sobota 11. ledna 2014

New year, new regime

Do nového roku jsem si slíbila návrat ke zdravému režimu, jaký jsem dodržovala na jaře a v létě (pak se zvrhlo pár věcí a s tím se zvrhl i můj stravovací řád). Tedy, slíbila jsem si to už x krát minulý rok, ale nikdy mi to nevyšlo. Nechci ani pomyslet kolikrát jsem si řekla "od zítra/pondělí zdravě!" - i když zdravě jsem jedla tak nějak furt, jen jsem si dopřávala častěji i něco méně zdravého (nebo pěkně nezdravého) a hlavně jsem jedla dost velké porce (i přítel byl kolikrát překvapen, co se toho do mě vejde :D). O to víc jsem se bála, že mi novoroční cíl nevyjde - čekala jsem, že budu mít furt hlad a chuť na sladké a nezdravé jen tak najednou také nezmizí, ale stal se zázrak a od nového roku chutě opadly a hlad také nemám. A světe div se - i chuť uždibovat, které jsem se nemohla nikdy zbavit, zmizela! Nevím, jak je to možné, ale jsem za to vážně ráda! :D Takže snižování porcí proběhlo bez problému. 
K tomu jsem trochu překopala složení stravy - snížila jsem příjem sacharidů (ubrala jednoduché cukry, tj. ovoce a téměř přestala péct moučníky z pšeničné mouky a přidala jsem namísto toho více komplexních sacharidů - jaký je rozdíl mezi jednoduchými a komplexními sacharidy najdete na obrázku vpravo :) a zvýšila příjem (zdravých) tuků a bílkovin. Tak uvidíme, co to s tělem udělá (mým cílem je nabrat svaly a zhubnout tuk). Před týdnem jsem byla na InBody měření a výsledky mě moc nepotěšily - o to víc mě ale snad potěší srovnání za pár měsíců. Jinak jsem se ale dozvěděla pár zajímavých věcí - nejvíc mě překvapilo, že nemám zpomalený metabolismus. To jsem vážně nečekala, když jsem už od 14ti let omezovala svůj příjem a když jsem se hlídala, tak jedla pod hranicí bazálního metabolismu. Taky prý nezadržuji vodu, což je super a mám těžší kosti, což mě dost pobavilo (takže můžu tuhle oblíbenou výmluvu používat s čistým svědomím :D). A dokonce jsem se vešla do WHR (což je poměr objemu pasu a boků) - moc lidem (ani hubeným) se to prý nepodaří, protože se jim ukládá tuk hlavně v břišní oblasti, zatímco mně jde do spodní části těla (v budoucnu mě prostě břišní pneumatika nečeká a prý je to i zdravotně méně závadná forma ukládání tuku). Celkově poradkyně říkala, že mám všechno v pořádku a normálu. 


Strava
BMR: 5 500 kJ (1 310 kcal)
Příjem: 6 500 kJ (1 548 kcal)
Bílkoviny: 81 g (21 %)
Sacharidy: 213 g (55 %)
Tuky: 41 g (24 %)

Můj nynější nejčastější jídelníček vypadá přibližně takto:
SN: Ovesná kaše s rostlinným mlékem, ovocem, oříšky a semínky
SV: Vegan protein* (někdy s 1/2 rozmixovaného banánu)
OB: Rýže se zeleninou a luštěninami 
SV: Ovesné vločky s rostlinným mlékem, oříšky a ovocem
VE: Zeleninový salát s luštěninami

*mám protein od Reflexu z vegan-fighter.com, čokoládová příchuť (spoustě lidem nesedí a spíše si pochvalují lesní směs - tu jsem zatím neměla a čokoládová mi celkem vyhovuje - neříkám, že si v té chuti nějak libuji, ale zase pro chuť to nepiji, že :))

Nejím tak samozřejmě každý den, ale tohle jsou nejčastější variace, které se mi opakují. Chtěla bych se ještě naučit odpoledne svačit něco jiného - ideálně si dělat třeba domácí hummus a k tomu přikusovat zeleninu, ale zatím zůstávám u vloček s mlékem (někdy si dávám jen oříšky - podle toho, jak mi vychází poměr BTS). Pokud budete mít zájem, můžu sem časem hodit přímo pár svých skutečných jídelníčků i s množstvím jednotlivých potravin pro ukázku :)



Cvičení
Co se týče cvičení, tak mám v plánu stejně jako minulý rok chodit 4x týdně do posilovny. Zatím stále cvičím podle starých tréninků, ale jelikož jsem dostala nejdokonalejší dárek od přítele - zaplacené 3 tréninky s mistryní světa v kulturistice Zdeňkou Razýmovou - tak se snad budou měnit i tréninky (zatím jsem s trenérkou nemluvila, ale prý by to neměl být problém). O to, jak budou vypadat samozřejmě nepřijdete - přepíšu je a hodím na blog.
Plus k tréninku stále dělám cardio (30 min běhu na orbitreku) a mimo to doma ještě posiluji břicho (momentálně s Bobem Harperem a jeho 15 minute Yoga ABS, což je bonusovka k programu "Yoga for the warrior") a začala jsem zase cvičit jógu (zatím cvičím s Bobem a jeho programem "Yoga for the warrior", ale ráda bych vyzkoušela i jiné programy, takže pokud máte tip, sem s ním!). 
Takže to je dohromady 4 dny posilovny, 1 den jógy a 2 dny volno pro regeneraci


To by bylo tak nějak všechno. A jedno moudro na závěr: 

46 komentářů:

  1. Podle mě máš hezký jídelníček, jím podobně, ale nepoužívám protein:) Hezky sis to upravila a hlavně, ať si spokojená!:) Do těla si dáváš docela pěkně. Zkusit jógu už jsem se taky dokopala. Zatím jsem zkoušela jen s Jillian, to je spíš posilovací, ale chtěla bych zkusit i různé pózy:)
    Já bez pečení žít asi nedokážu :D Dneska jsem pekla banana bread a dělala domácí máslíčko (mixér přežil 3x hurá!!) Už nemůžu dočkat, až si ráno dám chlebíček s máslíčkem a banánem<33
    Někdy se určitě rozepiš víc, jsem zvědavá :)) A postavu celkově Ti závidím! Půjdu ke sportovnímu doktorovi a měření poměru tuku x svalů mě taky čeká..

    OdpovědětVymazat
  2. Máš to krásně vymyšlené. Také chci přidat více na komplexních sacharidech a ubrat na jednoduchých. A bílkovin naopka musím trochu ubrat :) Hodiny s takovou úžasnou trénérkou ti závidím! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, takovou trenérku ti děsně závidím. Určitě se o tom zmiň v nějakém článku, jaké to bylo:-)
    Určitě tu své jídeníčky hoď, ráda se podívám.
    Obrázek nakonec je výstižný!

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ti přeju, ať ti to vydrží! Já mám diagnostickoú váhu doma a skvěle se na ní sledují pokroky (nebo i v mém případě jsem sledovala zhoršení :-D) A taky chci letos cvičit jógu! :-)) Jinak jídelníček je super.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, určitě bych měla zájem o ukázku z tvého jídelníčku :)

    OdpovědětVymazat
  6. Přijde mi, že toho jíš na svojí výšku a pohyb dost málo, nicméně jídelníček je to pěkný a máš to moc pěkně rozložené, jak pohyb tak jednotlivé chody v cvičení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chci ten příjem ještě probrat s trenérkou, ale dle výživový poradkyně bych měla jíst 6000-6500 kJ, kdy mně 6000kJ už přijde málo, tak jím těch 6 500 kJ :) jinak děkuju :))

      Vymazat
  7. Sakra, teď jsem určitě napsala kravinu! cvičení a chody v jídle :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blanii, odpočívej trošku! :D Jinak, já už cca od 8 třídy blbnu s jídlem a celé 4 roky jsem jedla hrozně málo.. Tzn pod hranici svého bazálního metabolismu.. Jsem překvapená, že já a mé tělo jsme pořád ještě kamarádi :D Máš super plány, trénink s nějakým mistrem bych taky brala.. :)

      Vymazat
    2. :D no jo pořád
      No taky se divim, že ten zpomalený metabolismus nemám. Ale nestěžuju si, jedině dobře :)

      Vymazat
    3. Hold máme všechny tři víc štěstí než jsme měli rozumu :))

      Vymazat
  8. Jak si to udělala s tím užíráním? potřebuju se ho zbavit!:D i když jen uždibuju, za den se to docela nasčítá :/
    výsledky inbody nezveřejníš? docela by mě zajímaly :)
    ubrala si na sacharidech? 213 je na mě pořád dost, nedovedu si představit kolik si jedla předtím :D i když sama vím, že bych měla přidat, nějak mi to nejde:/ bazál mám o něco vyšší asi 1140 Kcal, ale to bude tím že jsem vyšší ;)
    jídelák je hezký :) akorát salátek by mi na večeři nestačil, potřebuju víc bílkovin a nějaké knacky na dopnění sachrů
    O joze se poslední dobou mluví víc a víc...tréninky s profi kulturistkou ti závidím a těším se na tvé dojmy :)
    Skvělý článek s tipy na videa má Dona-Gisel tady : http://dona-gisele.blog.cz/1401/joga-oblibene-kanaly

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem s tím měla problém, ale teď to zmizelo samo od sebe :) Výsledky zveřejním, až po dalším měření, aby bylo rovnou co porovnávat :)
      Předtím jsem jedla okolo 300 g často, někdy víc a někdy méně...jedla jsem hodně zeleniny a hlavně hodně ovoce :) to pak ty sacharidy naskáčou hned. A bazál nemáš vyšší - já mám 1310 kcal, to je víc jak 1140 kcal :)) K večeři mám k salátu luštěniny - což máš sacharidy i bílkoviny, samotný salát by mi asi taky jen tak nestačil :)

      Vymazat
  9. Asi pět mnut tu slintám nad tím gifem.
    Jdu cvičit, haha :D

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem už strašně zvědavá, co s tebou Zdéňa provede :-) Dej pak určitě vědět! Jinak super článek. Jídelníček máme podobný. Já už teď taky ubírám. Jednoduché cukry mám už uen ve snídani v rozinkách a 50g ovoce. Snad to půjde dolů ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. ...a od nového roku chutě opadli a...
    Oprav si to prosím, hrozně to bije do očí :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělé článek, jídelníček, máš krásně sestavený a určitě přidávej další pro inspiraci :))Takovou trenérku ti jen mohu závidět ;) Na inbody se taky chystám, tak jsem zvědavá, můžu se zeptat kolik to stálo? A jinak jsi velkou inspirací a motivací co se týká zdravého životního stylu :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Stálo mě to 190,-, protože na to zrovna měli akci - jinak základní měření stojí 250,- většinou :)

      Vymazat
  13. skvelý článok

    http://thewonderlandinahat.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  14. Super clanky velmi rad ich citam ale chcel by som sa opytat ci tu yogy pre bojovnikov vzdy cvicis celu alebo len nejaku cas lebo DVD je dost dlhe? Dakujem za odpoved a prajem stastny rok 2014

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéj, děkuju! :) Jojo, cvičím to celé. Tobě taky! :))

      Vymazat
  15. Dewii si smazala ask, Dewii je chlap, stejně jako "lili".
    hahahaha, ne, samozřejmě že ne :D hodně štěstí v novém režimu, Dewii!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ask jsem deaktivovala, protože mám zkouškový a to se pak nehodí sedět každý den dvě hodiny jen u asku ;)

      Vymazat
    2. Dewiii, aktivujes si zas po zkoskovym insta? prosiiiim, tvoje fotky jsou pro me velkou inspiraci a urcite nejsem jedina, ktere to kazdodenni ocumovani fotek chybi :(

      Vymazat
  16. dneska jsem tě viděla v posilovně :) nechápu jak někdo může i po cvičení/spocenej vypadat tak dobře :D :)

    OdpovědětVymazat
  17. Tyjo, takovej dárek bych taky brala. :3
    Snad tě příští výsledky InBody potěší víc, věřím, že ano. :)

    OdpovědětVymazat
  18. a co instagram? proč jsi všechno smazala?

    OdpovědětVymazat
  19. Stačí si přečíst odpověď výš ↑ zabíralo to hrozně času a půlka otázek byla zbytečných

    OdpovědětVymazat
  20. Přeji hodně štěstí, ať Ti vyjdou všechna předsevzetí! :) Také jsem trochu povolila,ale povedlo se mi v Novým rokem najet na nový režim a hezky všechno zatím vychází :)

    OdpovědětVymazat
  21. Dewii, proč se mi u tebe posledních pár dní nezobrazuje na instagramu ani jedna fotka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud mě nesleduješ, tak je to tím, že je soukromý :)

      Vymazat
    2. tak to maj pak smůlu ti co nemaj insta a ani mít nemohou, protože na to nemaj telefon, jako třeba já no :D to mě na instragramu docela štve, kolikrát narazim na někoho zajímavýho a kouknout se na nic nemůžu, poněvadž si nemůžu založit instagram :)

      Vymazat
    3. Jj, to je přesný, já na to taky nemám telefon, takže mám smůlu? To mě mrzí... :( Máš úžasný fotky!

      Vymazat
    4. Aha, tak to je škoda - přesně jak píše slečna nade mnou, nemám na instagram dost "chytrý" telefon, takže si ho bohužel založit nemůžu. Vždycky jsem tvé fotky ráda sledovala, nevím, proč jsi to najednou znemožnila těm, co insta nemají. Ale jak myslíš, no.

      Vymazat
    5. Vždyť dávám všechny fotky na blog, tak co řešíte? :))

      Vymazat
    6. To prostě není ono... vidět jednou za měsíc random, nebo ti každej den očumovat instagram (já vím, trapas :D )... Ale to prostě není ono :D ...

      Vymazat
  22. škoda že jsi smazala ask, tak se tě musím zeptat tady:)) je v bílém pečivu něco živočišného?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve většině pečiva ze supermarketů je něco živočišného - akorát na chléb se dá často narazit, aby byl veganský :) Zkus Kaufland, nebo Billu, tam mají často u čerstvého pečiva napsané složení a dá se tam narazit na veg pečivo :))

      Vymazat
  23. Teda ty ovesné vločky musíš mít asi dost ráda. To já je zase tak moc nemusím, spíš mám radjěi jáhly.

    OdpovědětVymazat
  24. Hezký článek :))

    OdpovědětVymazat
  25. Ahooj:)), chtěla jsem se zeptat, jestli ti zboží z ebay přišlo někdy dřív,než jak je uváděno kolem 5 týdnů?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, většinou mi přišlo za 2-3 týdny :) jednou dokonce za týden

      Vymazat
  26. Ja by som sa chcela opýtať, či sa ti to InBody meranie oplatilo a dozvedela si sa, čo si potrebovala :) Tiež nad tým veľmi premýšlam, kedže síce sa zdravo stravujem a mám aj dosť pohybu, ale váha nie a nie klesnuť. Už zhruba tri roky ju mám stále rovnaku a neviem kde robím chybu. Práve preto som premýšlala nad meraním InBody, či by mi to pomohlo, lebo u Vás je to pomerne lacné, v mojom meste to stojí cca. 35€, čo je pomerne dosť a to v tom nie je zarátaná konzultácia s poradcom :/ Ďakujem vopred za odpoved :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si předem zjišťovala, co to všechno měří, takže věděla, co se dozvím :) Jinak to tam tedy máte pěkně předražené =/ kdyby to bylo s konzultací, tak chápu..jinak nevím, jestli by ti zrovna inBody nějak pomohlo s tím, že nehubneš.

      Vymazat
  27. Tvůj denní příjem je jen 6.500 KJ? Není to trochu málo? Na to že tolik cvičíš? Já aké cvičím, ale jídelníček mám minimálně kolem 8.000, často až 8.500 a víc... nemáš hlad?

    OdpovědětVymazat