úterý 25. června 2013

Lilkové lasagne


Ingredience (1 velká porce)
300 g lilku
400 g rajčat
50 g veganského sýru riccota
1/2 cibule
2 stroužky česneku
bazalka (sušená či čerstvá)
olivový olej

Postup
Lilek nakrájíme na plátky, osolíme a necháme 10 minut vypotit. Kapičky vody na plátcích poté osušíme a plátky osmahneme na malém množství oleje.
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Obojí osmahneme na oleji, dokud cibulka lehce nezezlátne. Přidáme na drobno nakrájená rajčata, opepříme, podlijeme trochou vody a necháme vařit, dokud z rajčat nebude omáčka (pár malých kousků rajčat tam může zůstat:). Vypneme sporák a do směsi přimícháme bazalku. Troubu zapneme na 180° C. Zapékací mísu lehce potřeme olivovým olejem, na dno dáme menší vrstvu rajčatové směsi, poté plátky lilku (pokládáme je trochu přes sebe) a zase vrstvu směsi. Skončíme rajčatovou směsí, kterou posypeme veganskou riccotou. Dáme péct do trouby asi na 20-30 minut (závisí na počtu vrstev).

Poznámky
Jistě jste si všimli, že na fotce nemám jako poslední vrstvu rajčatovou omáčku - trochu jsem to nevypočítala, ale vy to určitě udělejte podle postupu, protože jinak budou ty horní plátky lilku takové suché a nic moc chutné :)) A pokud máte čerstvou bazalku, tak jí nepřidávejte přímo do rajčatové směsi, ale jednotlivé lístky pokládejte na každou vrstvu rajčatové omáčky při vrstvení do zapékací mísy.
Vedle lasagní mám na fotce pečené batáty, cherry rajčata a brusinkovou omáčku. 

9 komentářů:

  1. Mňam, to bych si dala! já jsem jednou dělala podobné, akorát místo lilku cuketu ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. vypada to skvele a zas mam hlad! :D :)

    OdpovědětVymazat
  3. jéžiš, zrovna dneska jsem poprvé vařila z lilků a vůbec jsem nevěděla co, no tak příště :D vypadá to moc pěkně :)

    OdpovědětVymazat
  4. miluju lilek, kdybych mohla, snědla bych ho kolik by se do mě vešlo :DD :3

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to vypadá skvěle! Poslední týden říkám pořád příteli, že mám chuť na lilek. :D

    OdpovědětVymazat