úterý 30. dubna 2013

Lískooříškové mléko


Ingredience
100 g lískových oříšků
1 litr vody

Postup
Lískové oříšky zalijeme vodou a necháme namočené 8 - 12 hodin v chladu. Po uplynulé době lískové oříšky slijeme, dáme do mixéru, přilijeme 1 litr vody a důkladně rozmixujeme na nejvyšší rychlost, dokud nevznikne bílý nápoj. Tento nápoj přecedíme přes jemné sítko nebo pláténko a drť pořádně vymačkáme. Skladujeme v lednici.

Poznámky
  • Postup je stejný jako u mandlového mléka, které jsem sem dávala nedávno, ale chtěla jsem na lískooříškové upozornit - zatím jsem domácí zkoušela ovesné, sójové, mandlové a makové a lískooříškové s přehledem vede!:)
  • Pokud chcete, můžete použít rychlejší postupy, které jsou popsány v receptu u mandlového mléka, ale tento pomalý je opravdu nejlepší (oříšky jsou pak lépe stravitelné). 
  • Také si můžete mléko osladit, ale nejdřív ho zkuste ochutnat (mně chutná i bez oslazení:)). 
  • Benefity lískových oříšků :)

15 komentářů:

  1. Já dělala včera jáhlové. Samotné se pít teda nedalo.:D
    Tohle zkusím, vypadá skutečně mléčně. :D

    OdpovědětVymazat
  2. super to musím vyzkoušet :) na blozích se taková mléka objevují čím dál více!

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá skvěle! Já zatím zkoušela jenom domácí kokosové. Ale asi zkusím i nějaké to ořechové (v obchodech jsou zbytečně předražené a plné cukru). Teď už mám na to doma i celkem dobrý mixér, tak by to mohlo jít :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vyzkouším ho, mám lískové oříšky navíc v kuchyni...:)

    OdpovědětVymazat
  5. Takže to nemixuješ s tou stejnou vodou, ve které byly namočené?

    OdpovědětVymazat
  6. a loupeš oříšky než je namočíš , nebo až potom ? :O :)

    OdpovědětVymazat
  7. Chápu to správně, že vodu, ve které jsme oříšky máčeli vylijeme a nalijem novou?

    OdpovědětVymazat
  8. pane bože...a ja vždy tie oriešky po namočení lúpem!!!toto mlieko milujem, ale práve kvôli tomu hodinovému lúpaniu (psychiatria) si ho robím len zriedkavo..po tomto poznaní, že ich lúpať netreba mi nekonečne odľahlo, ďakujem Dewii!! :D a nie je tam tie šupky potom cítiť?

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji za nápad s lískooříškovým mlékem. Dělala jsem makové, ale tohle je nejlahodnější ze všech, co znám. A vůbec, ty Tvé recepty, klobouk dolů ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Včera jsem zkoušela své první domácí - ovesné, přišlo mi takové bez chuti ale z lednice bylo pěkně vychlazené, tak to alespoň osvěžilo :) V plánu mám určitě i zkusit i další ;) Ale chtěla jsem se zeptat, jestli rostlinná domácí mléka jdou dát i do věcí kam klasické kravské mléko typicky patří - puding nebo třeba krupicová kaše. Ve většině věcí jsem po přechodu na veganskou stravu (na kterou mě přivedl hlavně tvůj blog) mléko nahradila vodou ale u takovýchto si moc nevím rady a např. puding z vody se dost bojím zkusit ;D. Předem díky za rady :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je jde použít namísto kravského mléka :) Puding jsem zkoušela ze sójovo-rýžového mléka naposledy a byl super :)
      Jinak mě těší, že blog dopomohl k tvému přechodu na veganskou stravu :))

      Vymazat
  11. aa tie zvyšky z orechov si môžem nechať dajme tomu do kaše na ráno?

    OdpovědětVymazat