neděle 24. února 2013

I feel therefore I'm vegan - milk

"Možná i vás už někdy napadlo, že konzumace kravského mléka lidmi je velmi zvláštním a v přírodě nevídaným jevem. Vždyť je to produkt žláz jiného nám nepříbuzného druhu savce, který má sloužit k optimální výživě mláďat právě tohoto jiného druhu. Nepijí ho tedy ani dospělé krávy. Proč by tedy mělo být obzvláště vhodné pro nás pro lidi, a to dokonce jako celoživotní podstatná složka naší stravy?"


ŽIVOTNÍ PODMÍNKY DOJNIC
Jako každý jiný savec, musí i kráva porodit tele, aby produkovala mléko. Proto jsou dojnice uměle oplodněny. Jejich mláďata jsou jim po narození odebrána, což je pro obě strany velmi bolestná zkušenost. Poté je dojnice každý den dojena, asi čtyři měsíce po porodu je znova uměle oplodněna a dojí až do doby šesti až osmi týdnů před porodem dalšího telete. Po zhruba pěti letech jsou zcela vyčerpané krávy zabity na jatkách. Přitom přirozená délka života krav je více než 14 let.
Zvýšená dojivost krav (vyvolaná kravským růstovým hormonem) vede k mnoha onemocněním, hlavně zánětům vemene. Nadměrná velikost vemena navíc krávu tlačí do nepřirozeného postoje, který je jednou z příčin častého onemocnění končetin a kulhání.


Vedlejší produkty - telata - jsou krmena nepřirozeným krmivem a zabita pro maso. Telata chovaná pro telecí prožijí svůj krátký život v úzkých boxech, v kterých se ani nemohou otočit a v krmivu úmyslně nemají železo, aby jejich maso zůstalo bílé (pokud by ztmavlo, ztratilo by svou cenu). (Dobrý zdroj informací o situaci ohledně telat je kniha Osvobození zvířat od Petera Singera.)
ZDRAVÍ
Pokud je vám osud telat a dojnic lhostejný, zkuste se zamyslet nad zdravotními důsledky pití kravského mléka pro vás. Člověk je jediný savec, který pije mléko (navíc mléko jiného druhu) i po skončení doby kojení. Lidské tělo produkuje málo enzymů pro štěpení kravského mléka a někteří enzym laktázy (ten štěpí laktózu - mléčný cukr) úplně nebo částečně ztrácí. Nestrávené mléko zahleňuje - tvoří povlak na stěnách střev, který může porušit systém, zapříčiňovat choroby a narušuje vstřebávání živin. Organismus se při zahlenění brání rýmou nebo alergiemi. Mléko a mléčné výrobky zahleňují nejvíce ze všech potravin (na druhém místě jsou rafinované cukry). 
Člověk kravské mléko pasterizuje - mění jeho povahu ze zásadotvorné na kyselinotvornou. Konzumací převážně kyselé stravy přestanou tkáně (orgány, žlázy, atd.) správně fungovat. Rakovinným buňkám se v kyselém prostředí dobře daří. 


Mléko obsahuje protein kasein, který je pro většinu lidí nestravitelný, dráždí tkáně a přetěžuje játra. Dle Čínské studie kaisen ,,tvoří až 80% z celkového množství bílkovin kravského mléka důsledně a silně podporuje vznik a vývoj rakoviny a všech stadií nádorového bujení". 
Stejně jako u masa byly i v mléku nalezeny škodlivé látky (PCB, pesticidy, plísně, těžké kovy apod.), jež hovězí dobytek přijímá skrze krmivo ze životního prostředí. Další problém mléka je působení rBGH (rekombinovaný hovězí růstový hormon vyrobený kvůli zvýšení produkce mléka), který dle některých studií stimuluje rakovinné bujení.
Mléko navíc může obsahovat určité množství hnisu (krávy mají na vemenech kovové přísadky na dojení, vemena pak trpí drobnými poraněními, do kterých se snadno dostane infekce a nakonec zhnisají - dojící stroje pak do sebe nasávají i odumřelé bílé krvinky). 


Hlavním benefitem pití mléka je prý vápník, který je nezbytný pro zdravé kosti. V televizi neustále běží reklamy o tom, jak mají děti snídat cereálie s mlékem, aby měli silné kosti a pořádně rostli. Realita? Mléko je kyselinotvorné a zahlenění tkání po konzumaci mléčných výrobků vede ke špatnému zužitkování vápníku (který je zásadotvorný). To způsobuje deprese a oslabení kostí. Lidí s osteoporózou neustále přibývá a to hlavně ve státech, které mají velkou spotřebu mléka (na vrcholu spotřeby mléka a zároveň četnosti výskytu osteoporózy stojí USA). Naopak ve státech, kde je konzumace malá nebo žádná nemají s osteoporózou takový problém.
Vápník je bohatě zastoupen v mnoha rostlinných potravinách. Pro srovnání - ve 100 g polotučného mléka je 112 mg vápníku, stejné množství brokolice má 105 mg, sušených fíků 193 mg, květáku 205 mg, jádrech mandlí 240 mg, sezamových semen 670 mg a máku dokonce 1200 - 1400 mg! Stále věříte, že bez mléka budete trpět nedostatkem vápníku a nebudete mít silné kosti?:)


I konvenční medicína již oficiálně hovoří o nemocech, za něž je zodpovědná konzumace mléka. Mezi ně patří např.: různá srdeční onemocnění, šedý zákal (při nesnášenlivosti mléka), neurodermitis (svědivá vyrážka na kůži; chronické onemocnění), rakovina prostaty a ledvin, Parkinsonova choroba, diabetes (především pokud je kojenec krmen kravským mlékem).
EKOLOGIE
K „vyprodukování“ jednoho litru mléka je použito ca. 840 litrů vody (pro srovnání na jeden kilogram jablek je potřeba 40-60 litrů, pšenice 106 litrů, rajčat 138 litrů). Stejně jako u masa, také u mléka vzniká silné prohospodařování rostlinných zdrojů, které zkonzumují krávy a potom se „přemění“ na mléko a maso.
Dále živočišná produkce zamořuje podzemní vody, jezera, a přehnojuje půdu výkaly z chovů.

Zdroje
breatharian.eu
veganfest.cz
vegan-fighter.com
goveg.cz
osteoporoza.cz
vegan.web-stranky.cz
blahut.blog.respekt.ihned.cz
Moore, Robert S. (2006). Zázračná detoxikace (Praha: Eminent).
Freedmanová, Rory - Barnouinová, Kim (2010). Hubená mrcha (Praha: Ikar).
Singer, Peter (2001). Osvobození zvířat (Praha: Práh).

30 komentářů:

  1. super článek!;) žel jednou z největších nevýhod pití rostlinných mlék je jejich cena a já jako studentka to dost pociťuju a tak už si mléko téměř nekupuju (ani to rostlinné).. které z rostlinných mlék je podle tebe nejlepší? sojové, mandlové, rýžové, ovesné, nebo úplně jiné? a kde jej kupuješ, popř. vyrábíš si jej doma? snad jsem tě nezahltila. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Taky si mléko moc často nekupuji, až na posledních pár týdnů, kdy jsem propadla krupicové kaši :D Ono v podstatě ani není proč - péct se dá bez něj a ovesné kaše jsou dobré i jen z vody...používám ho jen do té krupicové kaše, s müsli nebo sem tam při vaření, ale to minimálně :)
      Nejlepší mléko je podle mě mandlové, co se týče zdravotních benefitů :) Já si kupuji mléko z DM, firma Alnatura - to je nejlevnější na trhu :)
      Jako studentka si můžeš doma dost levně a rychle udělat ovesné mléko :)) Levné je i domácí sójové, ale je pracnější.

      Vymazat
    2. já jsem si právě nedávno objednala müsli z mixitu, takže mlíčko zase budu muset zařadit.:)) a právě v DMku je kupuju nejčastěji, tak jsem ráda, že je to i ta "nejlepší" alternativa. :) Ta domácí výroba mě dost láká, tak třeba se k tomu někdy přemluvím.. jo a nevíš, jak je na tom např. to mandlové mléko s vitamíny a jinými látkami (bílkovinami), co se týče srovnání v tím kravským..? přemýšlela jsem totiž i o zakoupení proteinového prášku, tak jestli by to šlo míchat i s rostlinným mlékem.. :D

      Vymazat
    3. jinak co se týče jiných mléčných výrobků, na těch jsem bohužel dost "závislá".. jogurty, tvarohy, sýry, kefíry.. to všechno mi hrozně chutná a nevím nevím, jestli se mi podaří se těchto věcí vzdát. hrozně si přeju mít přístup k domácím mléčným výrobkům, kde bych měla jistotu, že kravičkám není ubližováno a při výrobě se do hotových produktů nepřidávají žádné sračky.. jenže jsem z velkého města a žádné takové známé nemáme, takže je to dost na prd. :/

      Vymazat
    4. Já jím müsli i jen s nakrájeným ovocem, popřípadě s jablečným pyré :)) To o mandlovém mléku možná najdeš někde na netu, já o tom žádné informací nevím :)) Taky jsem si dříve nedokázala představit život bez jogurtů a tvarohů. Teď nechápu, proč jsem si to vůbec kdy myslela! :)

      Vymazat
  2. Zhnusilo se mi po článku mléko. Nekonzumovat čisté mléko, mi problém nedělá, ovšem jogurty, tvarohy a takové věci ano:/

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu motivující článek! ^^ Hned jsem na své veganství hrdější x) Každopádně, k tomu vápníku bych ráda dodala, že při výrobě mléka se vápník technicky odstraňuje a poté znovu přidává, což mléku celkově neprospívá a dělá jej mnohem ,,chudší" a prospěšnosti nepřidává.

    OdpovědětVymazat
  4. Mléko jako takové moc nemusím. Jinak je to podobné i třeba s kozím mlékem? Zatím bydlím s rodiči, takže si veganství uplně dovolit nemůžu. Článek je hodně dobrý...doufám, že budou i další takto zaměřené. Dost mě to motivuje:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě bude maso, protože vajíčko a med už byli :) O chovu koz jako takovém nic nevím, ale ze zdravotní stránky na tom kozí mléko bude dost podobně, myslím :)

      Vymazat
    2. "Výhoda" kozího mléka je v tom, že spíš najdeš někde na trzích od farmářů, ne z velkochovů - to by se v tak velkém měřítku jako s kravami asi nevyplatilo, jelikož lidem kozí moc nejede, taky je to vidět na té ceně... takže toho utrpení je tam méně. Dál je pro lidi i stravitelnější, má jinou skladbu. Podle mě je to lepší alternativa, ale furt je využívání zvířete pro něco, co nutně nepotřebuji, a kdo ví, nedaří se mi o tom pořádně najít, mohou se v tom taky dít svinstva

      Vymazat
  5. Tak teda nevím, viděli jste někdy kravín? Já znám takové, kde se narodí dvě telata do roka. Mají býk, ne umělá oplodnění, krávy tam přirozeně umírají.
    Ani si nemyslím, že má tak neblahý vliv na zdraví. Já sama jsem ještě do nedávna pila litr za den a byla jsem stále perfektně zdravá. Ani po několika letech stravování se (tak moc) mlékem jsem na sobě neobjevila jediný negativní důsledek. Je ovšem pravd, že na takové věci reagujeme všichni jinak a že kdokoliv jiný může mít na mléko silnou alergii. Věřím i tomu, že je plné pesticidů a podobných látek ... ale co dnes není? Zelenina z běžných obchodů je toho plná také.
    Nechci tím ale říci, že je v pořádku a užitečné mléko pít. Všichni na ně reagujeme jinak a také vím, že ne ve všech chovech jsou dobré podmínky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mléčné produkty obsahují 5,5 x více pesticidů než rostlinné potraviny. Někomu mléko vadí více, někomu méně. Jeho dopady taky můžeš ucítit až v pozdějším věku :)

      Vymazat
    2. Díky za údaj. Samozřejmě na tom ale bude jinak kráva z mojí zahrady a zelenina z pochybné velkofrmy. A i naopak ...

      Vymazat
    3. No, ale z takového pěkného kravína asi těžko pocházejí ty litry plnotučného mléka za 12,- v supermarketu; a to je to mléko, co je pro většinu lidí nejlépe dosažitelné...

      Vymazat
  6. Od té doby co piju mléka sojová, kokosová atd mi kranské přestalo chutnat :D dost mě ten článek motivuje :) mohla by jsi udělat i článek o sýru, toho se nemůžu zbavit :D

    OdpovědětVymazat
  7. jeeeeeeeeee**
    si moj clovek ja uz som vegan 4 roky..
    juhuuuuu vegan power..

    followujeeeem

    donchinka.blogspot.com

    ..

    OdpovědětVymazat
  8. skvělej článek, já už doma vyráběla ovesné, makové, mandlové a chystám se na rýžové, protože to mi z DM neskutečně chutnalo :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, dekuju za clanek:) jsem taky vegan a vzdy jsem rada, kdyz se to siri:) a inspiruje dalsi lidi.. Muzu se zeptat, jak dlouho si vegan? ja jen asi 4 mesice a nejvetsi pohnutkou pro me byly zdravotni potize, jsem nevylecitelne nemocna..ale doktori me od toho hrozne odrazuji.. Jelikoz tak ji jen kratce, tak samozrejme nemuzu posoudit nejake negativni dopady..tak by me zajimalo, co na sobe treba pozorujes ty? (nemyslim jen negativni veci, ale co se treba casem zmenilo).. a jeste, nechtela bys napsat clanek o vyrobe tech rostlinnych napojich? me to celkem financne ruinuje :D s penezma jsem na tom fakt spatne..
    Moc ráda k tobe chodim na blog:)
    Karol

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, někdy od října 2012 :) Předtím jsem ještě bydlela s rodiči a to s veganstvím nešlo úplně dohromady :) Zatím na sobě pozoruji jen pozitivní dopady - cítím se lépe, zdravěji, nebývá mi po jídle špatně (dřív jsem tím docela trpěla) a hlavně se mi snížil cholesterol :) Recepty na rostlinná mléka plánuji na blog přidat, hned jak je vyzkouším a ofotím :)

      Vymazat
    2. Moc dekuju za odpoved:) nastesti u nas doma to zase tolik nekomentuji (ale kdyz uz komentuji, tak me to stve:)..ale stejne jsem spis na byte ve skole:) S tim zazivanim to taky pozoruju, drive jsem byla casto nafoukla a po jidle i hodne unavena ( a to jsem se neprezirala). Co se tyka filozofie veganstvi, tak je mi moc blizka, takze bych u toho chtela vydrzet, ale pokud se mi nejak casem zhorsi zdravi (ktere je tim, co jim hodne ovlivnene, mam i dane gramaze zivin a musim vazit a pocitat), tak uvidim.. na clanek se budu moc tesit:) ale ja se tesim na vsechny tve clanky:)

      Vymazat
  10. Já osobni si myslím že tenhle tipy článků jsou hrozně přehané a přijde mi divné říct že se mi po jednom článku zhnusilo mléko.... Mléko je pořád zdravější než třeba stravování ve fast foodech, navíc je obsažené i v jiném jídle... A navíc v dnešní době se dá mléko koupit bio nebo rovnou od farmáře... Navíc pokud někdo pije alkohol a třeba nejí maso tak stejně mu alkohol škodí dvakrát víc než maso, mléko nebo vejce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak:-) Tihle lidé mi připadají děsně ovlivnitelný.mám pak dojem,že můžu napsat článek o tom,že jablko způsobuje rakovinu a všichni je hned přestanou jíst:-) Tím neříkám,že tenhle článek není pravdivý..ale proto existuje pořekadlo "všeho s mírou",že:)) Pochybuji,že někdo pije deset litrů mléka denně,aby možnost rakoviny proměnil na skutečnost,atd. Mám kolem sebe jen lidi (mladé i staré) co si mléko dávají každý den a jsou zdraví.Takže tohle je prostě děsně sporné.. Třeba moje babička jedla skutečně zdravě,mám dojem,že byla i vegetariánka,chodili jsme k ní jako malí neradi-ta zdravá jídla..:D Cvičila apod. a zemřela v padesáti na leukémii. Takže já radši budu jíst to co chci a nebudu se omezovat,protože každý nějak umře a já si chci toho života užívat:)

      Vymazat
    2. Ale kvůli jablku netrpí žádné zvíře..nejde jen o zdravotní stránku..

      Vymazat
  11. http://www.youtube.com/watch?v=HvK8AozBTiU&list=LL5n2DKN878lbFa9WdlTz_vA ...Myslím že se ti bude líbit ;)

    OdpovědětVymazat

  12. Ahoj - sojové mléko začala pít moje vnučka,obyč.kravské mléko ji zahleňovalo-má totiž chron.rýmu.Postupem doby ho v naší rodině pijeme už téměř všichni.Zatím nemohu říci,že na mě působí blahodárně,ale moc mi chutná,tu modrou vodu-mléko,už nemůžu ani vidět.Třeba se to za čas zase u mě změní,ale zatím mi to vyhovuje.Nejím ani moc jogurty- jen občas HOLANDII,máslo a tuky neznám-používám OLIV.OLEJ-EXTRA VIRGIN.Snad se budu cítit někdy lépe.Doufám v to.Fandím každému,kdo dělá něco pro své zdraví.V našem státě plném JEDŮ je to ale hodně obtížné. MAŘENKA49

    OdpovědětVymazat
  13. Mám alergii na mléčnou bílkovinu a pěkně sem se na to zjištění vykašlala, teď mi ještě zjistili zahlenění, takže jsem ho vysadila úplně. Zlepšují se mi i ekzémy...takže děkuji za článek, opravdu to neni potravina pro mě:)

    OdpovědětVymazat
  14. U mléčného skotu jsem pracovala a opravdu, ty podmínky nejsou dobré. Je to ale také kravín od kravínu, hlavně na rodinných farmách se již často ví, že šťastná kráva = hodně mléka. Tam, kde se o zvířata starají zaměstnanci (tzn. nic jim tam nepatří") je to daleko horší a o nějakém vědomém zlepšování kvality života dojnic nemůže být řeč.
    Vadí mi ta situace, ale občas mě dožírá, že někteří fanatici (a nejen vegani) úmyslně a nepravdivě přehánějí, čerpají z nespolehlivých zdrojů nebo ze zdrojů z cizího prostředí, které nemívá s tím naším moc společného. Ráda bych už jednou tohle slyšela od vegana, který to viděl na vlastní oči a ne ve filmu bůhví odkud. Nepotvrzené hororové "story" totiž můžou významně poškozovat i ty, kteří to dělají poctivě. A víte co se stane, když budou mít málo peněz? Ne, nezkrachují, ale bude se šetřit... na kravách. To mi přijde kontraproduktivní. (Přece jen, veganů a spol. není tolik, aby to ohrozilo samotnou existenci mlékárenství.) Asi by byl třeba aktivní odpor namísto pasivního.

    OdpovědětVymazat