sobota 28. září 2013

Cruelty-free face cosmetics

Když někomu řeknete, že jste vegan, hned se začne soustředit na to, co teda jíte. Já ale shledávám na veganství stravu jako to nejlehčí a nejzábavnější. Sehnat kvalitní veganskou kosmetiku, která by nestála majlant? To je oříšek.


MAKE-UP
Dříve jsem používala minerální make-up Alverde, který se na můj vkus velmi špatně roztírá, nechává "šmouhy" a navíc i nejsvětlejší odstín byl na mě trochu tmavý. Naposledy jsem si ale koupila přírodní "natural light" make-up Alverde, se kterým jsem spokojenější - roztírá se dobře, barva mi sedí a dokonce je levnější jak ten minerální. Jedinou nevýhodou je, že moc nekryje, spíše jen sjednotí tón pleti.

KOREKTOR
Ze všech produktů, co jsem od ELF kdy měla si mě nejvíc získal jejich krycí krém - úžasně kryje (jak pihy, tak kruhy pod očima), dobře se roztírá, barevně mi sedí, na pleti dlouho vydrží a stejně jako ostatní produkty od ELF je za pár kaček.

PUDR
Tady zase vyhrává značka Alverde se svým kompaktním pudrem. Vyzkoušela jsem i rozjasňující tuhý pudr ELF - ten neurazil, ale ani nenadchl, tak jsem se vrátila k tomu od Alverde.

TVÁŘENKA/BRONZER
Když jsem si poprvé objednávala tuhý pudr od ELF, tak jsem omylem objednala druhý nejsvětlejší místo toho nejsvětlejšího. Tak mi teď slouží místo tvářenky/bronzeru. Barevně mi sedí skvěle (líp než co kdy dřív). Každopádně až ho dodělám, tak mám zálusk na bronzer od ELF.

OBOČÍ 
Na obočí používám mnoha slečnami opěvovaný set na obočí ELF. I nešikovný člověk jako já s ním dokáže vykouzlit pěkné úzké obočí (což mi s tužkou a stíny, které jsem používala předtím nikdy nešlo). Jen jsem si dřív zoufala, že nevyrábějí černý odstín, ale pouze tmavě hnědý - po změně barvy vlasů mi to ale už nevadí.

ŘASENKA
Poté, co jsme vyzkoušela řasenku "XXL Volume" od Alverde jsem myslela, že nemůžu najít lepší (respektive jen jednou jsem měla řasenku, která mi víc vyhovovala a ta byla od značky, co testuje), ale jak jsem se spletla! Naposledy jsem si koupila řasenku "All In One" (také od Alverde) a lepší jsem nikdy neměla! Sice se trochu rozmazává než pořádně zaschne, ale má super kartáček, neslepuje řasy a hlavně - její prodlužovací funkce je bez chybičky.

TUŽKA NA OČI
Kajalová tužka na oči od Alverde mi vůbec nevyhovovala, více spokojená jsem byla s tou od ELF, která ale na můj vkus nebyla nedostatečně černá. Tak jsem hledala dál a našla tužku na oči od Barry M. Barry M je sice dražší kosmetika, než Alverde nebo ELF, ale zrovna tužka na oči vyjde na 109,-!

STÍNY
Momentálně mám sadu stínů na kouřové oči od ELF, kterou už bohužel nemají v nabídce (ale stíny mají stejné balení jako tyto). S černými stíny z této řady nejsem moc spokojená, protože strašně práší, ale na druhou stranu dlouho vydrží. Bílé stíny zase nepráší, ale vydrží méně.

BÁZE POD STÍNY
Pod stíny používám bázi pod oční stíny od ELF, díky které stíny vážně vydrží déle a je za směšnou cenu - prostě za málo peněz hodně muziky!

RTY
Na rty používám supr balzám od Alverde, který plní svou funkci i u mých náročných a věčně vysušených rtů a jelikož se mi líbí světlé rty, tak používám ještě i multifunkční líčidlo 3v1 od ELF, který rty zesvětlí přesně tak, jak chci - akorát trochu vysušuje rty, takže je radno mít Alverde balzám po ruce :))

P.S.: Moje kosmetická výbava zahrnuje jak veganské, tak i pouze netestované produkty. U některých značek se věčně diskutuje, jestli testují či netestují - tam je to pak o individuálním rozhodnutí.
P.S.II: Nejsem velký fanda kosmetiky, takže omluvte mé laické vyjadřování, co se týče hodnocení produktů :)

Pár info o ELF - tato značka prohlašuje, že netestuje na zvířatech, nic to však nemění na tom, že nemá žádný certifikát. Nedávno jsem však brouzdala na netu ve snaze najít veganskou kosmetiku ze zahraničí a narazila přitom na spoustu článků ohledně ELF. Překvapilo mě, že se o ní na mnoho webech píše jako o veganské kosmetice a používá jí spousta zahraničních veganek. Dle všeho by tedy jejich produkty měly být vegan, až na jednu řadu štětců.
“We do NOT test on animals or endorse such practices. Our products do not contain animal derived ingredients. Beeswax has been replaced by synthetic beeswax and lanolin has been replaced by Bis-Diglyceryl Polyacyladinpale-2. We currently support HSUS and are partners with PETA in the Caring Consumer Project. Please see our philosophy page for further explanation on our company.”

Používáte netestovanou kosmetiku? Jestli ne, tak proč? :) A jestli ano, tak jakou? :D

32 komentářů:

  1. Super článek..Napsalas ho hezky čtivě :D..fakt jsem ho hltala. Ten krycí krém od Elfu si nemůžu vynáchválit a pudr alverde je konečně jediný, který mi sedí barevně. Dřív jsem si musela kupovat bílý a tmavší a míchat je dohromady, abych chytla ten správný odstín. A all in one řasenku jsem si koupila potom, co si jí někde doporučovala a taky jsem s ní moc spokojená, fakt nelepí ani po několikátém natření...nesnáším slepené řasy:D

    OdpovědětVymazat
  2. ten makeup od Alverde mám taky, ale je to fakt spíš takový BB cream (nebo jak se těm teď tak populárním věcičkám říká :D). a krásně voní - ostatně jako všechno od Alverde. Docela jsi mě nalákala na ten kortektor a multifunkční líčidlo od ELF. :) mě by docela zajímalo, jestli se dá věřit prohlášení značky Essence na jejich stránkách, protože od této značky mám většinu dekorační kosmetiky. Cosnova je nadřazená společnost právě essene.. "we can assure you that cosnova neither conducts testing on animals, nor commissions it to any third parties – not in germany or anywhere else in the world. we strongly disapprove of testing on animals for cosmetics products. "

    OdpovědětVymazat
  3. Jedině netestovanou! Miluju biokosmetiku Dr.Hauschka, jak pleťovku, tělovku, tak i dekorativku :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Používám především Oriflame, netestuje, a asi se kouknu i po té Alverde kosmetice, vypadá vážně super :) Bohužel mám ještě nějaké řesenky/.., které jsem si koupila z takových těch mainstreamových (ale naštěstí jsem zjistila, že ne všechny byly testovány na zvířatech), takže jenom čekám, až je dovypotřebuji..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oriflame testuje.. :/

      Vymazat
    2. Co vím,tak Oriflame testuje..

      Vymazat
    3. Oriflame své finální produkty opravdu netestuje a hrdě to hlásá. Bohužel téměř všichni jejich subdodavatelé na zvířatech testovali (dnes už to je přeci nelegální :) ), což znamená, že se opravdu nedá považovat za cruelty-fee kosmetiku.
      Btw., taky jsem ji kdysi používala... A byla jsem velmi rozhořčena, když jsem přišla na to, jak to ve skutečnosti je, protože mně to přišlo jako sprosté klamání spotřebitele (tudíž i trestné)!!! Bohužel, jak jsem taky následně zjistila, je to vše v souladu s legislativou... Je tedy dost smutné, že i přes "původ" meziproduktů, může kdejaká kosmetická značka legálně nosit nálepku "netestováno na zvířatech". Z čehož vyplývá => Důvěřuj, ale prověřuj...!!!

      Vymazat
  5. K netestované kosmetice jsem přišla díky tobě. A zatím u mně vede alverde a weleda.

    OdpovědětVymazat
  6. Ja mam moc rada aj LUSH a Manufakturu. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já tohle naštěstí nějak řešit nemusím, nelíčím se vůbec a nějaký ten šampon, kondicionér, mýdlo a ty základní věci není problém sehnat. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já už jsem ve fázi, kdy mám 3/4 kosmetiky netestované a 1/4 věcí, které dodělávám :) Jediný problém mám s make-upem, vždycky jsem mohla používat jen jediný od Vichy, protože mám od narození červené fleky na tvářích a žádný jiný make-up to nikdy nezakryl..teď mi už začíná docházet tak řeším, zda ukazovat to, co na sobě nejvíc nesnáším a být bez výčitek nebo zda zůstat u toho co mám ozkoušené :/

    OdpovědětVymazat
  9. A jaký používáš př. denní krém? :)

    OdpovědětVymazat
  10. Já Alverde ani Eyes Lips Face nemusím - nikdy jsem nenarazila na produkt, který by mě naprosto uchvátil :(
    Dříve jsem byla nesmírně zažraná do kosmetiky netestované na zvířatech, ale vzhledem k tomu, že já a kosmetika jsme nerozlušná dvojice a mám jí doma kvanta, tak to bylo opravdu finačně náročné, takže jsem postupně začala kupovat i produkty testované. Sice mě to netěší, ale snažím se na to nemyslet.
    Z netestovaných je dobrý Lush, Lily Lolo, Lavera a Logona (haha, všechno na L), sice to asi víš, ale na stránkách Peta najdeš celý seznam netestované i testované kosmetiky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "snažím se na to nemyslet" ? fúha, zaujímavý názor......

      Vymazat
  11. Já jsem myslela, že v EU je zákaz testovat na zvířatech. Ne?

    OdpovědětVymazat
  12. Elf kosmetiku mám ráda,od nich už spoustu výrobků mám a zatím jsem se vším tak nějak spokojená :)
    Kosmetiku od Alverde už delší dobu okoukávám a asi ji začnu časem používat :)
    Zatím používám kosmetiku od Rimellu,Elfu nebo od Essence.
    Pěkný článek :)

    OdpovědětVymazat
  13. Bohužiaľ som elf kozmetiku ešte neskúšala :/

    OdpovědětVymazat
  14. Alverde od DM je skvělá... co bychom dělali, kdyby DM nebylo :D musím se přiznat, že až takový pozor si na to nedávám, když kupuju... samozřejmě dávám přednost netestovaným věcem, ale při nákupu to není moji hlavní prioritou... :(

    OdpovědětVymazat
  15. Používám netestovanou ale i s veganským složením. Kdyby tě to zajímalo tak na blogu je článek co přesně.. zkráceně - něco od Alverde, Alterra, Amie, něco od Barry M, Marks and Spencer, ale pořád nemůžu najít netestovanou červenou rtěnku s veganským složením. Nemáš nějaký tip? Elfovi moc nevěřím, nevím proč ,spíš takovej osobní pocit :D ale podle toho co píšeš by asi měla být v pohodě..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barry M má červené rtěnky...ty by myslím měly být veganské,ne?

      Vymazat
    2. nejsou, Barry M má jen něco veganské...asi jak Alverde...

      Vymazat
    3. Hurá hurá,našla jsem!! :D
      http://obchod.imnatur.cz/?p=productsMore&iProduct=74&sName=Rtenky-Cosm%B4etika

      Vymazat
  16. https://www.facebook.com/events/544183318968033/?ref=3&ref_newsfeed_story_type=regular Nesouvisí to sice s článkem :-) Ale necháš se taky natočit?

    OdpovědětVymazat
  17. většinu dekorativní kosmetiky mám od e.l.f. ... třeba ten malý jahodový balzám, ten mám furt při ruce :) a nude bázi pod stíny si nemůžu vynachválit, dokonce jsem jí nedávno pořídila kamarádce k narozeninám a ta mi to potvrdila (o to větší mám radost, že jsem jí tu sadu vybrala) :3

    OdpovědětVymazat
  18. Musím Vás zklamat, ale kosmetika Alverde JE testovaná na zvířatech. Ne tedy produkty konkrétně určené např. pro Českou republiku a jiné evropské země. V EU je to navíc dnes už i zakázané. Ale Značky jako Alverde. Yves Rocher, Oriflame aj. vyvážejí své výrobky také do různých zemí v Asii, kde je v některých zemích zákonem dané, že produkt musí být testován na zvířatech. Myslím, že to platí třeba v Číně. A protože těmto firmám jde hlavně o zisk, tak své výrobky pro tyto země otestují. A filozofie podniku jde stranou. Takže sice můžete mít radost, že váš produkt co máte doma testován není, ale stejný výrobek pro jinou zemi je otestován. Takže je to pak trochu pokrytectví. Za sebe doporučuji Manufakturu a Bodyshop:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. souhlasím
      Musíte hledat kosmetiku označenou tímto zajíčkem http://www.netestovanonazviratech.cz/. Pokud vím tak tento certifikát vlastní lush, bodyshop a manufaktura (manufaktura, ale v některých produktech používá palmový olej a to by se nemělo podporovat www.stopalmovemuoleji.cz) :)

      Vymazat
    2. Presne tak, osobne som písala do vedenia Dm, kde mi potvrdili, v podstate to, že nikde netvrdia, že ich produkty sú netestované na zvieratách. Pokiaľ produkt nie je označený zajačikom "leaping bunny" produkty, alebo ich zložky sú testované na zvieratách.
      Nový zákon o netestovaní kosmetiky na zvieratách je sice pre umlčanie laickej verejnosti veľmi pekne znejúci, ale nikde nedopísali zákon o tom, kto dané skutočnosti bude kontrolovať :(
      Našťasie, dnes je kopec možností ako si kúpiť netestované produkty- nie len kozmetiku netestujúcu na zvieratách.
      Osobne doma používam Ecover (má certifikát HHPS), odporúčam kozmetiku Lili Lolo, The Body Shop, Manufakturu, Urterkram. Lush sa mi zdá moc predražený...

      Vymazat
    3. Body shop patří pod Loreal která testuje !! Myslím že už není co do dat.

      Vymazat
  19. Jsem ráda, že někdo další se zajímá o práva zvířat! :)

    OdpovědětVymazat
  20. Super clanek, moc mi pomohl ve vyberu! Tapam po internetu uz nekolik dni... Dekuji :)

    OdpovědětVymazat
  21. btw alverde řasenka all in one není veganská.

    OdpovědětVymazat