středa 14. listopadu 2012

I feel therefore I'm vegan - honey

Začíná to s podstatou pochopení co znamená pro většinu lidí být veganem: "Veganismus je způsob života, který vylučuje všechny formy vykořisťování a krutosti k zvířecí říši, a zahrnuje úctu k životu," píše Jo Stepaniak.

  • Vraťme se k základům: Potom co včela spolyká květní nektar, je částečně stráven v prvním žaludku kde včela přidává trávící sekrety. Potom je vyvržen. Tento včelí zvratek se nazývá med a je považován za potravu lidmi, kteří ho vyberou z úlu.
  • Med je potravinová lahůdka, která napomáhá ohrožovat přírodní druhy. Jestliže by se poptávka po medu snížila nebo úplně zmizela, včely by se zachránily a s nimi i mnoho z potravin pro lidi.
  • Jako ostatní farmářská zvířata, včely jsou oběti nepřirozených životních podmínek, genetické manipulace a stresujícího převážení.
  • Dokonce ten nejpečlivější chovatel se nemůže ubránit rozmačkání nebo jinému zabití mnoha včel v procesu.
  • ,,Jsou to jenom včely?" Včely jsou mimořádně inteligentní a studie demonstrovaly, že cítí bolest.
  • Včely jsou přikrmovány cukrem i během "výroby" medu - čímž jím chybí bílkoviny, které by získaly z pylu, trpí na nemoci a umírají.

Colony Collapse Disorder - nemoc hroucení včelstva

  • Velká část naší potravy závisí na včelách. To je důvod proč náhlé zmizení včel, známé jako CCD, je tolik alarmující.
  • "Ztráty včel jsou zvláště kritické ve světle nedávné studie, která došla ke zjištění, že opylovatelé jako včely, ptáci a netopýři ovlivňují 35% světové konzumace plodin, zvyšují výnos 87 předních potravinových plodin na celém světě," píše Jasmin Malik Chua.
  • Nebýt včel, bylo by vymýceno obrovské množství plodin klíčových pro lidských život (například sójové boby, bavlna, mnoho druhů ořechů, jablka, hroznové víno či slunečnice, které jsou významným zdrojem oleje pro celý svět). 
  • Některé domnělé příčiny CCD zahrnují "změny životního prostředí, stresy z podvýživy, patogeny (viry atd), roztoči, pesticidy jako jsou neonikotinoidy nebo imidacloprid, geneticky manipulované plodiny, s vlastnostmi rezistence proti škůdcům jako je transgenní kukuřice nebo kočovné včelaření."

Jak pomoci včelám na planetě

  1.  Přestaňte kupovat a jíst med (spolu s včelím voskem, propolisem, včelí mateří kašičkou a dalšími produkty, co pochází od včel).
  2. Jestli máte vážný návyk na med a potřebujete pomalý přechod, vybírejte místně produkovaný med.
  3. Dozvídejte se více o CCD a co můžete dělat.
  4. Přejděte na výtečná, nevykořisťovatelská zelená sladidla. (sirupy - např. agáve, javorový nebo datlový - nebo slad).



4 komentáře:

  1. mnohem lepší než včelí, je med květový. děláme si doma vlastní medy- bazové, pampeliškové a akátové.mňam :)

    OdpovědětVymazat
  2. Med stejně nejím ale netušila jsem,že včely cítí jakožto hmyz bolest,teď mám na med a ostatní včelí produkty úplně jiný náhled

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za info. Nevíš, jestli se přistřihávání křidélek královně a její zabíjení děje i u včelařů, co si včelaří pro zábavu jen pro sebe a pár známých?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač ;) To fakt netuším, nezjišťovala jsem :)

      Vymazat