100 g rýže (použila jsem natural - u bílé rýže zkraťte dobu vaření při prvním postupu)
voda
+ libovolné dochucení (1-2 lžíce sladkého sirupu nebo třtinového cukru, kakao, vanilkový lusk, kokos,..)
Postup
Vařené
Rýži propláchneme, v hrnci zalijeme jedním litrem studené vody a přivedeme k varu. Jakmile začne voda vřít, snížíme plamen a vaříme další 2 hodiny. Po uvaření vodu i s rýží přelijeme do mixéru, přidáme vodu (množství přidané vody závisí na tom, jak chceme mít mléko husté) a důkladně 2-4 minuty mixujeme. Pokud chceme něčím mléko dochutit, tak dochutíme a ještě chvilku mixneme. Poté přecedíme přes sítko nebo plátno. Skladujeme v uzavřené nádobě v lednici.
Nevařené
Rýži propláchneme, zalijeme dvěma hrnky studené vody a necháme přes noc (9 hodin) při pokojové teplotě. Poté vodu slijeme, rýži přendáme do mixéru, zalijeme studenou vodou (množství přidané vody závisí na tom, jak chceme mít mléko husté) a pečlivě rozmixujeme. Pokud chceme něčím mléko dochutit, tak dochutíme a ještě chvilku mixneme. Poté přecedíme přes sítko nebo plátno. Skladujeme v uzavřené nádobě v lednici.
Poznámky
Rýžovou drť nevyhazujte, můžete si z ní udělat kaši k snídani, rýžové placičky nebo pomazánku.
zajímala by mě trvanlivost těchto podomácku vyrobených mlék :) děkuju
OdpovědětVymazatNejdéle jsem ho měla doma 4 dny, do té doby jsem ho zatím vždycky stačila vypít, tak nevím, jestli vydrží i déle :)
VymazatNěkde jsem četla max 10 dní:).
Vymazatsuper děkuju :))
Vymazatuuuuuuuh, ukladam si a zkusim to co nejdriv! mimochodem, dalsi moje oblibeny je pohankovy, to je asi uplne nej!
OdpovědětVymazatPáni to zkusím! Je to takové nenáročné na ingredience :))
OdpovědětVymazattak to by mě nenapadlo! :D určitě vyzkouším :)
OdpovědětVymazatwow, skvělé, má to nějakou specifickou chuť nebo je to bez dochucení neutrální? :)
OdpovědětVymazatA chuť je u obou postupů stejná? Nebo je některý "chutnější"? :)))
OdpovědětVymazatmňam! Miluju rýžové mléko od provamelu, tak určitě zkusím tohle!! :)
OdpovědětVymazatAsi si už konečně budu muset koupit ten mixér =)
OdpovědětVymazatDost by mě zajímalo jak chutná. :))
OdpovědětVymazatZnám, je to výtečná věc, sice dám čatěji přednost kupovaným alternativám, ale miluju hlavně sójové, mandlové, špaldové... <3
OdpovědětVymazatAhoj, o kolik se má zkrátit doba vaření u bílé rýže? Chci to vyzkoušet, ale ještě jsem to nikdy nedělala.
OdpovědětVymazatAhoj, z bílé jsem zatím mléko nedělala, takže netuším..vař dokud z toho nebude trochu kaše :)
VymazatNevím, kde jsem udělala chybu, ale zkoušela jsem z bílé rýže a výsledkem byl 1,5 l škrobovité hmoty bez chuti, a to jsem vařila jen hodinu a mixovala tyčovým mixerem jen poloviční dobu, a žádná drť mi ani nezůstala, tak nebylo co cedit...myslím, že příště určitě zvolím rýži natural, ta má škrobu mnohem méně, ať z toho zas nemám skoro pudink :)
OdpovědětVymazatA zkoušela jsi to precedit pres jemné sítko, nebo pres platno (uterku)?
VymazatTaky nevím, co jsem udělala špatně, ale stejně jako u anonymu nademnou mi žádná drť nezůstala :D dělala jsem mléko z basmati rýže.. tak aspon jsem se nad tím zasmála :D
OdpovědětVymazatDvě hodiny vařit rýži...? Dobrý blázen...
OdpovědětVymazatdělal/a jsi někdy rýžové mléko????
Vymazat