neděle 16. prosince 2012

Vanilkové rohlíčky


Ingredience
170g rostlinného tuku (Alsan)
100g hladké bílé mouky
100g celozrnné špaldové mouky
40g moučkového cukru
80g mletých vlašských oříšků
1 balení vanilkového cukru
---------------------------------
moučkový cukr s vanilkou na obalení

Postup
V míse smícháme oba druhy mouky, moučkový i vanilkový cukr a ořechy. Přidáme nakrájený povolený tuk a rukama vypracujeme těsto, které necháme alespoň dvě hodiny odležet v lednici.
Z uleželého těsta tvarujeme rohlíčky, které skládáme na plech a pečeme na 180°C. Hlídáme, až kraje rohlíčků začnou hnědnout.
Upečené rohlíčky obalíme v cukru a skladujeme na suchém a chladném místě.

Poznámky
U rohlíčků můžete použít i vanilkový lusk - buď ho dát do nádoby s cukrem asi týden před pečením nebo ho dát po upečení do krabice s rohlíčky, aby natáhly vůni.

8 komentářů:

  1. Pozor, stella není vegan. Obsahuje vitamin B3.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Já vím, že jí někteří vegani používají. Osobně upřednostňuji radši Alsan, protože Stella má vysoký obsah transmastných kyselin, jen Alsan je o dost dražší no...

      Smazat
    2. Sice je o dražší, ale není to přece tolik - 35 Kč za jednu kostku, to je stejný jako máslo. :)

      Smazat
    3. Oproti stelle, která bývá ve slevě za 10,- je to o dost dražší :) Ale tak většinou peču s olejem, takže si jednou připlatit za alsan můžu :)

      Smazat
  2. mohla bych se zeptat co vegani jedí na Vánoce? :) Myslím tím štědrovečerní večeři

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Pár příkladů z jedné vegan skupiny na fb:))
      1. Bramborovej salát (brambory, mrkev, okurky, sojanéza, a já nevim co ještě) a sojový plátky obalovaný v kukuřičnejch lupínkách.
      2. čočka, RAW "bramborový" salát a houbový kuba
      3. zeleninová polievka s kvasnicovími knedlíčkami, bramborový šalat a obalený domácí seitan
      4. Bramborovy salat a celerove rizky
      5. kapustnica s udenym tempehom alebo s rastlinnou klobaskou, hribami a susenymi slivkami, zemiakovy salat s tofunezou a spravim nejake strukovinove karbonatky v hraske, marinovane tofu a tak..a vegansky oblatky s agave sirupom..
      6. bramborový salát a marinované tofu obalené v hrašce
      7. My budeme mít staročeské čtyřchodové menu ve vegan verzi. První chod - čočka na kyselo, druhý chod - houbový kuba, třetí chod - hrachová polévka a čtvrtý chod bramborový salát s variací řízků (asi nejspíš seitan a pak podle toho, co budemem mít v lednici, asi hlíva, celer apod.).
      8. obalovane robi rizky a brsalat

      Smazat
    2. děkuji moc:)

      Smazat