úterý 7. května 2013

Where do you get your protein?

Jedenáct z deseti veganů nejvíce rozčiluje jedna určitá otázka ohledně jejich stravy – "Kde bereš proteiny?" Pokud někomu řeknete, že jste vegan, je velmi vysoká pravděpodobnost, že právě na tuto otázku se vás lidé zeptají jako první (vlastní zkušenost). Pro lidi je prostě těžce představitelné, že bílkoviny by mohly být někde jinde než v mase, vajíčkách či mléku a výrobcích z mléka. A víte co? Oni jsou! V takové sóje je bílkovin více než ve všech druzích masa a ani ostatní druhy luštěnin nejsou pozadu. A nemusíte zůstat jen u luštěnin, výbornými zdroji bílkovin jsou také semínka, ořechy (nejlépe jsou na tom arašídy), quinoa, pohanka, ovesné vločky, hnědá rýže, brokolice, květák, houby, rajčata...a mohla bych pokračovat dál a dál. Oproti živočišným bílkovinám jsou navíc ty rostlinné levnější, bez cholesterolu a obsahují vysoký obsah esenciálních mastných kyselin.

Zatím jsem neslyšela/nečetla o veganovi, který by měl problém s nedostatkem bílkovin a podobné zažité stereotypy vyvracejí i Vegan fighters, ale takový vegan se určitě vyskytnout může - chyba však nebude ve veganské stravě, nýbrž v něm samotném (respektive ve složení jeho stravy).
Znehodnocování rostlinných bílkovin je přežitek minulosti. Podle norem WHO (Světové zdravotnické organizace) je obsah všech esenciálních aminokyselin (tj. aminokyselin, které musíme přijímat v potravě, protože si je tělo nedokáže vyrobit) v sóje stejný a mnohdy vyšší, než doporučené množství v živočišných bílkovinách. Všechny aminokyseliny lze získat i z rostlinné stravy. Celá fáma o druhořadosti rostlinných bílkovin vzešla z chybné interpretace dřívějších výzkumů na potkanech.


A teď z druhé strany - někdo se bojí nedostatku bílkovin, ale možný je i opak. Dnešní konvenční styl stravování obsahuje nadbytek bílkovin, zejména živočišných a to není pro tělo vůbec zdravé. Velké množství bílkovin příliš zatěžuje některé orgány (hlavně ledviny), urychluje odvápnění kostí a způsobuje poruchy zažívání. V tomto směru je moc zajímavým čtivem Čínská studie (pokud se vám nechce číst kniha, tak si pusťte dokument Forks over knives - najdete na ulozto.cz), která ukazuje, že živočišné bílkoviny fungují jako spouštěče rakoviny.

Nejen, že výměnou živočišných bílkovin za rostlinné uděláte službu svému zdraví, ale i okolnímu světu - k vyprodukování 1 kila živočišné bílkoviny je zapotřebí 3-10 kilo bílkoviny rostlinné a až 15 m3 vody (ve srovnání s 3 m3 potřebnými ke kilu bílkoviny obsažené v zrnu). Produkce rostlinné bílkoviny je tak mnohem méně ekonomicky nákladné.

Doufám, že jsem vám záležitost s proteiny trochu osvětlila a nedostanu příště pod svým jídelníčkem dotaz, kde že tam jsou ty bílkoviny!:) Pokud se chcete dozvědět o bílkovinách více, tak určitě doporučuji přečíst Čínskou studii, nebo shlédnout dokument Forks over knives.

10 komentářů:

  1. klasika! pochopila bych, kdyby se ptali na vápník nebo B12, ale proč vždycky ty bílkoviny :D .. ale super článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky by mě zajímalo, proč se ptají jen na proteiny, ale chápu, že 'normální! člověk zná jen maso, mléko a vejce (jak smutné)... I když, řekla bych, že B12 a vápník je, spolu s železem (které osobně považuji za nejrizikovější,)hned po bílkovinách x)
      Doufám, že počet neveganských a nevegetariánských čtenářů, kteří si tento článek přečtou, se bude pohybovat ve vysokých cifrách, aby konečně pochopili, že vegani opravdu nestrádají na ničem x)

      Vymazat
    2. Přesně! Ono totiž jak my jsme v tom zběhlí, tak víme, že bílkoviny nejsou problém, proto nám ta otázka přijde triviální a čekáme nějakou zapeklitou (třeba B12), ale "normální" lidi, co přijdou do styku s veganem/vegetariánem poprvé, ty informace nemají a proteiny je napadnou jako první :)

      Vymazat
  2. A jsem zase o něco chytřejší ...! Děkuji!

    OdpovědětVymazat
  3. Perfektní článek.
    Máš v plánu i nějaký další? Třeba právě ohledně toho vápníku či B12 :)Děkuji Dina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Vápník už je tady: http://dewiibatwoman.blogspot.cz/2013/02/i-feel-therefore-im-vegan-milk.html takže to bych se jen opakovala :)) A do B12 nevím, jestli se budu pouštět, protože sama na ní nemám určitý názor, informace o tom, jak to s B12 je, jsou velmi rozdílné a těžko říct, co je pravda.

      Vymazat
  4. Super článek a závěrečná ilustrace mě naprosto dostala! :D

    OdpovědětVymazat
  5. Ano!
    Bavila jsem se s kamarádem o veganství o jeho výhodách a nevýhodách (nevýhodu nevidím žádnou :D) a on hned jako první řekl "nedostatek bílkovin".

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý článek, snad pomůže otevřít více lidem oči! ;-)

    OdpovědětVymazat