Znehodnocování rostlinných bílkovin je přežitek minulosti. Podle norem WHO (Světové zdravotnické organizace) je obsah všech esenciálních aminokyselin (tj. aminokyselin, které musíme přijímat v potravě, protože si je tělo nedokáže vyrobit) v sóje stejný a mnohdy vyšší, než doporučené množství v živočišných bílkovinách. Všechny aminokyseliny lze získat i z rostlinné stravy. Celá fáma o druhořadosti rostlinných bílkovin vzešla z chybné interpretace dřívějších výzkumů na potkanech.
A teď z druhé strany - někdo se bojí nedostatku bílkovin, ale možný je i opak. Dnešní konvenční styl stravování obsahuje nadbytek bílkovin, zejména živočišných a to není pro tělo vůbec zdravé. Velké množství bílkovin příliš zatěžuje některé orgány (hlavně ledviny), urychluje odvápnění kostí a způsobuje poruchy zažívání. V tomto směru je moc zajímavým čtivem Čínská studie (pokud se vám nechce číst kniha, tak si pusťte dokument Forks over knives - najdete na ulozto.cz), která ukazuje, že živočišné bílkoviny fungují jako spouštěče rakoviny.
Nejen, že výměnou živočišných bílkovin za rostlinné uděláte službu svému zdraví, ale i okolnímu světu - k vyprodukování 1 kila živočišné bílkoviny je zapotřebí 3-10 kilo bílkoviny rostlinné a až 15 m3 vody (ve srovnání s 3 m3 potřebnými ke kilu bílkoviny obsažené v zrnu). Produkce rostlinné bílkoviny je tak mnohem méně ekonomicky nákladné.
Doufám, že jsem vám záležitost s proteiny trochu osvětlila a nedostanu příště pod svým jídelníčkem dotaz, kde že tam jsou ty bílkoviny!:) Pokud se chcete dozvědět o bílkovinách více, tak určitě doporučuji přečíst Čínskou studii, nebo shlédnout dokument Forks over knives.
Nejen, že výměnou živočišných bílkovin za rostlinné uděláte službu svému zdraví, ale i okolnímu světu - k vyprodukování 1 kila živočišné bílkoviny je zapotřebí 3-10 kilo bílkoviny rostlinné a až 15 m3 vody (ve srovnání s 3 m3 potřebnými ke kilu bílkoviny obsažené v zrnu). Produkce rostlinné bílkoviny je tak mnohem méně ekonomicky nákladné.
Doufám, že jsem vám záležitost s proteiny trochu osvětlila a nedostanu příště pod svým jídelníčkem dotaz, kde že tam jsou ty bílkoviny!:) Pokud se chcete dozvědět o bílkovinách více, tak určitě doporučuji přečíst Čínskou studii, nebo shlédnout dokument Forks over knives.
klasika! pochopila bych, kdyby se ptali na vápník nebo B12, ale proč vždycky ty bílkoviny :D .. ale super článek :)
OdpovědětVymazatTaky by mě zajímalo, proč se ptají jen na proteiny, ale chápu, že 'normální! člověk zná jen maso, mléko a vejce (jak smutné)... I když, řekla bych, že B12 a vápník je, spolu s železem (které osobně považuji za nejrizikovější,)hned po bílkovinách x)
VymazatDoufám, že počet neveganských a nevegetariánských čtenářů, kteří si tento článek přečtou, se bude pohybovat ve vysokých cifrách, aby konečně pochopili, že vegani opravdu nestrádají na ničem x)
Přesně! Ono totiž jak my jsme v tom zběhlí, tak víme, že bílkoviny nejsou problém, proto nám ta otázka přijde triviální a čekáme nějakou zapeklitou (třeba B12), ale "normální" lidi, co přijdou do styku s veganem/vegetariánem poprvé, ty informace nemají a proteiny je napadnou jako první :)
VymazatA jsem zase o něco chytřejší ...! Děkuji!
OdpovědětVymazatPerfektní článek.
OdpovědětVymazatMáš v plánu i nějaký další? Třeba právě ohledně toho vápníku či B12 :)Děkuji Dina
Děkuju :) Vápník už je tady: http://dewiibatwoman.blogspot.cz/2013/02/i-feel-therefore-im-vegan-milk.html takže to bych se jen opakovala :)) A do B12 nevím, jestli se budu pouštět, protože sama na ní nemám určitý názor, informace o tom, jak to s B12 je, jsou velmi rozdílné a těžko říct, co je pravda.
VymazatSuper článek a závěrečná ilustrace mě naprosto dostala! :D
OdpovědětVymazatSuper článek!
OdpovědětVymazatAno!
OdpovědětVymazatBavila jsem se s kamarádem o veganství o jeho výhodách a nevýhodách (nevýhodu nevidím žádnou :D) a on hned jako první řekl "nedostatek bílkovin".
Skvělý článek, snad pomůže otevřít více lidem oči! ;-)
OdpovědětVymazat