úterý 4. června 2013

Banánová bábovka s čokoládovou polevou


Ingredience
Bábovka
1 hrnek celozrnné mouky
1 hrnek polohrubé mouky
2/3 až 1 hrnek rostlinného mléka (měla jsem lískooříškové)
1/4 hrnku rostlinného oleje
3 lžíce třtinového cukru
4 velké a velmi zralé banány
1 lžíce kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
1/4 lžičky soli

Poleva
50 g hořké čokolády
3 lžíce rostlinného mléka

Postup
Formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem (v případě silikonové formy nemusíme nic vymazávat a vysypávat). Troubu předehřejeme na 180° C. 
Banány oloupeme, nakrájíme a společně s mlékem rozmixujeme ponorným mixérem ve vyšší nádobě. V míse smícháme oba druhy mouky, třtinový cukr, sůl a kypřící prášek. Přilijeme rozmixovaný banán s mlékem a olej, řádně promícháme a nalijeme do formy. Dáme do trouby a pečeme asi 40 minut (zkouška špejlí). 
Bábovku vytáhneme z trouby, necháme ji 5 až 10 minut odpočinout, poté vyklopíme z formy a necháme vychladnout.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a promícháme ji s mlékem. Hotovou polevou polijeme zcela vychladlou bábovku a necháme ztuhnout (obdiv všem, co vydrží a nesní 2/3 bábovky - stejně jako my - dřív než poleva ztuhne :D)

33 komentářů:

  1. asi se rozpustím jako ta čokoláda! mňam!

    OdpovědětVymazat
  2. toto vyskuusam :) Majka

    OdpovědětVymazat
  3. Teď už mám jasno čím otestuju svoji novou formu na bábovku :D Vypadá opravdu luxusně :)

    OdpovědětVymazat
  4. juu :) já mám k mouce prostě strašnej odpor i k tý celozrný, ale přitom vločky žeru na tuny :D

    OdpovědětVymazat
  5. Tak a teď si jenom počkat, až budou banány ve slevě. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Ta vypadá báječně :))) SUpr recept!

    OdpovědětVymazat
  7. Zrovna dneska jsem opět dopekla tu tvou mramorovou, kterou jsi přidávala už dřív, ale tuhle určitě vyzkouším příště, až budu zase muset rychle spotřebovat banány.
    Jinak my jsme taky té mramorové dnes doma půlku snědli ještě než úplně vychladla. :D
    Takže díky za každý super nenáročný recept. :)

    OdpovědětVymazat
  8. stále v najnevhodnejších chvílach si otvorím tvoj blog, keď som hladná :D každopádne si ho ukladám do založiek

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý, tak já jdu hledat hořkou čokoládu, páč jsi mi udělala neskutečný chutě! :D

    OdpovědětVymazat
  10. banánová je skvělá, ta tvoje vypadá fakt úžasně :) hezky to aranžuješ

    OdpovědětVymazat
  11. anarchisticky jsem přidala perníkové koření, zázvor a máčené rozinky - nemá chybu!

    OdpovědětVymazat
  12. bábovky nejím, ale na tuhle bych se nalákat nechala:D

    OdpovědětVymazat
  13. Tuhle si upeču! Když už jsou ty banány všude v akci :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak už se konečně stalo. Je dobrá, ale lepí se mi nějak na patro. Jakou celozrnnou mouku používáš? Možná je to tím,že jsem zvolila pšeničnou jemně mletou. Díky :)

      Vymazat
    2. Používám špaldovou a nelepí se mi :))

      Vymazat
  14. achjo, zrovna míchám těsto a nemůžu se přinutit přestat ho užírat :D

    OdpovědětVymazat
  15. Zrovna jsem ji dodělala a je naprosto skvělá! :))

    OdpovědětVymazat
  16. Jdu na to. Dám vědět jestli jsem nechala na večeř drahé polovičce aspoň kousek.

    OdpovědětVymazat
  17. Bábovka v troubě. .. ale malá změna v mouce. Neměla jsem prdopeč tak jsem dala samokypřící bezlepkovou skoro celý hrnek cca půl cm pod okraj dosypaný vanilkovou hraškou (cca 2 lžíce) a celozrnou jsem měla žitnou. Teď se to peče... tak jsem zvědavá... ♡

    OdpovědětVymazat
  18. recept jsem si trochu upravila (místo celozrnné mouky jsem použila rozemleté ovesné vločky) a použila nevegan suroviny (kravské mléko). Bábovka je výborná a zítra to vidím tak, že budu péct další :D.

    OdpovědětVymazat
  19. vůůůůůbec se mi nepovedla, je to tím, že banány nebyly tolik zralé? vnitřek totiž byl i po hodině a půl pořád syrový, kde jsem udělala chybu :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spíše bylo těsto moc tekuté, plus chce předehřát troubu :)

      Vymazat
  20. Bábovka vypadá dobře, ale 4 banány se mi zdají hodně.

    OdpovědětVymazat
  21. Můžu místo polohrubé mouky dát dva hrnky pšeničné celozrnné? Vyskočí mi?

    OdpovědětVymazat
  22. Je skvělá, akorát mi nevyběhla... :(. Může to být tím, že jsem místo jednoho hrnku mouky dala hrnek namletých ořechů? Děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, oříškové mouky nejsou tak nadýchané, koláč tak nenaběhne :)

      Vymazat
  23. Superní! Moc děkuji za recept :) Kdysi jsem měla recept, ale ztratila, tak jsem nadšená, že tahle chutná podobně!

    OdpovědětVymazat