pondělí 25. března 2013

Tvarohový koláč s jahodami




Ingredience
Těsto
1 hrnek polohrubé pšeničné mouky
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
1/2 hrnku třtinového cukru
1/4 hrnku rostlinného oleje
1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka (já měla sójovo-rýžové)
1/2 balení vanilkového pudingu v prášku
1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
1 lžička jedlé sody
1 lžíčka jablečného octu
1 vanilkový lusk

Jahodový tvaroh
300 g tofu natural (popřípadě silken tofu)
400 g jahod
1 balení vanilkového cukru
1/2 balení vanilkového pudingu v prášku bez vaření
šťáva z 1/2 velkého citrónu
cca 3 lžíce rostlinného mléka

+ jahody a plátky mandlí na ozdobu

Postup
Troubu zapneme na 180° C. Formu na koláč vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem.
V míse smícháme oba druhy mouky, třtinový cukr, kypřící prášek, sodu, vanilkový puding. Postupně přilijeme olej, mléko a ocet. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, nožem vyškrábeme zrníčka z obou polovin lusku a přidáme je do těsta. Vše smícháme a vzniklé těsto nalijeme do připravené formy na koláč a dáme péct asi na 18 minut (test špejlí).
Mezitím si připravíme tvaroh - tofu a jahody nakrájíme na menší kousky a dáme do mísy společně s vanilkovým cukrem, šťávou z citrónu a mlékem a vše nahladko rozmixujeme. Poté přisypeme vanilkový puding v prášku bez vaření a chvíli šleháme, až tvaroh zhoustne.
Upečený koláč potřeme hotovým tvarohem, posypeme nakrájenými jahodami a plátky mandlí.


Poznámky
Místo pudingu "bez vaření" v tvarohu můžete použít škrob, nebo dát větší množství tofu na menší množství jahod a nemusíte přidávat nic :)

7 komentářů:

  1. už NIKDY k tobě na blog nejdu!..děláš mi neskutečně chutě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vždycky, když se mi nějaké jídlo líbí, uložím si ho a řeknu "Jooo, to si určitě udělám.", ale pravdou je, že na něj většinou spíš zapomenu. :D Ale tohle musím udělat. Možná až bude mít sestra narozky. :3

    OdpovědětVymazat
  3. je opravdu báječný ;) díky

    OdpovědětVymazat
  4. Tvaroh mam uplne tekuty, takze ho budem musiet dat ako ''preliv'' na kolac :( Dala som len 2 PL mlieka, pouzila som silken tofu, 400g, pol sacku pudingu. Kde je chyba?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silken tofu by mělo být trochu vodnatější než natural, plus si mohla mít více vodnaté jahody :) Stačí přidat víc pudingu v prášku a pořádně vyšlehat :)

      Vymazat