Ingredience
Bábovka
1 hrnek celozrnné mouky
1 hrnek celozrnné mouky
1 hrnek polohrubé mouky
2/3 až 1 hrnek rostlinného mléka (měla jsem lískooříškové)
1/4 hrnku rostlinného oleje
3 lžíce třtinového cukru
4 velké a velmi zralé banány
1 lžíce kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
1/4 lžičky soli
Poleva
50 g hořké čokolády
3 lžíce rostlinného mléka
Postup
Formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem (v případě silikonové formy nemusíme nic vymazávat a vysypávat). Troubu předehřejeme na 180° C.
Banány oloupeme, nakrájíme a společně s mlékem rozmixujeme ponorným mixérem ve vyšší nádobě. V míse smícháme oba druhy mouky, třtinový cukr, sůl a kypřící prášek. Přilijeme rozmixovaný banán s mlékem a olej, řádně promícháme a nalijeme do formy. Dáme do trouby a pečeme asi 40 minut (zkouška špejlí).
Bábovku vytáhneme z trouby, necháme ji 5 až 10 minut odpočinout, poté vyklopíme z formy a necháme vychladnout.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a promícháme ji s mlékem. Hotovou polevou polijeme zcela vychladlou bábovku a necháme ztuhnout (obdiv všem, co vydrží a nesní 2/3 bábovky - stejně jako my - dřív než poleva ztuhne :D) .
to se zrovna hodí! :)
OdpovědětVymazatasi se rozpustím jako ta čokoláda! mňam!
OdpovědětVymazattoto vyskuusam :) Majka
OdpovědětVymazatTeď už mám jasno čím otestuju svoji novou formu na bábovku :D Vypadá opravdu luxusně :)
OdpovědětVymazatjuu :) já mám k mouce prostě strašnej odpor i k tý celozrný, ale přitom vločky žeru na tuny :D
OdpovědětVymazatTak a teď si jenom počkat, až budou banány ve slevě. :D
OdpovědětVymazatTa vypadá báječně :))) SUpr recept!
OdpovědětVymazatZrovna dneska jsem opět dopekla tu tvou mramorovou, kterou jsi přidávala už dřív, ale tuhle určitě vyzkouším příště, až budu zase muset rychle spotřebovat banány.
OdpovědětVymazatJinak my jsme taky té mramorové dnes doma půlku snědli ještě než úplně vychladla. :D
Takže díky za každý super nenáročný recept. :)
Tak ta se ti moc povedla. ♥
OdpovědětVymazatstále v najnevhodnejších chvílach si otvorím tvoj blog, keď som hladná :D každopádne si ho ukladám do založiek
OdpovědětVymazatDobrý, tak já jdu hledat hořkou čokoládu, páč jsi mi udělala neskutečný chutě! :D
OdpovědětVymazatbanánová je skvělá, ta tvoje vypadá fakt úžasně :) hezky to aranžuješ
OdpovědětVymazatanarchisticky jsem přidala perníkové koření, zázvor a máčené rozinky - nemá chybu!
OdpovědětVymazatTak to musím zkusit :O
OdpovědětVymazatbábovky nejím, ale na tuhle bych se nalákat nechala:D
OdpovědětVymazatTuhle si upeču! Když už jsou ty banány všude v akci :-D
OdpovědětVymazatTak už se konečně stalo. Je dobrá, ale lepí se mi nějak na patro. Jakou celozrnnou mouku používáš? Možná je to tím,že jsem zvolila pšeničnou jemně mletou. Díky :)
VymazatPoužívám špaldovou a nelepí se mi :))
Vymazatachjo, zrovna míchám těsto a nemůžu se přinutit přestat ho užírat :D
OdpovědětVymazatZrovna jsem ji dodělala a je naprosto skvělá! :))
OdpovědětVymazata to bez vajíčka ?
OdpovědětVymazatJdu na to. Dám vědět jestli jsem nechala na večeř drahé polovičce aspoň kousek.
OdpovědětVymazatBábovka v troubě. .. ale malá změna v mouce. Neměla jsem prdopeč tak jsem dala samokypřící bezlepkovou skoro celý hrnek cca půl cm pod okraj dosypaný vanilkovou hraškou (cca 2 lžíce) a celozrnou jsem měla žitnou. Teď se to peče... tak jsem zvědavá... ♡
OdpovědětVymazatmnaaaaaaaaaam
OdpovědětVymazatrecept jsem si trochu upravila (místo celozrnné mouky jsem použila rozemleté ovesné vločky) a použila nevegan suroviny (kravské mléko). Bábovka je výborná a zítra to vidím tak, že budu péct další :D.
OdpovědětVymazatvůůůůůbec se mi nepovedla, je to tím, že banány nebyly tolik zralé? vnitřek totiž byl i po hodině a půl pořád syrový, kde jsem udělala chybu :(
OdpovědětVymazatSpíše bylo těsto moc tekuté, plus chce předehřát troubu :)
VymazatBábovka vypadá dobře, ale 4 banány se mi zdají hodně.
OdpovědětVymazatMůžu místo polohrubé mouky dát dva hrnky pšeničné celozrnné? Vyskočí mi?
OdpovědětVymazatMůžeš :) vyskočit by měla i tak
VymazatJe skvělá, akorát mi nevyběhla... :(. Může to být tím, že jsem místo jednoho hrnku mouky dala hrnek namletých ořechů? Děkuji za odpověď :)
OdpovědětVymazatUrčitě, oříškové mouky nejsou tak nadýchané, koláč tak nenaběhne :)
VymazatSuperní! Moc děkuji za recept :) Kdysi jsem měla recept, ale ztratila, tak jsem nadšená, že tahle chutná podobně!
OdpovědětVymazat