středa 12. června 2013

Rýžové mléko

Ingredience
100 g rýže (použila jsem natural - u bílé rýže zkraťte dobu vaření při prvním postupu)
voda

+ libovolné dochucení (1-2 lžíce sladkého sirupu nebo třtinového cukru, kakao, vanilkový lusk, kokos,..)

Postup
Vařené
Rýži propláchneme, v hrnci zalijeme jedním litrem studené vody a přivedeme k varu. Jakmile začne voda vřít, snížíme plamen a vaříme další 2 hodiny. Po uvaření vodu i s rýží přelijeme do mixéru, přidáme vodu (množství přidané vody závisí na tom, jak chceme mít mléko husté) a důkladně 2-4 minuty mixujeme. Pokud chceme něčím mléko dochutit, tak dochutíme a ještě chvilku mixneme. Poté přecedíme přes sítko nebo plátno. Skladujeme v uzavřené nádobě v lednici.

Nevařené
Rýži propláchneme, zalijeme dvěma hrnky studené vody a necháme přes noc (9 hodin) při pokojové teplotě. Poté vodu slijeme, rýži přendáme do mixéru, zalijeme studenou vodou (množství přidané vody závisí na tom, jak chceme mít mléko husté) a pečlivě rozmixujeme. Pokud chceme něčím mléko dochutit, tak dochutíme a ještě chvilku mixneme. Poté přecedíme přes sítko nebo plátno. Skladujeme v uzavřené nádobě v lednici.

Poznámky
Rýžovou drť nevyhazujte, můžete si z ní udělat kaši k snídani, rýžové placičky nebo pomazánku.

20 komentářů:

  1. zajímala by mě trvanlivost těchto podomácku vyrobených mlék :) děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejdéle jsem ho měla doma 4 dny, do té doby jsem ho zatím vždycky stačila vypít, tak nevím, jestli vydrží i déle :)

      Vymazat
    2. Někde jsem četla max 10 dní:).

      Vymazat
  2. uuuuuuuh, ukladam si a zkusim to co nejdriv! mimochodem, dalsi moje oblibeny je pohankovy, to je asi uplne nej!

    OdpovědětVymazat
  3. Páni to zkusím! Je to takové nenáročné na ingredience :))

    OdpovědětVymazat
  4. tak to by mě nenapadlo! :D určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  5. wow, skvělé, má to nějakou specifickou chuť nebo je to bez dochucení neutrální? :)

    OdpovědětVymazat
  6. A chuť je u obou postupů stejná? Nebo je některý "chutnější"? :)))

    OdpovědětVymazat
  7. mňam! Miluju rýžové mléko od provamelu, tak určitě zkusím tohle!! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Asi si už konečně budu muset koupit ten mixér =)

    OdpovědětVymazat
  9. Dost by mě zajímalo jak chutná. :))

    OdpovědětVymazat
  10. Znám, je to výtečná věc, sice dám čatěji přednost kupovaným alternativám, ale miluju hlavně sójové, mandlové, špaldové... <3

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, o kolik se má zkrátit doba vaření u bílé rýže? Chci to vyzkoušet, ale ještě jsem to nikdy nedělala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, z bílé jsem zatím mléko nedělala, takže netuším..vař dokud z toho nebude trochu kaše :)

      Vymazat
  12. Nevím, kde jsem udělala chybu, ale zkoušela jsem z bílé rýže a výsledkem byl 1,5 l škrobovité hmoty bez chuti, a to jsem vařila jen hodinu a mixovala tyčovým mixerem jen poloviční dobu, a žádná drť mi ani nezůstala, tak nebylo co cedit...myslím, že příště určitě zvolím rýži natural, ta má škrobu mnohem méně, ať z toho zas nemám skoro pudink :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A zkoušela jsi to precedit pres jemné sítko, nebo pres platno (uterku)?

      Vymazat
  13. Taky nevím, co jsem udělala špatně, ale stejně jako u anonymu nademnou mi žádná drť nezůstala :D dělala jsem mléko z basmati rýže.. tak aspon jsem se nad tím zasmála :D

    OdpovědětVymazat
  14. Dvě hodiny vařit rýži...? Dobrý blázen...

    OdpovědětVymazat