neděle 15. prosince 2013

Fíkový koláč s jablky a vlašskými oříšky




Ingredience
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
1/2 hrnku ovesné mouky
1/2 hrnku mouky z vlašských oříšků
1/3 hrnku třtinového cukru
1/4 hrnku rostlinného oleje
2 hrnky horké vody
200 g sušených fíků
250 g jablek
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžička mleté skořice
1/3 lžičky mletého muškátového oříšku
1 a 1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli

+ vlašské ořechy na ozdobu

Postup
Sušeným fíkům odstraníme tuhou stopku a nakrájíme je na menší kousky. Nasypeme je do hlubší misky, zalijeme dvěma hrnky horké vody a necháme 1 hodinu odstát. 
Troubu předehřejeme na 170° C. Pokud nemáte nepřilnavou kulatou formu, vymažte jí olejem a vysypejte hrubou moukou či strouhaným kokosem. Jablka nasekáme na malé kostičky. Olej, citrónovou šťávu a cca 50 g nasekaných jablek přidáme do misky k fíkům a vše rozmixujeme na kaši. Ve velké míse smícháme celozrnnou, ovesnou a oříškovou mouku, třtinový cukr, mletou skořici, mletý muškátový oříšek, jedlou sodu a sůl. K sypkým ingrediencím přidáme rozmixovanou směs a zbytek nasekaných jablek a vše pečlivě promícháme (kdyby bylo těsto moc tuhé, tak přidejte trochu vody). Těsto nalijeme do kulaté formy, ozdobíme vlašskými oříšky a dáme péct cca na 35 minut (zkouška špejlí to jistí ;). 

Poznámky
Furt jsem přemýšlela, co s x balíky sušených fíků a navíc mě dnes přepadla chuť na jablečný koláč, tak z toho vzniklo tohle. Trochu jsem se bála, jak budou fíky v těstě chutnat, ale mohla bych se toho užrat ujíst!
P.S.: Ovesnou mouku a mouku z vlašských oříšků nemusíte nikde kupovat - s mixérem si obojí hravě uděláte doma :))

6 komentářů:

  1. mnam mnam!!!! tyhle koláče já miluju ♥

    OdpovědětVymazat
  2. naprosto dokonale vypadá!
    už taky přemýšlím jak spotřebovat (kromě křížal) tolik jablek ze zahrádky..a dokonce nepotřebuju ani rostlinné mléko, které mi často v lednici chybí
    bomba bombová, fakt! ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Fíky moc nemusím, ale kdybych je nahradila něčím jiným, tak věřím, že bych ho snedla na posezení :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to vypadá moooc dobře, píšu si do notýsku :-),trochu to upravím s ohledem na mou alergii, snad to dopadne tak dobře jako toto :-) a pokud ne tak tichá závist :-),mějte se Eva

    OdpovědětVymazat
  5. Recept zneje ( a vyzerá ) úžasne, ja by som tam ešte možno pridala sušené hrozienka a trošku kardamonu a bolo by to dokonalé :)))

    OdpovědětVymazat