čtvrtek 1. srpna 2013

Celozrnné rajčatové muffiny s bazalkou



Ingredience
2 a 1/4 hrnku celozrnné špaldové mouky
1/4 šálku olivového oleje
2 hrnky sójového mléka
1 lžíce jablečného octu
1 a 1/2 lžíce jedlé sody
1 lžička soli
3 lžíce sušené bazalky (nebo 6 lžic čerstvé nasekané)
1 cibule nakrájená nadrobno
1/3 lžičky čerstvě mletého černého pepře
100 g sušených rajčat
15 ks černých oliv

Postup
Sušená rajčata zalijeme na alespoň 10 minut horkou vodou, aby změkla. Do sójového mléka přilijeme lžíci jablečného octu (srazí se). Troubu zapneme na 180° C a plech na muffinky vymažeme olejem nebo vyložíme papírovými košíčky. Sušená rajčata slijeme, osušíme a nakrájíme nadrobno. Olivy a cibuli také nakrájíme nadrobno.
V míse smícháme mouku, jedlou sodu, sůl, bazalku, pepř. Přilijeme sójové mléko, olivový olej, přihodíme nakrájená rajčata, cibuli a olivy a pečlivě promícháme. Těstem plníme formu nebo košíčky na muffiny a pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.

Poznámky
Tyhle slané muffinky jsem původně ani nechtěla na blog dávat, protože přítel z nich moc nadšený nebyl, ale nakonec mě přemluvilo to, že jedné slečně na vegan pikniku chutnaly tak, že si vzala i s sebou domů - prostě sto lidí, sto chutí :) Mně osobně chutnaly, jen byly dost hutné. Jinak - na fotkách jsou některé v košíčku proto, že v těch jsou olivy a v těch bez košíčku ne (spousta lidí olivy nejí, tak jsem radši na piknik připravila i variantu bez nich :)).

16 komentářů:

  1. Já třeba mám hrozně ráda chléb s rajčaty, bazalkou a olivama. Takže tohle určitě ráda vyzkouším :).

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají moc dobře, díky za recept, určitě vyzkouším :) občas si peču celozrnný chléb se sušenými rajčaty, a ten je můj nejoblíbenější, takže bych pro změnu mohla zkusit i tohle :)
    Olivy normálně ráda nemám vůbec, ale zapečené v pečivu je miluju, jsem divná :D Stejně tak rajčata - normálně se mi z nich dělá zle a nebyla bych schopná to sníst, ale sušených bych se užrala ':D

    OdpovědětVymazat
  3. Šlo by to i s čerstvými rajčaty? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, asi šlo, ale nechala bych je pořádně okapat a osušit, aby nepouštěly vodu...a celkově bych to radši nenahrazovala, sušený rajčata tomu dodávají skvělou chuť :)

      Vymazat
  4. Podobné už jsem jednou dělala, ještě s mozzarelou, ale vůbec se mi nepovedly, tak dám určitě pokus č. 2 a zkusím tenhle recept :)

    OdpovědětVymazat
  5. rajčata+bazalku miluju, tak doufám, že až zkusím recept, tak mě nezklame:)

    OdpovědětVymazat
  6. Teď nedávno jsem se zamilovala do černých oliv! Moc děkuji za recept a inspiraci!! :) (konečně se nebudu přejídat jen těch sladkých muffinů :D )

    OdpovědětVymazat
  7. Ooo, na mém blogu také muffiny :) http://krteknejimaso.blogspot.cz/2013/05/english-muffins-vs-amerin-muffins.html
    S pozdravem.
    SS

    OdpovědětVymazat
  8. Prosím tohle je rozpis na cca 12 ks muffinků ? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to je na 12 muffinků :)

      Vymazat
    2. Hmm, tak nevim, jak se mi to povedlo, ale mam formu na 18 muffinku a jeste mi testo zbylo :-D

      Vymazat
  9. Pavlína Veselá10. února 2015 v 4:31

    Dobrý den, na Vašich stránkách jsem nikde nenalezla Váš kontakt. Obsah blogu se mi velice líbí a chtěla jsem Vás kontaktovat ohledně nabídky spolupráce s druhým největším internetovým knihkupectvím Megaknihy.cz. Pokud to bude jen trochu možné, napište mi, prosím, na pavlina@megaknihy.cz. Do předmětu uveďte název Vašeho blogu. Těším se na spolupráci, Pavlína Veselá

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, včera jsem vyzkoušela fazolové brownies a dnes toto,... Byla jsem hrozně nadšená ze včera, takže jsem měla velikou motivaci, ale,... Nespletla sis lžíci s lžičkou u jedlé sody? Nedojedla jsem ani jeden muffinek, zbytek musim vyhodit, protože je to opravdu nepoživatelné :D jak to děláš, že ti to vyšlo? :( taaak jsem se na ně těšila :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj a dala si jen zarovnané lžíce nebo kopcovaté? :)

      Vymazat
    2. ani vrchovaté :) a i přesto toho bylo moc, je to velmi cítit

      Vymazat