středa 4. června 2014

Polentová pizza




Ingredience
Těsto
70 g instantní polenty (1/2 hrnku)
300 ml vody (1 a 1/2 hrnku)
4 g lahůdkového droždí  (1 lžička)
sůl, pepř

Rajčatová omáčka
300 g rajčat
20 g rajčatového protlaku
1 stroužek česneku
oregano, bazalka
sůl, pepř

Na obložení
paprika, žampióny, cuketa, rajčata, olivy, česnek, tofu ricotta

Postup
Plech na pizzu či koláč si vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme olejem a vysypeme moukou. V menším hrnci dáme vařit hrnek a půl vody. Jakmile bude voda vřít, tak za stálého míchání začneme přisypávat polentu. Osolíme, opepříme, dochutíme lahůdkovým droždím a mícháme dokud nevznikne hustá kaše. Kaši pak přendáme na plech a rozetřeme (můžete na kaši dát další pečící papír a těsto rozválet válečkem, nebo já použila takovou tu plochou lopatku na dezert, kterou jsem omývala studenou vodou a šlo to s ní krásně). 
Na malé pánvi dáme vařit pokrájená rajčata. Během vaření je podléváme horkou vodou a promícháváme, aby se nepřipálily. Přidáme k nim rajčatový protlak, protlačený stroužek česneku, bylinky a koření a vaříme dál, dokud nevznikne hustá omáčka (pokud jí chcete bez kousků, můžete jí rozmixovat). Mezitím zapneme troubu na 200° C. Dle libosti si nakrájíme zeleninu a žampiony na obložení pizzy. Korpus pizzy potřeme rajčatovou omáčkou, poklademe nakrájenou zeleninou a žampiony a posypeme tofu ricottou. Plech strčíme do trouby a pečeme asi 20-25 minut (záleží na výšce těsta - raději kontrolujte ;). Před podáváním nechte pizzu chvíli vychladnout, aby se nerozpadala. 

7 komentářů:

  1. Dělala jsem ji velmi podobně zhruba před dvěma týdny a byla dobrá až na to, že jsem na ní dávala rajčatové sugo, dost to polentu rozmočilo, tudíž se nedala pěkně nakrájet, přestože korpus byl řádně vychladlý ale okraje, kde sugo nebylo krásně křupaly. Příště, až ji budu dělat, tak asi bez omáčky, pouze s oblohou :)

    OdpovědětVymazat
  2. super nápad:) dělala jsem z polenty hranolky, takže i pizza musí být super:)

    OdpovědětVymazat
  3. Polenta mě moc nezaujala. Ale tvoje pizza vypadá báječně, mňam :). Obracím se na tebe s dotazem: Nemáš zkušenosti s grilováním vegetariánských párků? Případně co by jsi mi doporučila na gril z "vege" výrobků? Netuším co by mohlo být chutné z grilu :/ kromě zeleniny♥ :D :) Moc děkuji za odpověď. Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S grilováním bohužel ne, jen s ohříváním :D Mně chutná na grilu marinované/uzené fotu (ale můžeš zkusit i jiné druhy), sójové plátky v marinádě a seitan v marinádě :) plus plněné žampiony a brambory :)

      Vymazat
    2. existuje i Robi maso na gril https://www.google.cz/search?q=robi+maso+na+gril&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=h2mXU9wi8pLsBrvqgaAE&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1821&bih=857&dpr=0.75#facrc=_&imgdii=_&imgrc=Nd0KNvB-FC7auM%253A%3BlSNc9g7OItjkwM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.slunecnice-cb.cz%252Ffotky9270%252Ffotos%252F_COUNTRYLIFE%252F742034.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.slunecnice-cb.cz%252Fslunecnice-cb%252Feshop%252F1-1-zdrave-potraviny%252F11-2-NAHRAZKY-MASA%252F5%252F5589-ROBI-ovalky-nejen-na-gril-500-g%3B700%3B700

      Vymazat
  4. Polentu máme doma, ale zatím jsem nějak nebyla schopná se dokopat k její přípravě :D Tohle ale vypadá úžasně, takže nejspíš vyzkouším o víkendu:)

    OdpovědětVymazat
  5. Ooo, to je geniální nápad! Určitě to bude chutnat líp než moje pokusy o celozrnnou pizzu

    OdpovědětVymazat