sobota 13. července 2013

Where to buy ______ ??

Nehodlám zde vypisovat seznam všech veganských potravin v supermarketech, pouze vám chci dát tipy na potraviny, na které se často ptáte kde je kupuji :))

OBILOVINY
Ve zdravé výživě nakupuji bulgur (BIO 500 g za 29,-), celozrnný kuskus (500 g za 30,-), rýži natural (500 g za 27,-), pohanku (BIO lámanku 400 g za 35,-), jáhly (BIO 500 g za 29,-), polentu (BIO 400 g za 29,-) a různé celozrnné, aramantové (300 g za 17,-), pohankovo-špaldové (BIO 300 g za 26,-) a další těstoviny. Pokud mi některá z těchto surovin chybí a nemám zrovna cestu do zdravé výživy, tak je koupím v Kauflandu. Stejně tak jsem v Kauflandu naposledy koupila i kroupy. Celozrnné špagety nakupuji v Lidlu, kam je do sortimentu zařadili poměrně nedávno a kde je mají za nejlepší cenu, co jsem kde viděla.

OVESNÉ/JÁHLOVÉ/ATD. VLOČKY
Ovesné vločky jedině jemné a jedině z Lidlu! (15,- za 500 g) Ostatní vločky kupuji v Kauflandu (hlavně jáhlové, které ve zdrávce nemají) nebo zdravé výživě (tj. rýžové a pšeničné vločky). Ve zdravé výživě také kupuji celozrnnou špaldovou krupici na krupicové kaše (BIO 400 g za 30,-).

MOUKA
Klasickou bílou mouku kupuji v Penny Marketu, protože ho máme hned vedle baráku, tak se nemusím s balíky mouky plahočit přes město. Celozrnnou (pšeničnou, špaldovou), sójovou, kukuřičnou a další mouku kupuji ve zdravé výživě. Stejně tak ve zdrávce kupuji Hrašku - pikantní hrachovou směs na obalování (250 g za 42,-).

PEČIVO
(CELOZRNNÝ) TOASTOVÝ CHLÉB
Celozrnný toastový chléb kupuji v Penny Marketu, nebo Lidlu. Raději mám ten z Lidlu, po upečení v toastovači víc křupe a má výraznější chuť (stojí asi 16,-).

CHLÉB
Můj oblíbený chléb je "slisovaný" celozrnný žitný chléb Rivercote z Lidlu (20,- za 500 g). Kdo jezdíte nakupovat do Německa do Aldy, tak zde prodávají ještě o něco chutnější slisovaný chléb značky Mühlen Gold. Přítelovou klasikou je krájený balený konzumní chléb z Penny Marketu a sem tam si skočí pro čerstvý chléb do Albertu (nevím název, ale zjistím!). Celkově co se týče chleba je situace ze všech druhů pečiva nejlepší. Celkem dost vegan pečiva mají v Kauflandu - je fajn, že prodávají i půlky, které zabalí a člověk si tak může přečíst složení na obalu.

LUŠTĚNINY A PRODUKTY Z LUŠTĚNIN
Luštěniny v suchém stavu nakupuji kde se dá - nejčastěji v Penny Marketu, Kauflandu a některé druhy ve zdravé výživě (červená čočka, fazole adzuki). Ve zdravé výživě kupuji i cizrnu v konzervě a fazole v konzervě většinou v Lidlu. Do zdravé výživy si také nechávám objednávat okaru (drť z výroby sójového mléka, asi 14,- za 250 g).

TOFU, SÓJOVÉ "MASO", ATD. 
Tofu kupuji značku Sunfood ve zdravé výživě, kde ho mají za nejnižší ceny, jaké jsem kdy viděla (1 kg tofu natural stojí 98,- a uzeného tofu 144,-). Stejně tak zde kupuji sójový granulát Country life (13,- za 100 g), holandké sójové nudličky (80 g za 15,-) a sójové kostky EkoProdukt (pokud jsou kostky někde v akci - například v Penny Marketu byla akce 1+1 zdarma - tak je koupím tam). Sójové plátky nakupuji od značky Bonavita v Kauflandu (tzv. MAXI sójové plátky za 30,-).

POMAZÁNKY
Přítel si hodně oblíbil provensálskou Svačinku od Sivo. Kupuje jí ve zdravé výživě (13,- za 48 g). Já mám zase ráda bylinkovou tofu Pochoutku, kterou mají taktéž ve zdravé výživě nebo v Tescu.

SUBSTITUTY ZA MLÉČNÉ VÝROBKY
MLÉKO
Rostlinná mléka kupuji v DM od značky Alnatura, nejraději mám sójovo-rýžové a vanilkové sójové. A nedávno jsem si přivezla z Německa sójové a sójovo-rýžové mléko BioBio z Netta (1 euro za 1 litr).

JOGURTY
U jogurtů nejčastěji sáhnu po bílém jogurtu BIO Sojade ze zdravé výživy (20,- za 125 g a nebo výhodnější větší balení - 400 g za 45,-), naposledy jsem zkusila bílý sójový jogurt Joya koupený v Bille, ale Sojade mi přijde chutnější. A stejně jako dost dalších veganů jsem propadla sójovým dezertům Alpro Soya, na které si vždycky čekám, až budou v Tescu ve slevě.

SMETANA
Nejraději mám ovesnou smetanu Oatly (BIO 32,- za 250 ml), hned za ní je sójová smetana Provamel (31,- za 250 ml). Obojí kupuji ve zdravé výživě.

DOCHUCOVADLA
BUJÓN
Bujóny kupuji ve zdravé výživě nebo v DM. Nejčastěji kupuji zeleninový bujón BIO Würzl (29,- za 66 g ve zdravé výživě).

SÓJOVÁ OMÁČKA
Jedině zdravá výživa! Zatím mám ozkoušenou sójovou omáčku Shoyu (500 ml za 76,-), která se nedá porovnávat s tou ze supermarketu.

LAHŮDKOVÉ DROŽDÍ
Skvělý vynález! Kupuji ho ve zdravé výživě (250 g za 43,-).

SLADIDLA, CUKR
Všechna sladidla nakupuji ve zdravé výživě - od přírodního třtinového cukru (jak obyčejný, který kupuji za 54,-/1 kg, tak s melasou za 29,-/500 g), přes BIO datlový sirup Country life (49,- za 350 g) až po vanilkový cukr light (50 g za 11,-).

KYPŘÍCÍ PRÁŠEK
Kypřící prášek bez fosfátů (vinný kámen) nakupuji ve zdravé výživě, balení 40 g stojí 16,-. Raději ale při pečení používám jedlou sodu, kterou kupuji v Kauflandu nebo Lidlu (tam prodávají velké balení).

ČOKOLÁDA
Mám dvě oblíbené čokolády a obě jsou z Lidlu - jde o značku Bellarom (74%) a Fin Carré (50/52%, mají dva druhy, ta na vaření ve zlatém obalu je sladší a mně přijde, že hrozně chutná jako levná mléčná čokoláda, takže je ideální na sladké chutě). Dále pro mlsnější jazyky je dobrá marcipánová Ritter sport (koupíte např. v Kauflandu, Albertu). A nedávno jsem si udělala radost a s plzeňskými vegany objednala domácí bio cruelty free čokoládu Scottolade. Bohužel ke mně ještě nedorazila a má jí známá, co mi jí přivezla z Veggie Parade, takže zatím nemůžu soudit chuť.

SUŠENKY 
Moje oblíbené sušenky jsou karamelové Lotus, které kupuji v Albertu (často na ně mívají akci), ale dají se koupit i v Tescu, Kauflandu a dalších obchodech. A vždycky mám v zásobě extra sladké oříškové sušenky Manner, kdyby přišla chuť - ty kupuji v Intersparu, Tescu nebo Penny Marketu (prostě kdekoliv, kde je uvidím ve slevě). Dobré a extra sladké jsou i oříškové oplatky Napolitanke (Kaufland, Tesco). Kupované müsli tyčinky jsem přestala úplně jíst, ale i tak jich doma vždy pár mám pro strýčka příhodu - ty beru v Kauflandu od firmy Stilla Natura.

22 komentářů:

  1. Super článek, zase jsem nabrala pár věcí, co koupit :)) Jinak doporučuji vyzkoušet i sojovku Tamari ta je bezkonkurenční :))

    OdpovědětVymazat
  2. Dokonalé! Spoustu z toho kupuji také, jinak ohledně sójovek, Tamari a Shoyu jsou určitě top, ale teď mám z klasického obchodu zn. Kikkoman a je snad jediná! která má složení ucházející, všude byly jinak samé patoky...
    a ze sójových jogurtů u mě jedině Joya Soya nebo ty Alpro dezertíky =) V Kaufu jsem te´d koupila nově i bio sójové mléko (39,-/litr), moc dobré, lehce přislazené nerafinovaným bio třtinovým cukrem a je super! Koupím častěji =)
    Tenhle článek se mi moc líbí!

    OdpovědětVymazat
  3. strašně ráda čtu tyhle články, který mě vždycky ještě víc přesvědčí, že jíst zdravě nemusí být drahé :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek, takovýhle "rozcestník" se vždycky hodí! :-)
    Jinak ty hořké čokolády z Lidlu jsou opravdu výborný. Nevíš, jestli z Ritter Sportek je "vegan" jen ta marcipánová, nebo i jiné?

    http://pietraway.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Na sladkosti doporučuju http://eshop.lifefood.cz/! Nedávno jsem udělala dost drahý nákup, tak jsem zvědavá :3

    OdpovědětVymazat
  6. Naprosto úžasný článek! Přesně takový člověk jako já ocení :) Hned si sepíšu seznam, co doma ještě nemám :)
    Chci se zeptat na cenu těch celozrnných špaget. Kupuji od Havlíčka a zrovna levné mi nepříjdou.
    A ještě mě zajímá cena cizrny v konzervě. Zatím jsem zaregistrovala jenom tu v DM a ta je docela dost drahá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes je kupoval přítel a prý jsou ve slevě za 18,- :)) Cenu cizrny si bohužel nepamatuji, ale drahá až tak není - myslím, že stála 18,- nebo 28,- :) Minimálně stála o dost méně než co jsem viděla v supermarketech :)

      Vymazat
  7. být vegan vyjde draho

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Může a nemusí, závisí to na tom, jak si konkrétní jedinec rozvrhne svoji stravu. Ten, který bude kupovat drahé náhražky si dost připlatí. Pokud se budeš stravovat přirozeně a koukat na slevy pak to nevyjde draho.

      Vymazat
  8. a tak super 99% věcí tu neseženu :D

    OdpovědětVymazat
  9. Doporučuju ještě bílý jogurty Provamel - kupuju je v Šipce (4x 125 g za asi 46 korun?) Podle mě jsou ještě mnohem lepší než Sojade ;) .

    OdpovědětVymazat
  10. A do které zdravé výživy v Plzni chodíš nakupovat? Já se tu zatím moc neorientuju, tak uvítám tipy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. HerBio a Vegetka, obojí je na Americké (Vegetka přímo na ní a Herbio je v jedné postranní uličce V šipce).

      Vymazat
  11. Sunfood je naprosto nejlepší chuťově:)

    OdpovědětVymazat
  12. Psala si, že dost vegan pečiva mají v Kauflandu, mohla bys nějaké konkrétní vypsat prosím? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel nemám v hlavě encyklopedii a názvy si fakt nepamatuji..stačí se kouknout na složení a vybrat :) Když budu mít příště čas, tak to zkouknu a pak připíšu do článku.

      Vymazat
  13. Sunfood tofu je fajn, ale uzený za cca stejnou cenu mají mnohem lepší v Globusu:) je víc "vyuděné", takže když se opéká, vytvoří se mňamózní kůrčička. Jinak tip na celozrný špagety mi moc pomohl, takže díky za takovej článek:)

    OdpovědětVymazat
  14. super, právě jsem na netu hledala, kde koupit vegan toustový chléb :-) díky za článek :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Ahojte, da se ve zdrave vyzive koupit kukuricna strouhanka? A popripade kolik stoji. V supermarketech jsem o ni zatim nezavadila. Diky

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Dewii, prosím tě, zajímalo by mě, jak to máš s veganskými sýry - kam na ně chodíš, které jsou oblíbené atd.? Díky, Aneta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, všechny kupuji přes Veganz a ráda mám Violife :)

      Vymazat