neděle 3. srpna 2014

Snídám vegansky aneb fotosoutěž k 1 000 000 zobrazení blogu: hlasování!

1. Kristýna

Polomáčené netopýří sušenky a avokádovo-banánový proteinový krém
Sušenky 
2 banány
cca 200g instantních pohankových vloček
chia semínka
trocha prášku do pečiva
dle potřeby na doslazení např. stévie
kvalitní čokoláda (vegan)

Postup: Banány, vločky, prášek do pečiva a chia semínka umixujeme, tvoříme sušenky a pečeme v předem vyhřáté troubě cca 20 minut (lepší je péct při nižší teplotě, delší dobu, sušenky jsou pak hezky křupavé). Ve vodní lázni rozpustíme kvalitní čokoládu a polijeme jí vychladlé sušenky. Na ozdobu můžeme přidat kousky ořechů, sušené ovoce, kokos,..


Avokádovo-banánový proteinový krém

avokádo
banán
vanilkový protein (vegan)

Postup: vše dohromady umixujeme.
2. Beruška


Ovesno-pohanková kaše s ostružinami a mandlemi
Do vroucí vody jsem dala 3 hrsti ovesných a 1 hrst pohankových vloček. Na mírném ohni se vařily, já si šla na zahradu nasbírat ostružiny. Až jsem kaši vypnula, naskládala jsem na ni omyté ostružiny a mandle :)

3. Markéta 

Ovesná kaše s domácím kokosovým mlékem, banánem, burákovým máslem a agáve sirupem
Je to moje klasika, ovesná kaše, tentokrát však ozvláštněná o domácí kokosové mléko, které jsem si v poslední době moc oblíbila. K tomu jako vždy banán, burákové máslo, slazená sirupem z agáve.

4. Jirka

Plněný francouzský "toast" z lívanců
pohanková mouka (nebo napůl se špaldovou) 50g
banán 1ks
voda 150 ml
tofu 40g
kypřící prášek 1 lžička
kokosový olej (na smažení)
"vejce" (2 lžíce rozmixovaného lněného semínka + 6 lžic vody)
ovesné vločky (na obalení)
rostlinné mléko
sirup
škořice
arašídové máslo

Postup:
Nejprve si vytvoříme 2 velké lívance - rozmixujeme 1/2 banánu s tofu a vodou, přidáme mouku, kypřící prášek, popř. dosladíme. Na kokosovém oleji je osmažíme z každé strany dozlatova.
Potom zlehka opražíme ovesné vločky, lívance potřeme každý z jedné strany arašídovým máslem, vyložíme plátky zbylého banánu a dobře stlačíme druhým lívancem. V hlubokém talíři rozmícháme "vejce", mléko, skořici a "toast" necháme chvíli nasáknout, poté ho obalíme v ovesných vločkách, posypeme kokosem a znova opečeme na kokosovém oleji (můžeme ještě chvíli zapékat v předehřáté troubě na 180°). Před podáváním dozdobíme ovocem a pokapeme sirupem.

5. Markét

Jogurtové müsli se sezónním ovocem
Materiál
2 lžíce ovesných vloček
1 vanilkový (nebo čokoládový, dle chuti) dezert od Alpro 
1 lžíce slunečnicových semínek
1 lžíce mandlí
1 lžíce javorového sirupu
2 lžíce rostlinného mléka
troška kokosu a špetička skořice na finální posypání
ovoce (já použila borůvky a hroznové víno, ale k létu samozřejmě patří i jahody, maliny, nektarinky, meruňky...)

Na dno misky nasypeme vločky, slunečnici a mandle (a jakákoliv jiná semínka a oříšky, samozřejmě) a zalijeme směs jogurtem. Ten následně polijeme mlékem (vločky hezky změknou) a sirupem, přidáme ovoce a poprášíme kokosem a skořicí. Kdo chce, může dílo dozdobit lístkem máty (já ji neměla, tak jsem tam na ozdobu vrazila šalvěj). 
Dobrou chuť a snídaním zdar!

6. Evik Zazik

Raw palačinky
Rozmixujeme 3 banány, 4 datle, 1 lžíci kokosového cukru a lžičku raw kakaa (nebo karobu). Hotovou směs dáme přes noc do sušičky, do tvaru malých palačinek. Pro lepší manipulaci s hotovými palačinkami je taky dobré namazat pečící papír v sušičce kokosovým olejem. Ráno už jenom vypneme sušičku a můžeme servírovat. Já mám nejradši jablka a palačinky, na střídačku poskládané do klasicky vypadající palačinkové "věže." Dá se samozřejmě použít i jiné ovoce podle chuti. :) Na závěr můžeme taky pokapat palačinky datlovým nebo agáve sirupem. :)

7. Lenka Dvořáková

Tofu ovesná kaše
4 PL ovesné vločky
1/2 sojagurt
1/4 tofu
3 lžíce rostlinné mléko (nebo voda)
1PL arašídové máslo
1 menší hruška
1PL mák

Vločky dáme do misky, zalijeme vařící vodou, přiklopíme talířem a necháme odstát (minimum 3 min.- max. klidně přes noc). Mezitím nakrájíme tofu na kostičky a hodíme je do mixéru spolu s vločkami a mlékem (100ml) - vše rozmixujeme. Do rendlíku dáme dalších asi 200ml rostlinného mléka nebo vody a necháme přivést k varu. Poté tam vhodíme všechny rozmixované suroviny. Vaříme dokud se konzistence nepodobá kaši. Pak to sundáme z plotny a přimícháme sojagurt. Dále ozdobíme hruškou, mákem a arašídovým máslem.

8. Čárka

50 shades of green with red sin toasts
Ingredience:
 - celozrnný toastový chleba
- avokádo
- sušená rajčata v oleji
- jarní cibule
- zelené olivy
- čerstvá bazalka
- černé mleté koření
- zelený listový salát
- olivový olej (na potření toastu)

Příprava: 
Nakrájené avokádo roztlačíme vidličkou, přidáme černé koření, případně jiné, dle chuti. Pak přidáme na drobno nakrájenou cibuli a na malé tenké proužky nakrájená rajčata. Jemně promícháme a změsí naplníme toasty. Toasty zvenčí potřeme trochou olivového oleje proti připečení a pak opékáme pěkně do křupava. Poté toasty naplníme olivami, listovým salátem, bazalkou, a třeba i zbylými kousky nepomačkaného avokáda a stonkou jarní cibule.

9. Kačka Dvorajda

Ovesná kaše
40g ovesné vločky 
200ml voda 
1/2 tvaroh soya 
5 jahody 
skořice 
1/4 86% čokoška 
1/2 ČL burákové máslo crunchy 

postup: 
Do rendlíku nalijeme 200ml vody a těsně před varem přidáme vločky (vločky většinou ještě spařím trochou horké vody a nechám minutku odstát!). Za občasného míchání vařím vločky na mírném ohni zhruba 4-5 min. Až se v rendlíku vytvoří kaše, odstavíme a vmícháme tvaroh. Dáme do misky a posypeme skořicí, nastrouháme čokoládu a ozdobíme jahodami a burákovým máslem.

10. Dafne

Ovesná kašička ze sójového mléka s troškou Alsanu , nektarinka, jablko, arašídko, lískové oříšky a lístky máty a dobromyslu:)
Pozn.: Kočka není součástí snídaně;)

11. Christine

Kakaová ovesná kaše s meruňkami a melounovo-nektarinkové smoothie
Složení kaše: ovesné vločky, lžička raw kakaa, mandlové mléko, půl odměrky sójového proteinu od nu3tion, datlový sirup, pár kapek vanilkového extraktu, na dozdobení meruňky, kešu ořechy, sušené moruše a lístky stévie

Složení smoothie: meloun, nektarinky, na dozdobení plátek limetky

Recept na kaši podle mě bude celkem zbytečný, protože dělám vše od oka, ale budiž :). Smícháme ovesné vločky, kakao, datlový sirup, vanilkový extrakt s trochou mandlového mléka aby nám vznikla kašovitá, ne moc řídká konzistence a tu dáme na minutku prohřát do mikrovlnky. Mezitím si umícháme z proteinu a mandlového mléka jakousi "kašičku'' kterou potom vmícháme do kaše. To kvůli tomu, aby se nám v mikrovlnce protein nijak neznehodnotil. Na ozdobu použijeme meruňky s kešu a morušemi.

12. Papaya

Vafle (6 ks)
Ingredience
- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- 1/2 hrnku hladké pšeničné mouky
- 1/3 hrnku vody
- 2 lžíce agávového sirupu
- 1 hrnek sojového nebo jiného rostlinného mléka
- 1 lžíce řepkového nebo jiného rostlinného oleje
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- k podávání - čerstvé jahody a rozpuštěná hořká čokoláda

Postup
Všechny ingredience smícháme a pečlivě promícháme metličkou. Do rozpáleného vaflovače nalijeme dvě vrchovaté naběračky těsta (ovšem záleží na velikosti vaflovače) a pečeme cca 5 - 6 minut. Aby byly vafle křupavější necháme vychladnout na mřížce. Podáváme s nakrájenými čerstvými jahodami a přelité rozpuštěnou čokoládou (stejně jako je v Belgii podávají turistům :D), ale samozřejmě si je můžete "vytunit" podle svého, fantazii se meze nekladou... :)

13. Týna

Ovesno jáhlová kaše s ovocem
50g směsi jáhlových a ovesných vloček
Ostružiny a maliny ze zahrádky
Goji
Lžíce burákového másla

Je to obyčejná snídaně, ale moje obvyklá, tak proč soutěžit s něčím jiným ;) 

14. Veronika

Makové vafle ( cca 10 malých vaflí )
pohanková (špaldová) mouka 30g
ovesné vločky (jemné) 30 g
kypřící prášek 1 lžička
tofu 30g
voda cca 200 ml
menší banán
kokosový olej 1 lžíce
mletý mák 1 lžíce
vanilkový extrakt
arašídové máslo
meruňky
banán sušené švestky
skořice
datlový sirup

Postup: Smícháme mouku, vločky, kypřící prášek a mletý mák. Rozmixujeme tofu s banánem a vodou dohladka a vmícháme do suché části.
Přidáme kokosový olej, pár kapek vanilkového extraktu, špetku skořice a promícháme. Těsto vlijeme do rozpáleného vaflovače (popř.
použijeme pánev) Potom už jen pomažeme arašídovým máslem, vyskládáme ovocem, sušeným ovocem a podle chutí dozdobíme :)

15. Foxy

Ovesná kaše
- vločky
- rýžové mléko
- arašidové máslo
- kiwi
- banán
- kustovnice
- mandle
- meruňka
- karob

... jednoduché, rychlé, zdravé a naprosto vynikající !

16. Veru ve

Karob-skořicové lívanečky s banánem, jahodovou marmeládou a agáve sirupem

17. Al Marty

Živý bananoholik 
složení / Snídaně — Banán, nepražené kakao, kešu oříšky a sušená machovka peruánská
             Nápoj — banán, nepražené kakao, a domácí mandlové mléko

18. Zdeňka

Ovocný salát
Co jsem do salátu dala: ovoce z naší zahrádky (maliny, borůvky, jahody, rybíz, angrešt) a mandle. Suroviny pouze nakrájíme, promícháme a sníme

19. Veronika

Jahodová ovesná kaše s kešu máslem
-Ovesné vločky
-Mléko alpro coconut
-Kakao
-Jahody
-Kešu máslo
-Kešu oříšky
-Mandle
-Konopná semínka
-Hořká čokoláda
20. TereSka

Ovesná kaše
Snídaně se skládá:
-ovesné vločky(bio)
-sojové mléko(bio)
-trošička agáve sirupu(bio)
-kustovnice čínská
-konopná semínka
-lžička arašídového másla
-ovoce - jahody, meruňky
-voda s citronem + káva s třtinovým cukrem

21. Adéla

Makový závin
Jako fotku jsem zvolila před pár dny upečený makový závin, ke kterému mě inspiroval recept na této stránce: www.lucasinka.cz/2014/07/makovy-zavin/.
Oproti původnímu receptu jsem ale uvedené mléko zaměnila za sójové natural, do náplně přidala o lžíci cukru více a ubrala jsem zhruba o 30ml oleje, jinak je to totožné. A k snídani mi nikdy nesmí chybět ovoce, zde jej zastupují jahody a rybíz. :)

22. MikaylaLong

Proteinová ovesná kaše s kokosem, skořicí, borůvkami, jostou a schovanou nektarinkou:
Složení: Ovesné vločky, kokos, skořice, hráškový protein 4fitness, rýžový protein 4fitness, nektarinka, borůvky, Lindt 85% čokoláda, josta
Recept: Přes noc si namočíme ovesné vločky (60g) s kokosem v 350ml vody. Ráno smícháme odměrku proteinu s 150ml vlažné vody, pořádně promícháme. Do kastrůlku s namočenými vločkami přidáme skořici a vaříme do zhoustnutí. Přidáme protein a promícháme. Do misky si nakrájíme nektarinku a přelijeme ji kaší. Ozdobíme borůvkami, jostou a čokoládou. Můžeme ještě posypat třtinovým cukrem :)

23. Kaylie

Ovesná kaše s banánem,oříšky a čokoládou
Kaše je ze 40g vloček, 250 ml vody, 1/2 banánu a lžíce kokosu. Nahoře jsou mandle, druhá polovina banánu a nasekaná hořká čokoláda, to celé přelité mandlovým mlékem. V hrnečku je vanilková kává s mandlovým mlékem. 


24. Wendy
RAW pohanková kaše s chia semínky, jahodami a mandlovou "nutellou"
Je to brnkačka, ale i tak mám na blogu recept: http://wendys-neverland.blogspot.cz/2014/01/raw-pohankova-kasejogurt.html. :)

25. Katka

Mandlové veganské lívanečky: 
1 banán (100g)
ovesné vločky (50g)
mandle (25g)
mandlové mléko (80g)
prášek do pečiva

Ovesné vločky zalijeme mlékem a necháme odstát. Mandle si rozemeleme na mouku a s rozmačkaným banánem a práškem do pečiva přidáme k vločkám. Opékáme na kvalitní pánvi bez tuku - chce to ale trpělivost, mají tendenci se trhat. Poté můžeme dozdobit - v mém případě alprosoya pudink vanilka, mandlové máslo, ostružiny a trošku mandlí :)

26. Kriol

Veganská bábovka
300 gramů polohrubé mouky
100 gramů cukr krystal
100 gramů másla
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1/2 hrnku vlažné vody- asi 150 ml
1 lžíce oleje

Postup: Nejprve se smíchají sypké přísady a pak ty tekuté. Vše dobře promícháme. Nalijeme do vymazané a vysypané formy, a pak dáme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 40 minut při 190 °C. Dobrou chuť.

27. Natrajcion

Ovocné knedlíky
60g pol. mouky
40g celozrnné mouky
60ml vlažného rostlinného mléka
2 lžičky třtinového cukru
1 lžička psyllia
10g čerstvého droždí
špetka soli
+ cukr dle potřeby (příp. cukr ze stevie), ovoce, tofu tvaroh

Do mísy vsypeme obě mouky a uděláme důlek. Rozdrolíme do něj droždí, vsypeme lžičku cukru a vlijeme téměř celé vlažné mléko (použila jsem domácí ovesné). Po deseti minutách vlijte zbytek mléka, do kterého jste zamíchali lžičku psyllia a špetku soli a těsto zpracujte. Udělejte bochánek, přikryjte ho v míse utěrkou nechte kynout na teplém místě 30 minut. Poté těsto rozdělte asi na 5 dílů a do nich pak zabalujte společně se lžičkou cukru čerstvé, či zmrzlé ovoce (meruňky, borůvky, jahody)-já udělala každý jiný. Hrnec naplňte vodou a až se začne voda vařit, vhoďte knedlíky a vařte 4 minuty, poté je otočte a další 4 minuty. Po uvaření propíchněte špejlí, aby se nezdrcly. Ozdobte rozehřátým ovocem, tofu tvarohem nebo skořicí.

28. Bára

Ovesná kaše s chia semínky, ovocem a oříškySložení:Ovesná kaše
100 ml vody
50 ml rostlinného mléka
Ovesné vločky (množství si netroufám odhadnout, ale jen dostatek na zahustění)
1 vrchovatá čajová lžička chia semínek
Ovoce
1 broskev
1 menší porce oranžového melounu (přivezla jsem si ho z ciziny, protože v ČR se nedá sehnat moc kvalitní a teď je potřeba ho sníst než zplesnivý, tak ho cpu i do kaše)
Posypání
1 hrst rozinek
1 hrst bílých moruší
1 hrstka mandlí
1 hrstka kešu oříšků
Troška kokosových plátků
Troška skořice

Recept:
Vodu s mlékem nalijeme na pánev, necháme chvíli ohřát, poté přisypeme vločky a neustále míchame. Až voda začne vřít, přidáme chia semínka a promícháme, poté dáme na talíř.
Nakrájíme si broskev a meloun na malé kousíčky a položíme na talíř vedle kaše, broskev posypeme skořicí. Na kaši pokládáme zbytek ingrediencí dle vlastního uvážení.

29. Eva

Fazolové lívance
1 hrnek fazolí v suchém stavu (já použila takové ty flekaté)
1 hrnek vody/rostlinného mléka
1 a 1/2 polévkové lžíce sirupu (použila jsem datlový, těsto pak mělo narůžovělou barvu a lívance jsou malinko tmavší)
2 polévkové lžíce oleje (zbytek kokosového plus trošička slunečnicového)
1 čajová lžička domácího vanilkového extraktu (vanilkové lusky naložené v alkoholu)
2 polévkové lžíce psyllia namočeného v půl hrnu vody (těsto se krásně spojí, používám při pečení jako pojící hmotu místo vajíčka)
1/2 hrnu pšeničných otrub
1/2 hrnku naklíčených jemných ovesných vloček
špetka soli

(*kdyby se vám těsto zdálo až moc vláčné, jde přisypat trochu špatdové mouky, ale není to nutnost)

1) fazole uvaříme, suroviny nasypeme do mixéru a umixujeme na těsto (ideální je asi foodprocesor, ale ten nemám tak mixuju tyčákem :)
2) dvěma lžícema tvoříme "kuličky" z těsta a následně pokládáme na rozpálenou pánev
3) na pánvi s trochou oleje opekáme do "zlatova" a opatrně otáčíme (kdo má formičku na lívance použije ji, kdo ne, ten tvaruje lžící/obracečkou přímo na pánvi do uspokojivých tvarů)
4) nandáme na talíř a doplníme v podstatě čímkoli libo - oříšky, ovoce,kokos, sirup, sojový jogurt, omáčka "žahour" (rozvařené ovoce) - na fotce jsem použila javorový sirup, banán, lesní borůvky a broskve
5) snažíme se nesníst celou várku najednou (cca 10 lívanců) :)


30. Kris

Banánový parfait
Složení: Vrstva domácího sypaného mysli (ovesné vločky, kokos, čokoláda, plátky mandlí), na tom vrstva rozmačkaného banánu, pak vrstva sójového jogurtu, opět mysli, banán a jogurt. Nahoře kolečka banánu a lžíce domácího burákového másla :)

31. Jíťa

Touastový sladký sen :)
Stačí si připravit na 1 porci: 2 toastové chleby, 1 kiwi, 1/4 avokáda, granátové jablíčko, borůvky, 1 menší či 1/2 většího banánu, javorový sirup, arašídové máslíčko.
Já si nejprve chlebíky opeču na pánci na kokosovém oleji, jeden pak pokladu plátky avokáda se špetkou pepře a bazalkou a druhý potřu arašídovým máslíčkem (nešetřit:D), banánem a zaliji javorovým sirupem. Dozdobím zbylým ovocem. Pro mě je to absolutní slast takhle po ránu, co víc si přát:)

32. Péťa Hamáčková

Perníková ovesná (na fotce ještě s veganským perníčkem, od známých z Německa)
Co se týká receptu...ingedience jsou: cca 80 g jemných vloček, 200 ml ovesného mléka, hrst rozinek, agáve sirup, 15 g vanilkového pudinkového prášku, lžička perníkového koření.
Nejdříve dám vařit mléko,ve kterém jsem si nejprve rozmíchala pudinkový prášek. Když je mléko horké, ještě né úplně vařící, přidávám vločky a vařím za stálého míchání do změknutí, podle potřeby ještě doliji mlékem. Poté přidám rozinky a sirup agáve, asi tak lžíci. V poslední řadě přisypu necelou malou lžičku perníkového koření, promíchám a servíruji posypané zbytkem perníkového koření :)


33. Eliška
Lívance
Recept na těsto: 1 a 1/3 hrnku sójového mléka, 1/4 hrnku vody, 1/4 hrnku oleje, 2 lžíce mletého lněného semínka, 1 a 1/3 hrnku celozrnné hladké mouky, 2/3 hrnku polenty, 3 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce prášku do pečiva, špetka soli, hrst nasekaného čerstvého rozmarýnu. 
Lívance pečeme na pánvi s kapkou oliv. oleje a podáváme s tofu tvarohem, ovocem a nakonec pokapeme trochou javorového sirupu. :)

34. Markét.ka Veg

Mrkvovo-celerová pomazánka s křenem
Mám ji moc ráda, protože mrkev a celer jsou syrové, tedy si zachovávají živiny. Je velmi rychlá a také chutná ;) Jinak obsahuje - jemně nastrouhanou mrkev, celer, křen (ten dávám ze skleničky, ale šel by i strouhaný), sojovou majonézu, koření (bazalka a takové koření bez glutamátu-něco ve stylu podravky, pepř) a sůl. Někdy tam přidám i semínka-slunečnicová,lněná atp. Do pomazánky dávám i pár kapek citronu. Úplně přesný recept je zde http://deardeerveg.blogspot.cz/2014/04/mrkvovo-celerovo-krenova-pomazanka.html Zdobené je to okurkou a sušenými rajčátky. A to zelené je zelený ječmen.

35. Naty

Mint&Berry Smoothie
Na spodní vrstvu potřebujeme:
- 1 banán
- 1 hrst baby špenátu
- 2 lžíce čerstvé máty
- 1 lžičku chia semínek
+ voda 

Na horní vrstvu potřebujeme:
- 1/2 hrnku mraženého lesního ovoce 
- 1 menší banán
+ voda 

Postup:
Ingredience na spodní vrstvu rozmixujeme, přidáme trochu vody a nalejeme do sklenice. Postup opakujeme s druhou vrstvou. Smoothie dozdobíme nejlépe čerstvými borůvkami, banánem a přidáme i lístečky máty. Dobrou chuť!

36. Tereza

Ovesná kaše vařená v sójovém mléce, ke konci přimíchám hrst borůvek, které kaši krásné obarví. Ozdobeno višněmi a kiwi :))

37. Pink_smoke

Celozrnné kakaové muffiny s červeným rybízem, sójový jogurt s ovocem a goji, káva se sójovým mlékem, teplá voda se šťávou z citrónu
Takhle to vypadá, když si jednou za týden za dva dopřeju něco jinýho než ovesný vločky nebo pohankovou kaši s ovocem.... Kašičky známe všichni a žádná velká inspirace z toho nekouká :) .
První přichází na řadu teplá voda se šťávou z citrónu, když se poštěstí, tak v bio kvalitě.
Pak tu máme doma namletou kávičku se sojovým mlíkem, tu si neodpustím nikdy....
V mističce Sojade natural, půlka banánu, borůvky z Jizerek, přes noc namočené goji a třešně sbírané u mě na chalupě (takže zaručeně bio :) ), posypané chia semínky.
Všechno je to tak nějak klasika, takže teď ta inspirace:

Celozrnné kakaové muffiny s červeným rybízem
2 hrnky celo-mouky (já dala 1 hrnek špaldové celozrnné a 1 pšeničné celozrnné hrubé, část se dá nahradit i ovesnýma vločkama, případně je dát navíc a přidat trochu tekutiny)
1 hrnek třtinového cukru
2 ČL prášku do pečiva ( nejlíp z vinného kamene bez fosfátů)
1/2 ČL jedlé sody
1 vanilkový cukr (doporučuju ho koupit ve zdravé výživě, ty "supermarketové" jsou většinou vanilinové, což není nic jiného než prachsprostá chemka)
špetka soli
10 ČL kakaa
1/2 hrnku oleje (tentokrát jsem dala jen asi třetinu a taky to šlo)
cca hrnek rostlinného mléka
červený rybíz (pokuď byste pekli se sladším ovocem nebo třeba s kousky čokolády, doporučuju rozhodně ubrat na cukru)
Naplníme košíčky a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40 min, poté provedeme takzvaný test špejlí (zapíchneme doprostřed muffinu a nenalepí-li se těsto, je hotovo.... případně ještě dáme na pár minut dopéct)
Doufám, že si je někdo upeče a budou mu taky tak chutnat. To, že jsou celozrnné, není na výsledku vůbec znát, jsou výborný a pro mě o moc chutnější než varianty s banánem.

*ČL = čajová lžička

38. jackesgirl

Pohankové probuzení
Ingredience:
50g instantních pohankových vloček
70ml vody (smíchané s 2 čajovými lžičkami instantního mléka zajíc)
1 lžíce rozinek
1 lžíce nasekaných mandlí
Ozdobíme s..
1 nakrájený banán
4 nakrájené jahody /či jiné ovoce..
1 lžíčka kokosu
pár mandlí
hrst brusinek 

Postup

Do vroucí vody vysypeme pohankové vločky, vaříme cca 3 minuty a přimícháme mandle a rozinky. Dáme na talířek a ozdobíme nakrájeným ovocem, mandlemi, brusinkami a kokosem. Doporučuji posypat skořicí. Dobrou chut'!
(Ingredience použité na ozdobu můžete měnit dle dostupnosti a vaší chuti + celá snídaně je velmi rychlá a jednoduchá, takže skvělá pro ty co nemají ráno moc času :)

39. Renda

Borůvkový rádoby koláč s kokosovou žmolenkou
• polohrubá mouka (můžeme ji nahradit i nějakou zdravější variantou :))
• cukr krystal ( i ten můžeme nahradit - např. medem, agáve, stévií,.. )
• prášek do pečiva
• rostlinný tuk
• borůvky
• kokos
• voda

Nerada se u pečení zdržuji vážením, proto používám tzv. Hrnečkovou metodu:

V hrnci nebo mikrovlnné troubě rozpustíme rostlinný tuk (celý, ale trochu si dáme stranou na žmolenku) a přilejeme k němu 2 hrnečky vody a 1 hrnek cukru - vše mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Když je cukr rozpuštěný, přidáme 2 hrnky polohrubé mouky a prášek do pečiva - vše si smícháme do hladkého těsta.
Na plech dáme pečící papír a těsto na něj rovnoměrně nalejeme. Na těsto nasypeme borůvky (dávala jsem je podle oka - prostě aby byly všude v dostatečném množství) a celé posypeme žmolenkou z kokosu: Kokos smícháme s cukrem a trochou rostlinného tuku - ,,užmouláme" žmolenku.Pečeme zhruba 20 - 25 minut na 180 stupňů.
Kokos napovrchu krásně zezlátne a vytvoří křupavou kůrčičku. Před podáváním můžeme posypat kokosem nebo přidat čerstvé borůvky :)

40. Lucka

Ovesné vlocky, voda a ovoce dle chuti

41. labakama

Banánovo-malinové ovesné sušenky
4 zralé banány
2 hrsti malin
2 lžičky prášku z baobabu
A nyní co doma najdeme :) = lněné semínko, chia semínko, strouhany kokos, sezamová semínka, slunečnicová semínka, já jsem přidala i na sekané pekanové a makadamové ořechy
Hrst či dvě pohankových a špaldových, ovesných vloček
Postup:
Banány rozmačkáme a postupně přidáváme další ingredience dokud není směs hustější. Na plech si dame pečící papír, který potřeme kokosový olejem a tvarujeme placičky. Pečeme při 200 st. asi 20-30 minut dokud nejsou sušenky zlatavé a propečené.
Dá se použit jakákoliv přísada, základem jsou banány

42. Hanka Brauny

Kuskus na sladko
celozrnný kuskus - již hotový, spařený horkou vodou, ale hodně suchý
jakékoliv ovoce - já dala banán, jahody a nektarinky
mandle+oříšky kešu
třtinový cukr + javor.sirup ( javorový sirup nemusí být, ale já jsem sladkožrout)
drcená skořice (nemusí být)
jakékoliv ohřáté rostlinné mléko - já dala rýžové

vše smíchat dohromady, sem tam promíchávat + nechat odležet, než kuskus nasákne rostlinné mléko...lze podávat studené - lépe ale vlažné. dobrou chuť
foto je s ještě úplně nevsáknutým rostlinným mlékem - někdy to již nemohu vydržet a tak mu se vsakováním pomáhám

43. Kaii-ka

Poschodový minidortík
Složení:
vločky (ovesné, ječmenné, žitné, pšeničné), jablko, datlový sirup, džem dle libosti (já použila borůvkový), karob, voda (nebo rostlinné mléko) + arašid na ozdobu :)
Recept:
Vločky (asi hrnek) jsem rozmixovala tak, aby vznikla něco jako mouka s kousky vloček, přidala jsem najemno nastrouhané jablko (myslím, že by fungovalo i jablečné pyré nebo banán :) ) a datlový sirup. Podle konzistence jsem přidávala vodu, mělo by vzniknout takové tuhší lepivé "těsto". Tímto "těstem" jsem naplnila formy na mini dortičky, ale jenom tenkou vrstvu, protože forem bylo 6 a nechceme aby dortík měl 30 cm :)) - nebo jednoduše vytvarovat placičky, kolečka, atd... Dala jsem péct asi na 180°C na 10-15 minut. nevím to přesně protože jsem je vybrala když začńaly hnědnout okraje. Po vychladnutí jsem jednotlivé "placičky" natírala džemem a vrstvila na sebe. Nakonec jsem smíchala asi 2 lžíce karobu s troškou vody (=poleva) a ozdobila arašidem do tvaru srdce a vychutnávala si sladkou snídani!

44. Czech hippie

Bio jáhly vařené v sojovém mléku, slazené agávovým sirupem, ochucené strouhaným kokosem. Kolem dokola jsou pak jahody, sušené brusinky a goji.

45. Paprika

Raw třešňovo-karobová banánová zmrzlina s domácí pohankovou granolou a sušenými fíky
Zmrzlina:2 mražené banány rozmixujeme s vypeckovanými třešněmi (klidně také mraženými) a 1-2 lžícemi karobu.
Pohanková granola:Pohanku (1 hrnek) namočíme alespoň na 12 hodin do vody, aby se aktivovaly enzymy. Ve větší misce rozmačkáme jeden banán (tak zralý, jak to jen jde :D), můžeme přidat datlový, či agávový sirup, nebo kokosový olej pro lepší konzistenci. Přimícháme 2-3 lžíce raw nepraženého kakaa, lžičku vanilkových semínek (1 lusk) a chai (perníkové) koření. Můžeme přimíchat ještě oříšky, kakaové boby, brusinky, hrozinky, kokos, prostě podle chuti. Směs pořádně promícháme s pohankou, můžeme mírně zředit vodou. Granolu dáme na 12 hodin do sušičky, nebo do trouby na nejnižší stupeň a jednou obrátíme. :)

Zmrzlinu vyklopíme do misky (na fotce je doma vyrobená miska z mladého kokosu), posypeme granolou a nakrájeným sušeným, či čerstvým ovocem, oříšky, nebo semínky. :)

46. Beatrix

Ovesná kaše s ovocem
Jednotlivé ingredience jsou : ovesné vločky, pohankové mléko, karob, stevia, kokos, banán, skořice, ananas, mandarinky a navrch semínka z granátového jablka.

47. Eliška Charvátová

Ovesná kaše s melasou, jablkem a konopným semínkem
Složení: ovesné vločky s klíčky, rýžovo-kokosový nápoj, melasa, jablko, konopné semínko, pšeničné klíčky, slunečnicová semínka
Recept: Do hrnce dáme rýžovo-kokosový nápoj, lžíci melasy a přivedeme k varu. Poté přisypeme ovesné vločky s klíčky a zmírníme plamen. Počkáme, až do sebe vločky vtáhnou většinu nápoje a vmícháme do nich slunečnicová semínka. Vypneme sporák a kaši přelijeme na talíř. Ozdobíme jablkem nakrájeným na srpečky a zasypeme konopným semínkem a pšeničnými klíčky. Dobrou chuť. (Omlouvám se, že neuvádím přesné množství, kaši dělám od oka.)
48. Lucka

Svěží dort kuskusovník s jahodami a ořechy (zdravý, lehký, výborný, vegan)
Suroviny:
80g clz. kuskusu
půl lžičky perníkového koření
půl lžičky skořice
1 lžíce brusinkového (agávového či jiného) sirupu
špetka stévie
100g sójového jogurtu (Joya Syoa, Alpro či jiný)
domácí jahůdky (celkem 200g)
vlašské ořechy
karob

V kastrůlku si přivedu k varu kuskus smíchaný s perníkovým kořením, skořicí, stévií a se sirupem, který hned jak začne vařit stáhnu a nechám pod pokličkou dojít. Na vychladlý "korpus" z kuskusu pak natřu sójový dezert, klidně může být ochucený, kdo má rád a na něj domácí čerstvě natrhané jahůdky ze zahrádky, přidám vlašské oříšky a posypu karobem/kakaem. Celou snídani jsem pak doplnila ještě o mísu jahod (200g) a čajem se sušenými plody kustovnice (goji). Mňam! Ať zachutná a přeji případně Bon Apettite 


49. Tina

Koláčky s čerstvým ovocem
Nebudu lhát, mou úplně nejoblíbenější vegan snídaní je klasika v podobě ovesné kaše s ovocem a arašídovým máslem. Občas ale dělám snídani nejen pro sebe a rodinka (zvlášt táta) na to moje "zrní" moc není. Při takové příležitosti obvykle peču koláčky, které na našem snídaňovém stole vždy měly čestné místo. Už dlouho je ale neplním tvarohem ani nepřelévám mlékem, místo toho se řídím tímto receptem ze skvělého blogu Veganotic, akorát část hladké mouky nahrazuji moukou špaldovou a dávám menší množství cukru (třtinového s melasou). Určitě vyzkoušejte, oceňují je i masožrouti, pro které je představou ideální snídaně vídeňský párek s chlebem a hořčicí... :)
Tina, blackcatskitchen.blogspot.com

50. Eda

Kukuřičná a ovesná kaše s banánem, borůvkama, jahodama a meduňkou
Díky všem za poslané fotky, recepty i milé vzkazy! Hlasovat můžete na facebooku v soutěžním albu a v anketě. Z těch se pak hlasy sečtou a zjistíme kdo je vítěz :) V anketě stejně jako na facebooku můžete hlasovat pro více soutěžících.




Hlasování skončí za dva týdny.

24 komentářů:

  1. Mňamky ! To sú tak fajné a chutné recepty. Hlasovala som každopádne za jednu súťažiacu, i keď by som rada hlasovala za viacero :3 Proste mňam, mmmm ♥

    OdpovědětVymazat
  2. Panečku, takové vymazlené dobrůtky!

    OdpovědětVymazat
  3. hlasy se scitaji z obou odkazu?

    OdpovědětVymazat
  4. Zatracenáááááá pořádná nádherná luxusní nálož! WOW! :))

    OdpovědětVymazat
  5. Jinak to album na FB se mi nechce rozkliknout, nevím, zda je chybka u mě(??) :(

    OdpovědětVymazat
  6. Škoda, že jsi zvolila tento nešťastný způsob hlasování. Takto vyhraje slečna s nejvíce přáteli na Facebooku nebo návštěvníky blogu. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mi poraďte lepší způsob pro příště ;)

      Vymazat
    2. Už se to řešilo při soutěži Moniky G. že příště nejspíš nechá výherce vybrat sponzory :) pořád to tak můžeš udělat také :) ale tak ono jde stejně asi o zviditelnění blogu, propagaci sponzorů, než to zjistit, kdo zaujal nejvíce..

      Vymazat
  7. too je inspirace:)))

    OdpovědětVymazat
  8. Ach jo..já jen doufám, že to nevyhraje ta slečna s číslem 36, která škemrá o hlasy snad všude..na FB, votočvohoz,.. jak k tomu pak přijdou ostatní - poctiví..

    OdpovědětVymazat
  9. "hery nebo másla" aha :D

    OdpovědětVymazat
  10. Všechno to vypadá moc dobře :-) A fotka číslo 16 mě vážně pobavila! :-D

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to je dost ubohé..já naopak nikomu neřekla, že jsem se přihlásila a hrozně mě baví sledovat, jak pro můj výtvor hlasují úplně cizí lidé, protože je zaujal a ne proto, že by mě znali či bych je o to prosila :)

    OdpovědětVymazat
  12. přesně, taky jsem jedinému člověku neřekla, že se něčeho účastním :D

    OdpovědětVymazat
  13. Krásné a lákavé snídaně :-) jen mě mrzí neférovost některých lidí, protože u receptů, které by si to opravdu za nápaditost a netuctovost zasloužily, je jen třeba 1 hlas. Upřímně bych se k takovému jednání (nechat si posílat hlasy nesnížila) navíc, aby pro mě hlasoval např. někdo, kdo pokrytecky snídá bílý rohlík se salámem. Dewii ale svého favorita naštěstí vybere sama :-) např.u bábovky je v receptu psané máslo...beru to ale tak, že je určitě rostlinné...
    Každopádně těm co jsou fér děkuji za možnost rozšířit můj snídaňový repertoár :-)
    Hanka Brauny

    OdpovědětVymazat
  14. Trochu škoda, že je to väčšinou o tom istom a slané recepty boli len dva (ak som dobre počítala), na tie som sa tešila najviac... Inak zaujímalo by ma, keď už som tam videla tie olivy, kde sa dajú kúpit také, ktoré neobsahujú éčka? V obyčajnom obchode som také ešte nenašla a v obchodoch so zdravou výživou som zase naopak nevidela olivy žiadne.

    Držím palce všetkým súťažiacim!

    OdpovědětVymazat
  15. kdy přesně a v kolik soutěž končí?

    OdpovědětVymazat
  16. kdy bude vyhlaseni souteze? :)

    OdpovědětVymazat
  17. Tak to je parádní inspirace! Asi zavařím tiskárnu :)

    OdpovědětVymazat