještě mít doma ty věci ..

    OdpovědětVymazat
  6. úžasné, mňam. vše vypadá naprosto dokonale

    http://onceuponatimeside.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. och bože :) takéto jedlá by som jedla stále :)
    http://keepcalmanddowhateveryouwant.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá všechno moc chutně. Hlavně ta brokolice. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Většinou mám stejné večeře jako ty :D :)

    OdpovědětVymazat
  10. mňam, všechno to vypadá moc dobře :)
    já jsem ani nikdy článek o večeřích dělat nemohla, protože to mám vždycky tak jednotvárné - aneb cuketa na milion způsobů nebo můj tradiční salát z kukuřice a okurky, někdy s tofu/ uzeným tvarohem/ sýrama a šunkou :D

    OdpovědětVymazat
  11. Tak kráásně to vypadá a určitě chutná:)

    OdpovědětVymazat
  12. Dokonalost, přesně moje chutě, jím docela podobně, dala bych si všechno, vypadá to fakt úúžasně, mňam, jinak ten chléb Rivercote mám také, ale není nic moc, přijde mi trochu sušší a mnohem lepší jsou určitě z Kauflandu takové ty balené, jsou lepší i složením ;-) Jinak to jídlo je vážně bez chyby! <3

    OdpovědětVymazat
  13. tofu vajíčka si dělám k obědu se žampiony strašně ráda :) ve večeřích momentálně tápám a vůbec nevím co si dát, ale nakonec to budou asi vždy ryby :)

    OdpovědětVymazat
  14. mnam. nejen, že mi děláš chutě, ale máš to skvěle vyvážené, hezky to vypadá a protože část toho taky připravuju, tak vím, že i skvěle chutná.

    OdpovědětVymazat
  15. Vypadá to hodně dobře! Hned bych si něco dala :)

    Lucy Enne

    OdpovědětVymazat
  16. u mě to vypadá dost podobně, nejčastěji prostě zeleninový salát a když není chuť, tak tortily nebo toasty plněné nějakou mňamkou se zeleninou nikdy nezklamou :)

    OdpovědětVymazat