čtvrtek 10. ledna 2013

Čočka na kyselo



Ingredience (4 porce)
500 g čočky
3 stroužek česneku
kousek mořské řasy
bobkový list
tymián (popřípadě saturejka)
sůl, pepř
ocet
+ 1-2 lžíce hladké mouky a olej/4 lžíce ovesných vloček

Postup
Čočku propláchneme ve studené vodě a necháme ji přes noc namočenou. Vodu vyměníme, přidáme bobkový list a kousek mořské řasy a uvaříme ji do měkka. Poté ji zahustíme...

Tři tipy na zahuštění čočky: 
1. klasická jíška: na pánvi rozpálíme olej a zaprášíme ho hladkou moukou, jíšku zamícháme do čočky
2. ovesné vločky zalijeme vodou (lehce nad úrovni vloček), necháme nacucnout, rozmixujeme a zamícháme do čočky
3. vezmeme tyčový mixér a část uvařené čočky rozmixujeme

Zahuštěnou čočku dochutíme octem, tymiánem, solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Podáváme s opečenou cibulkou, kyselou okurkou, kysaným zelí, chlebem, ...

5 komentářů:

  1. ♥ čočku připravuju stejně, až na ten tymián:-) Chtěla jsem se zeptat, přidáš recept i na tu zeleninovou směs s fazolemi a rýží, co máš na FB?:-))

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Já tyhle směsi sem dávat moc nechci, páč je to vždycky takový oběd "co dům dal" a my tyhle směsi jíme s přítelem furt a pokaždé jiné :)) Každopádně v té směsi na fb jsou žampióny, červené fazole, zelené fazolky, pórek, mrkev, plechovka loupaných rajčat, červená paprika :)) Nejdřív jsem na oleji osmahla pórek, přidala zbytek zeleniny, pak plechovku rajčat, osolila, opepřila a ochutila oreganem a trochou chilli koření:))

      Smazat
  2. Jasně chápu:) díky, jsi moc hodná:)

    OdpovědětSmazat
  3. Vyzerá to celkom dobre :)
    caramel-b.blogspot.sk

    OdpovědětSmazat