Ingredience
1kg hladké mouky a 0,5l vody :)
Postup
Do velké mísy dáme 1kg hladké mouky a 0,5l vody. A uhněteme těsto. Těsto necháme hodinu odležet (klidně i déle).
Poté dáme mísu do umyvadla. Těsto proplachujeme vodou a vymýváme škrob (nejlepší část!:D cca 10-15 minut) - těsto se bude hodně rozpadat, ale pak se zase začne dávat dohromady:).
To, že je škrob vymytý zjistíme tak, že voda nebude bělat, ale zůstane čirá.
Takto připravený seitan nakrájíme na plátky a dáme vařit do osolené a okořeněné vody (já dávám jen sušený česnek, ale můžete dát i červenou papriku či sušenou cibule, sójovou omáčku,...) na 5 minut.
Hotovo!:)) Seitan si dále můžete připravovat jak chcete.
A nakonec můj dnešní oběd: dušená mrkev s bramborem a seitanem (seitan jsem ještě opekla na pánvi).
P.S.: Na fotkách je seitan z poloviční dávky (tj. 0,5 kg mouky)
Nikdy som o to nepočula :)) Vyzerá to zaujímavo ;)
OdpovědětVymazatNedokážu si představit jakou to má chuť když je to vlastně jen mouka a voda..
OdpovědětVymazatprávěže si to všichni strašně chválí a viděla jsem spoustu obrázků, kde si dělali srandu, že vegani seitan uctívají a tak :D a je to fakt mňamka :)) jen s jeho přípravou má spousta lidí problémy, což nechápu - mně vyšel hned napoprvé a zatím pokaždé :)
VymazatAhoj Dewii. Skvele stranky - jsem nadsena! :)
VymazatMam otazecku. Delala jsi seitan i z celozrnne mouky? myslis ze to pujde?
Ahoj, děkuju moc!:)) Z celozrnné mouky jsem ho ještě nezkoušela, ale také to mám v plánu :) podle mě by to jít mělo :)
Vymazathttp://www.youtube.com/watch?v=eovuIfeH2k4
OdpovědětVymazatJeee přesně takový oběd jsem něla nedávno a super (jen seitan byl kupovaný).
OdpovědětVymazatKdyž nemůžu pšeničnou mouku, myslíš, že ji můžu nahradit žitnou? :)
OdpovědětVymazatMůžeš to zkusit :)) Nevím, jestli to jde.
Vymazatnejde to :) seitan je čistý lepek
Vymazatkolik ti z toho kila mouky toho seitanu vzniklo? cca kolik porcí třeba? :) jestli se to vyplatí, se s tím paplat :D já se do něj ale poslední dobou úplně zamilovala, takže to brzo sama vyzkouším :))
OdpovědětVymazatTeď naposledy jsem měla nějakých 10 pěkných plátků :))
VymazatA jak dlouho se dá seitan skladovat?
OdpovědětVymazatMůžeš ho dát zamrazit a vydrží ti tak dlouho jak chceš :) V ledničce jsem ho nikdy neměla víc jak týden, ale věřím, že vydrží i déle :))
VymazatAhoj, prosím tě, měl ten tvůj seitan také takovou jakoby "žužu konzistenci? Přítel ho předevčírem dělal, ale strašně nás to oba zklamalo, na domácí seitan jsem slyšela chválu, ale přitom chutnal fakt podivně, docela zle se krájí a kouše...Tak jestli je to normální, nebo se nám jen nepovedl, nevíš? Děkuji :)
OdpovědětVymazatAhoj, já mám takový měkký a "šťavnatý", krájí se i kouše dobře, ale jednou se mi povedl takový "žužu" gumový a to bylo, když jsem použila půl na půl bílou a celozrnnou mouku.
VymazatAha, tak ho zkusíme znovu :) Já ho dělala před nedávnem z celozrnné, ale to mi po vymývání pro změnu nezbyla žádná hmota :D :D Děkuji ;)
VymazatAhoj Dewii, na FB stránkách vegan fighter jsem dostala odkaz na tvůj blog - je skvělý a inspirativní! Moc jsi mi pomohla jak začít-co nakupovat, vařit atd....děkuji :-) Dnes jsem vytvořila svůj první seitan - povedl se na poprvé, jupí :-) Chtěla jsem se k němu prosím zeptat na dvě otázky 1) zda ho mohu skladovat v lednici a jak dlouho? 2) a zda se dá i zamrazit? děkuji moc za info Hanka Brauny :-)
OdpovědětVymazatZdravím, na stránkách VF jo? Hezky :) Děkuju moc! Seitan určitě můžeš skladovat v lednici, já ho tam měla nejdéle týden a byl furt dobrý :)) s tím, že jsem ho měla v uzavřené nádobě v marinádě. I jsem ho jednou mrazila a jde to :)
Vymazatjee to já děkuju :-) Na VF chodím moc ráda...jakmile někdo nový potřebuje pomoc - a že nás přibývá...ihned mu nasdílím odkaz na tebe...je to taková Dewii vegan řetězová reakce :-D tak a teď honem zamrazovat :-) H.Brauny
OdpovědětVymazatAhooj vyzerá to fakt super, len ma zaujíma, nemá seitan veľa sacharidov ked je z hladkej múky? :
OdpovědětVymazatAhoj, ne, ty právě vymýváš a zůstane bílkovina :)
VymazatAhoj já asi uplně nechápu to vymývání škrobu, to nějak mnu pod tou vodou, nebo ji prostě nechám na to téct??
OdpovědětVymazatAhoj,
Vymazatano, budeš těsto mačkat rukami jako by si ho zadělávala :)