úterý 15. října 2013

Dumpster diving

ČLÁNEK NAJDETE NA 

http://www.dewi.cz/dumpster-diving/

77 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. jo, to úplně vypadá, že sis ten článek skutečně přečetla :D

      Vymazat
    2. podle mě přečetla:) Dewii tam mám odkazy i na dokumenty ;)

      Vymazat
  2. skvělý Dewí,to jsem přesně chtěla !!!

    OdpovědětVymazat
  3. jéé brala bych i mapu Ostravy či Olomouce !

    OdpovědětVymazat
  4. Musím přijít na to, jestli je něco takového i u nás, protože tohle je vážně bomba :)

    OdpovědětVymazat
  5. už jsem to zkoušela u nás ve městě, kde je malinkatý albert a v kontejneru byly přímo hody..odnesla jsem si domů 2 velké krabice plné jablek, banánů, citronů, avokád, řep, hlívy etc..brzy ale na tohle freegančení přišli majitelé a kolem kontejnerů udělali zamřížovanou budku..
    nejradši bych se tak živila, a občas třeba dokoupila nějaké rostlinné zdroje bílkovin (protože zdravé výživy takový kontejner bohužel/bohudík nemají) nebo věci jako třeba chia semínka, sladkosti nebo různé celozrnné mouky..škoda jen, že prodejci to takhle zavrhují
    vím, že je pro ně výhodnější to vyhodit, ale kdyby se s tím něco udělalo, mohli by třeba spolupracovat s nějakými neziskovými organizacemi a posouvat jídlo alespoň lidem na ulici, když ne nám, kteří se máme dobře..
    fuck the system!

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuju moc za super článek! Přítel je už skoro přemluvenej a zkusím ten Kaufland v Brně, pak napíšu jak to dopadlo :) Anina S. (ananaszbrna)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kaufland mám asi 5 minut cesty z domu, až tam půjdeš, dej vědět, jak jsi dopadla, uvažovala jsem totiž taky, že bych tam zašla to okouknout... :)
      ajva666@seznam.cz

      Vymazat
    2. Určitě napíšu :) A.S.

      Vymazat
  7. A ještě mě napadlo, nenapsala bys někdy článek o 269? :) Anina S.

    OdpovědětVymazat
  8. to je hnus kolik toho ty lidi vyhodí... já šetřím s jídlem a vyhazuju jen když je to fakt už nepojídatelný a stejně mi to je líto :D

    OdpovědětVymazat
  9. Sorry ľudia ale presne toto je humus nejdem ani čítať celý článok ja tiež všetko vyhadzujem, napriek tomu že nemám peniaze nemyslím si že prehnané šetrenie je to čo človek potrebuje,, je odporné niečo vybrať zo smetiaka.. je mi z toho nagrcanie.. niektoré plesne a podobné sračky ani nie sú vidieť preto sú záručné lehoty všade.. a keď je ovocie nahnilé tak je nahnilé.. fuj fuj fuj fuj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ty si evidentne "pochopila" pointu :)

      Vymazat
    2. nejde o pointu proste je to hnus tak či tak..

      Vymazat
    3. Hnus je vyhazovat jídlo zatímco na druhé straně světa umírají lidé hladem. Tomu jídlu nic není nevím proč by to měl bejt hnus :)

      Vymazat
  10. K jakému ochodu chodíš?

    OdpovědětVymazat
  11. Takové zacházení s potravinami je fakt hnus, jednou o tomhle popelnicovém potápění byl i článek v ČiliChilli, ale ta 'komuna' lidí, která tohle prováděla nebyla vegansky zaměřená... :)

    OdpovědětVymazat
  12. o tomhle jsem nikdy neslyšela... ale musím se přiznat, že já taky spoustu věcí vyhodím... většinou teda prošlých nebo plesnivých, ale prostě je to zbytečný... jsem proste neschopná si to špatně načasovat... :( kupuju toho hodne, i když toho potřebuju malo... :(

    OdpovědětVymazat
  13. To bych si strašně přála vyzkoušet! :)) Nechápu, jak můžou tolik nezávadných potravin vyhodit! Hned bych to šla rozdat lidem, kteří to potřebují a váží si toho...

    OdpovědětVymazat
  14. O "tomhle" jsem poprvé slyšela od taťky v devadesátkách, když pracoval v Německu (tenkrát to samozřejmě nemělo kolem sebe onu auru alternativnosti, bylo to normální) a přišlo mi to děsně úžasný, krom jídla to byla i elektronika (dodnes máme deutsch Qualität toustovač :D).
    Dnes se na to dívám trochu skepticky (i když z dokumentu Frisch auf den Müll jsem byla nadšená), protože dokážu vyletět z kůže, když se začne něco označovat, škatulkovat a nakonec se napíše, že je to alternativní způsob života brojící proti konzumu,..např. poslední odstavec. Ano je špatné plýtvat jídlem, ano jsme hloupí, když vyhazujeme jídlo s končící spotřebou aniž bychom se přesvědčili o jeho "jedlosti", stejně tak jsme hloupí, když měníme mobilní telefony, tablety, notebooky jako ponožky. Jsme nemožní, když nám leží ve skříni deset triček, dvacet svetrů a nekupujeme rajčata, který vypadají trochu pokřiveně....ale netvrdila bych, že freegani jsou proti konzumu, oni z něj těží, jsou konzumní stejně jako ostatní, jen s tím rozdílem, že si zboží dokáží obstarat z "alternativních zdrojů", dokáží využít zabedněnosti některých z nás :D.
    Každopádně podobným akcím docela fandím, dokáží upozornit na nějaký problém a příště se někteří třeba zamyslí nad tím, jestli by se z těch scvrklých jablek nedal udělat ještě štrůdl...

    OdpovědětVymazat
  15. Nikdy jsem o těchto lidech neslyšela,čtu o tom poprvé a jsem ráda, že jsem to teď alespoň poznala díky tvému blogu :) cítím se provinile.
    Každopádně mě to docela zabralo o tom přemýšlet a dočíst se o nich víc,nicméně nedokážu si to představit takhle žít.
    Obdivuji tím pádem takové lidi, co to dělají, myslím, že každý člověk by takového člověka na ulici označil právě jen pod slovem ''bezdomovec'' .
    Pěkný článek :)

    OdpovědětVymazat
  16. skvělý článek! úplně mě to nakoplo se dneska někam jít podívat:D Bohužel většina lidí, kterým jsem o tom říkala, to berou spíš s nechutí a nechápou podstatu dumpster divingu + vliv všech vyhozených potravin na životní prostředí..tak aspoň že tady vidím dost pozitivních ohlasů:)

    OdpovědětVymazat
  17. Jen bych upřesnil, že je rozdíl mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí. Minimální trvanlivost určuje, jak je tu napsáno, dobu, po kterou si potravina udrží své charakteristické vlastnosti (chuť, konzistence, aroma...). Přesto i po expiraci minimálního data trvanlivosti je potravina nadále zdravotně nezávadná a smí se prodávat odděleně od ostatního zboží. Kdežto datum spotřeby vymezuje datum, po kterém výrobce již neručí zdravotní nezávadnost a dále se již prodávat nesmí. Ale to jsou jen takové legislativní popisy. Nicméně pointa Tvého článku je jinde a za tu palec nahoru ;-)

    OdpovědětVymazat
  18. Taky o tom dneska slyším poprvé a je to fakt zajímavé :)

    OdpovědětVymazat
  19. Hodně zajímavý postoj. Už jsem slyšela pár příběhů na toto téma z UK. Jen by mě zajímalo, proč obchoďáky vyhazují hromady jídla do popelnic, místo toho aby s nimi nějak lépe naložili? A také by mě docela zajímalo jestli to ovoce a zelenina třeba je naházené jen tak nezabalené v popelnici. Mám s tím docela etický problém, že bych to asi přímo z popelnice sníst nedokázala i kdyby to jídlo bylo mega fresh.... :) Marťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože kdyby to někomu darovali, musí z toho platit daň. Není to tam jen tak naházené, většinou je tam samostatný pytel plný pečiva, pak pytel ovoce a zeleniny, apod. :)

      Vymazat
    2. ahoj anonyme, v obchoďáku (Albert) jsem pracovala a není to tak, že se to všechno nasype do kontejneru, to by tak prakticky ani nešlo. Každej segment v obchodě má svýho pracovníka (mléčné výrobky, chlaďáky se zeleninou, dry food, maso, pečivo, balené nápoje,...) a ten se stará o svoje zboží. Přijme novou dodávku zboží, roztřídí ji do regálů, to, co nevyhovuje, dá stranou a přidá k tomu věci, které ten den procházejí a už se neprodají nebo jejich minimální trvanlivost skončila včera. To všechno pak dá do černého pytle a ten odnese do kontejneru za krámem. Tedy je všechno zboží z jedné sekce v jednom pytli/obalu. Kdyby tam měl každý kus nosit zvlášť a házet to do ušpiněnýho kontejneru, nic by se nestíhalo a v létě by tam bylo pro hmyz nepřežitelno (což by vadilo zaměstnancům kuřákům :)). Stejně tak by bylo neprektický míchat všechno z krámu. Každej obchod tak funguje, proto vidíš při nákupu vždy pracovníka v jedné sekci. Zboží se nikde nemíchá a vůbec nic mu není, pracovník to vytřídí, hodí do tašky a tu "odloží" do kontejneru. Jednou kolega vzal úplně nový mega balení Pampers protože v něm byla malá dírka - zboží je pro prodej nevhodné. Ale jelikož byla každá plenka balená ještě zvlášť, vůbec ničemu to samozřejmě nevadilo. Hodil to k pomačkanejm deodorantům a páá do kontejneru. Zkrátka zbytečné plýtvání. Zaměstnanci si to brát domů taky nesmí, při odchodu jsou kontrolováni - chrání to před tendencema zboží schválně poškozovat a pak je mít zadarmo.
      Nepředstavuj si popelnice před bytovkama, tak to skutečně nechodí ;)

      Vymazat
  20. Prodejci ty potraviny vyhazovat prostě musí. Je to sice nesmysl, ale musí to vyhodit i když to má třeba protrženej obal a tak...Je to prostě zákon. Nějaký organizace už existujou, ale je to všechno teprv na začátku. Spíš nechápu proč ty popelnice zamykaj. Koukněte se na peklo na talíři, tam je o tom jeden díl, ale z pohledu řetězce spíš. Fandim vám všem, kdo tohle děláte a já to už taky musím jít alespon zkusit.

    OdpovědětVymazat
  21. Já jsem dumpster diving dělala jen před lety v USA s kamarády, se kterýma jsme dělali food not bombs...i jsem psala na téma plýtvání potravin svojí "maturitní práci".
    Tady v ČR jsem nikdy nedumpster divovala.
    A o dumpster divingu byl včera nebo předevčírem článek v DNESu

    OdpovědětVymazat
  22. Dumpster diving je mi hodně sympatický. Dokonce se líbí i mamce. :D

    OdpovědětVymazat
  23. Tak na tohle bych asi neměla odvahu, protože dělám v hypermarketu a kdyby mě někdo nachytal, tak bych měla jistej vyhazov. Navíc to nehází do kontejneru, ale do lisu, kde se to hnedka všechno zničí. A ještě je ten lis pro jistotu zamknutej. :/

    OdpovědětVymazat
  24. Není tu někdo z Liberce? Popřípadě nějaké typy na místa či společníci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Liberec-dobry jsou obcas Tesca v Pavlovicich a na Kunraticky.Pak JIP u Baumaxu,ale ten je voplocenej takze trosku HC.V nejblizsi dobe chci zmapovat kramy u Zlobusu v NC Gecko ;) Jinak vetsinou vsude uzamceny...

      Vymazat
  25. nieviete nieco ci existuje nieco podobne na slovensku/ v bratislave? lebo googlenim som nic nenasla. ak by niekto vedel, poprosim info na beautybybellatrix@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  26. Kam chodíte? Stalo se někdy, že vás někdo chytil? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Billa, Albert a nás ne, ale známý na místě, kam chodíme nedávno chytli a platili pokutu.

      Vymazat
    2. Kaufland to má zavřený, co? A nevíš kolik platili? :/ :D Jak často chodíte?

      Vymazat
    3. Nevím, u Kauflandu jsem ještě nebyla a tady u nás snad prý u Kauflandu polévají vyhozený potraviny savem. Ty, co byli za plotem litra. Já chodím 1-2x týdně :)

      Vymazat
    4. Já jsem taky z Plznĕ, jinej Kaufland než na Rondelu tu neni, ne? :D fakt debilové! Ou, to naštve!

      Vymazat
  27. chci se zeptat jestli musíte lozit přes ploty nebo je to jen 'tak' za obchoďákem?

    OdpovědětVymazat
  28. Chci Dumpster i v Ostravě :( Rozhodně se o to budu blíže zajímat a informovat. Studuji žurnalistiku a příjde mi to jako víc než zajímavé téma, o kterém by se mělo dozvědět více lidí.

    OdpovědětVymazat
  29. Tohle je prostě hustý, já tvůj blog čtu už delší dobu ale nikdy jsem se nedokopala k tomu přečíst tak dlouhej článek. No, konečně a o tomhle problemu vím, je škoda že ho nikdo neřeší. Ale fandím všem kdo tohle provozuje, doufám že se najde víc takových lidí. Jinak včera jsme seděli vedle vás na večírku, jsi krásná :-*******.

    OdpovědětVymazat
  30. Ja som vždy myslela, že by som sa nedokázala takto živiť, ale momentálne som v Nórsku na študijnom pobyte a z toho, čo dostávam od školy sa tu naozaj nedá vyžiť. Takmer všetci zahraniční študenti chodia vyberať jedlo z kontajnerov. Sú tu na to oveľa lepšie podmienky ako u nás, žiadne lisy a kontajnery sú voľne prístupné. Musím povedať, že je to naozaj adrenalínový zážitok a rada by som v tom pokračovala aj keď sa vrátim do Brna :)
    Som rada, že dostávaš dumpster diving do povedomia ľudí v Čechách aj na Slovensku.

    OdpovědětVymazat
  31. Ne, nikdy bych nic z kontajneru nepožila z je mi z toho na blití. Kor ve městě, kde v tom občas spávaj i bezďáci. Určitě nejzdravější. Na venkově navíc by ses tímhle neuživila. ;) Stačí mít pár zvířat(slípky, králík, pes..) a určitě je strašnej problém koupit si toho tolik kolik sním/popř. nacpat do mrazáku(moje babička cpe do mrazáku i chleba).
    To, že to vyhazujou v obchoďácích už je jaksi jinej problém.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale přesně o tento problém tady jde! Odmítáme dopustit, aby se nezávadné potraviny vyhazovaly, zatímco se na druhém konci Evropy či světa vyráběly a dovážely nové!

      Vymazat
  32. chystám se na Olomouc a jsem zvědaváá. Supr článek a fotky!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow, super! Dej pak vědět, jak to dopadlo :)) Děkuju :)

      Vymazat
    2. Bylo to parádní! http://instagram.com/p/hfifPUB7eT/
      tohle je jen má část úlovku, bylo toho 3x více :)

      Vymazat
    3. Merrisema-Nejčastěji chodíme do Globusu, tam je toho vždycky plno. Dewii-Akorát mě štve, že v Olomouci jsem ještě neviděla moc toho pečiva (nebo bylo fakt hnusné), takže jen ovoce a zelenina, všechno ostatní házejí jinam.

      Vymazat
  33. Tyjo, kam na to v Plzni chodíte? Do toho jdu, je to supr.

    OdpovědětVymazat
  34. Dávejte lidi bacha, abyste nebrali těm, co to fakt potřebujou (bezdomovci). + Vemte, co potřebujete/rozdáte, ať to pak zbytečně nehnije v lednici (znám i takové...velká radost, nabere se kufr věcí a pak neví, co s tím)...dumpster diverů je hodně, tak solidarita! Konec moralizování ;-). K.

    OdpovědětVymazat
  35. Máte někdo zkušenost s lidlem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My vykontili 200 piv, víno, kotel rajčat a nějaké sladkosti ve Lidlu Orange ve Francii

      Vymazat
  36. super článek, jsem docela v šoku kolik se toho dá najít))... je pravda, že do popelnice jsem ještě nelezla :D ale běžně vymetám slevy hlavně v Bille 50% na saláty a někdy se najde něco dobrého i v takovém košíku kam davají zeleninu na doprodej a v Kauflandu mají zase myslím po 19 hodině zlevněné pečivo a někdy i zeleninu a běžně slevy na mléčné výrobky a taky růžek se 70% slevou to je taky fajn)... jinak u nás v Praze je spoustu antikvariátů, které dávají knížky zadarmo někdy se tam dají najít i poklady)

    OdpovědětVymazat
  37. Tý jo, zajímavý článek. Věděla jsem, že se toho hodně vyhazuje, ale až tolik?! :-O To opravdu ne...
    To jídlo na fotkách vypadá opravdu moc dobře, přemýšlím, že to zkusim! :)
    Akorát by mě zajímalo, kdy je nejlepší tam chodit. Jako jestli večer, v noci nebo brzo ráno.
    Dík :)

    OdpovědětVymazat
  38. Pozdě večer - nejdříve po deváté :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt díky moc! :) Určitě co nejdřív vyrazim i s kámošema.

      Vymazat
  39. Ahoj, skvělý článek. :) Chtěla jsem se tě zeptat, jestli bych se k vám nemohla někdy přidat. Že bych šla poprvé s někým zkušeným. Tedy pokud by to šlo a nevadilo. :)

    OdpovědětVymazat
  40. ahoj,ja uz teda docela casto prohrabuju kontaky a to po cele evrope i asii,cestuji stopem,spom ve stanu,hraju hudbu na ulici,tim se da krasne vydelat,a pritel z francie me naucil na kontaky,takze je to de facto z nouze s tim,ze jsem tak parkat delala pro svoji rodinu,ktera opravdu nema ani na ten chleba,tak jako ja nekdy...ale co se tyce kontaku a popelnic,v jihnich statech je to vsechno zavreny,oploceny a normalni odpad z domacnosti je polity mydlem nebo necim srackoidnim...jsem jinak z ostravy ,konkrrtne v centru a tu jsem zkousela jen albert hned u zastavky jindrich,bylo to asi po devate vecer,spousta zeleniy a ovoce,ale to bylo vse..lis jsem nevidela,ale ani ne ostatni potraviny...zase jsem na cestach,ale KDO MA CHUT A JE Z OSTRAVY,MUZEME SPOLU NECO PODNIKNOUT,jakmile zase budu v cr,tedy v ove,to bude asi v srpnu..dodneska jsem tedy ani nevedela,ze to co delam ma i nazev :D jinak je vam asi jasne,podle zpusobu meho zivota,ze uznejakych par let bojuji proti systemu,takze mam na plytvani jak zdroju,tak i finalnich produktu jasny nazor...kdyztak mi muzete klidne poslat i maila,rada pokecam :-) e-mail:Emma.12@seznam.cz.....

    OdpovědětVymazat
  41. AHOJ zaujal mě článek a už je to delší dobu co tohle znám,jen nejsem v ČR, ale v Anglii a nevim kde takove kontejnery hledat, nevis neco o zahraničních dumpster diving? nejake stranky nebo tak? dekuji;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, o dumpsteru v Anglii bohužel nic nevím :)

      Vymazat
    2. Ahoj,
      v Británii se to též provozuje, ale úřady tomu nejsou moc nakloněny...
      http://www.theguardian.com/uk-news/2014/jan/28/three-charged-vagrancy-act-food-skip-iceland

      Vymazat
  42. V některých zemích to funguje tak, že se prošlé jídlo z velko-obchodů dává bezdomovcům. Platí to i pro pečivo, které už by druhý den nebylo čerstvé atd.
    Nedávno jsem četla článek, že se takhle živí často studenti, protože jsou ohromně chudí, ale jak tu psala jedna paní/slečna. Když se to zjistilo, také kolem popelnic dali zátarasy.
    Osobně bych se ale do koše nepodívala. Těch bakterií atd... Já si raději něco vypěstuji a připlatím si ve zdravé výživě za ověřené produkty.

    OdpovědětVymazat
  43. Chodíš teď i v Praze? Dnes se nám podařil Kaufland v Pardubicích :)

    OdpovědětVymazat