pátek 10. května 2013

Karobová buchta s lískooříškovou náplní

Ingredience
Těsto
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
1 hrnek bílé polohrubé mouky
1/2 hrnku karobu
1 hrnek přírodního cukru s třtinovou melasou
2 hrnky rostlinného mléka (já měla lískooříškové)
1/3 hrnku rostlinného oleje
1/2 balení kakaového pudingu v prášku
1 lžíce prášku do pečiva bez fostátů
1 lžička jedlé sody
1 lžíce jablečného octu
pár jahod

Lískooříšková náplň
400 g tofu
4-5 lžic rostlinného mléka (zase jsem měla lískooříškové)
3 lžíce datlového sirupu
lískooříšková drť z výroby mléka (pokud nemáme, dáme najemno nasekané lískové oříšky)

Postup
Tofu rozdrobíme do větší misky, přilijeme mléko a sirup a důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém. Do krému vmícháme lískooříškovou drť.
Troubu předehřejeme na 170° C. Plech na pečení vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
V míse smícháme oba druhy mouky, karob, cukr, kakaový puding, prášek do pečiva a jedlou sodu. Přilijeme mléko, olej a ocet, přidáme jahody nakrájené na menší kostičky a pečlivě smícháme. Polovinu těsta nalijeme na plech, lžící na těsto naneseme všechen lískooříškový krém a rozetřeme ho po celé ploše. Na krém nalijeme zbytek těsta a dáme péct do trouby asi na 30-35 minut.

Poznámky
Cukru můžete dát klidně méně, já dala tentokrát více, než dávám běžně, protože jsem pekla pro kamarády a ti mají mlsné jazýčky :D ;)

9 komentářů:

  1. Vypadá krásně:-) možná se do ní pustím :-)

    OdpovědětSmazat
  2. ♥ to vypadá přenádherně..asi se opakuju, ale tvoje kulinářské výtvory jsou prostě bezkonkurenční!

    OdpovědětSmazat
  3. Co je to ten datlový sirup???

    OdpovědětSmazat
  4. http://www.countrylife.cz/sirup-datlovy-350-g-bio-country-life :) Používám přímo tento.

    OdpovědětSmazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětSmazat
  6. Tak jsem také vyzkoušela, no nemám slov, rodina to zbaštila raz dva (a já s nimi), no a to jsem udělala poloviční dávku a spoléhala, že to rodina alespoň ochutná, nicméně musím poznamenat, že jsem dělala pouze ze špaldové a místo tofu jsem dala tvaroh no a místo jahod, jsem na tvaroh naskládala višně, prostě BOMBA! Úžasně vláčná, karob to skvěle ochutil a ovoce tomu dalo to pravé, co by jinak chybělo. Vím, že s tvarohem to už nebude veganská buchta, ale my vegani nejsme a tak jsem tam přeci jen dala ten tvaroh, takže pokud se tu nějaký "ne vegan" najde, tak nechť určitě zkusí, příště bych to zkusila udělat i jako perník, který bych promazala marmeládou, skvělé recepty, jen tak dále, inspiruju se zde každý den! :)

    OdpovědětSmazat