úterý 30. prosince 2014

2nd cheat day - Christmas

Tři týdny utekly jak voda a minulou neděli měl nastat můj další cheat day. K tomu však nedošlo - přehodila jsem si ho na středu, ať si Štědrý den užiji v plné parádě. Navíc jsem v neděli nijak neměla hlad a nechtěla se cpát, protože od pondělí mi začaly dva "volnější" týdny - trenérka mi řekla, že přes svátky nemám řešit, co jím, jen se nemám přejídat a užívat, užívat, užívat. No, původně jsem myslela, že do Vánoc vydržím, ale chutě mě přemohli již v pondělí, kdy jsem večer snědla přítelovi dvě špaldové palačinky :D Takže jsem spíše než cheat day měla takový cheat week od pondělí až do neděle, i když první dva dny jsem téměř jela podle plánu (až na ony palačinky a úterní oběd ve formě bramborového salátu a vegan "kuřecího" řízku).


Ve středu jsem ráno něčím, co jsem nečekala - ovesnou kaší (s kakaem, kostičkou čokolády, mandlovou moukou, vanilkovou stévií, banánem a kokosovým müsli), kterou jsem si snědla při koukání na mou oblíbenou pohádku (zelený Jim Carrey, jenž nemá rád Vánoce :))


A po snídani konečně následovalo cukroví. Přes den jsem sem tam něco uzobla z talířku, plus jsem navíc měla pár perníčků, co rodiče koupili v Německu. Na talířku jsou bezlepkové marokánkykokosové kuličky á la raffaelločoko kuličkyslepovaná datlová kolečka, banán a mandarinka. Popravdě jsem čekala, že cukroví sním mnohem více, ale jako na potvoru jsem na něj moc neměla ten den chuť :D


K obědu jsem to již nevydržela (a nebyla sama, přítel mě hned následoval :D) a nandala si bramborový salát bez sojanézy a kousek uzeného tofu. No byla to bašta, co vám budu povídat. Chutě mi to však moc neukojilo a už jsem se těšila na večeři.


Před večeří jsem si ještě dala rychlou svačinku - jablíčko ze zahrádky rodičů posypané mletou skořicí.


A pak už konečně následovala večeře - salát již se sojanézou a znova uzené tofu. Upnuté šaty mi praskaly ve švech (příští rok si musím zvolit volnější outfit :D).


Večer jsem ještě zobala podomácku opražené mandličky, které jsem zapíjela bílým vínem a pozorovala přitom proletáře všech zemí (nejlepší film pro Štědrý večer!).

Jak je vidno, vánoční půst mi nic moc neříká. Jako náctiletá jsem ho pár let držela, ale důvodem nebylo, že bych chtěla spatřit zlaté prasátko, nýbrž to, že jsem se děsila, že ze mě bude prasátko a při vidině štědrovečerní večeře jsem radši celý den nejedla (kéž by tak šlo vrátit se v čase a vrazit mému mladšímu já facku...nebo rovnou dvě). Letos jsem si však Vánoce užila dosyta a nějaké nabírání neřešila. Trenérky doporučení nepřejídat se jsem vůbec nedodržovala a i tak se mi za ten týden váha zvedla jen o kilo, které bude brzo dole - nateklé nohy jsou důkazem, že část z toho je voda a nějaký ten tuk půjde s mým běžným režimem rychle dolů :)

Jak jste prožili Vánoce vy? :)

31 komentářů:

  1. Já si teda "cheat day" jídla představuju dost jinak O.o

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Karol, tvoj blog už sledujem celkom dlho, pretože sama s veganstvím začínam, príde mi ale že čím ďalej tým viac sa jedla bojíš, treba v tomto článku je to z toho podľa mňa veľa vidieť, ješ len to, čo ti privolia ostatné- trénerka a sama ako by si sa bála vziať čokoľvek iné do pusy, nehľadiac na to, že na týchto dňoch, čo si opísala, nie je predsa vôbec nič "cheat", veď je to stále len 100% zdravé diétne jedlo a tých pár kúsočkov zdravého cukroví sa snáď za celé vianoce ani nedajú počítať. Nezamýšľala si sa nad tým, že tí opäť jedlo začína nejako moc stúpať do hlavy?
    Nikol

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To že je jedlo ale zdravé neznamená že je aj diétne v tom je trošku rozdiel :) Potom ľudia ktorí zmýšľajú takto si myslia že keď do seba budu tlačiť všetko čo našli v receptoch ako zdravé tak si udržia svoju štíhlu postavu :) Poznám takých kopu.... Keď niekto niečo chce dokázať a berie cvičenie naozaj vážne tak sa bohužiaľ niektorých vecí musí vzdať a musí počúvať aj svojho trénera :)
      Ja som zástanca toho že Vianoce sú len raz do roka takže si doprajem všetko možné aj napriek tomu že makám , ale neodcudzujem ľudí ktorí sa držia aj počas Vianoc a nemyslím si že im niečo stúpa do hlavy ;)

      http://lindatayllor.blogspot.sk/

      Vymazat
    2. jj súhlasim tiež.. cheat vyzerá úplne inak teda

      Vymazat
    3. Ahoj, zaprvé - trenérka mi řekla jez střídmě, to jsem nedodržela, tak jí těžko poslouchám :) a ani mimo cheat jí úplně neposlouchám (klidně sním víc oříšků a semínek než mám, dám si jogurt, kakao...).
      A s tím zdravým a dietním jídlem nesouhlasím - odkdy je sojanéza, kupované cukroví, smažený řízek, rostlinný tuk, salámy, kupované müsli, atd. dietní jídlo? A 100% zdravé to taky není. A jen na Štědrý den jsem snědla minimálně 20 kusů cukroví...a jedla jsem ho pak i po zbytek týdne, i ještě včera.
      Nebudu nalhávat, že mi strava nestoupá do hlavy - však řeším nejenom jak sama jím, ale ještě každý den ležím v papírech z kurzu...to pak nemám moc chutě mít cheat plný sušenek a chipsů. Rozhodně si ale nemyslím, že jde o něco nezdravého :)) Jen mi není jedno, co dávám do těla ani v cheat day.

      Vymazat
    4. Však preto to píšem, je celkom vtipné myslieť si, že keď si dám o niečo viac orieškov, už mám hnedka cheat day: D dosť mi príde, že sa plácáš nie úplne v anorexii ale ortorexii, z tvojich článkov je dosť cítiť strach čokoľvek "nezdravého "zjesť ... a nejde len o to, čo to je, ale aj koľko .. podľa mňa toto čo si napísala s pravým cheatom nemá nič spoločné, pozri k ostatným blogerkám, tie sa nebojí sa poriadne napapať, potom už to aj cheat celkom je, keď to človek vidí, ale toto naozaj nie, nehnevaj sa, je to asi nielen môj názor. Ale jednoducho nazývať cheatom pár orieškov, cukrovinky či musli ?! To je padnuté na hlavu :)

      Vymazat
    5. anonym absolutny suhlas... dewi tvoja posadnutost jedlom sa uz neda prehladat, hadam same za seba hovori len ten tvooj komentar " Jen mi není jedno, co dávám do těla ani v cheat day. "

      Vymazat
    6. Popravdě jsem čekala, že cukroví sním mnohem více, ale jako na potvoru jsem na něj moc neměla ten den chuť :D ??? ortorexia...

      Vymazat
    7. http://www.vitalia.cz/clanky/ortorexie-fetaci-zdrave-vyzivy/

      Mně tedy Dewii nepřijde unavená, osamělá ani smutná. :D

      Vymazat
    8. Neměla jsem na cukroví zrovna velkou chuť a hned ortorexia? :D A jak do ortorexie spadá to, že jsem měla bramborový salát se sojanézou a talíř cukroví? :D
      Stravou jsem maličko posedlá, protože mě tohle téma prostě zajímá a momentálně jí i studuji. Ale nejsem posedlá zdravým jídlem...dneska jsem měla hranolky se sojanézou, zelňačku s klobásou a smetanou a nějaký kupovaný datlový cukroví...a to je jen dnešek. Podobně jsem jedla celý minulý týden. Tak jaká pak ortorexie. Není mi úplně jedno, co do těla dávám i během cheatů, ale není to vyhrocený - jen prostě nemusim colu, chipsy, smažený jídlo (ale to si sem tam dám)...líp mi dělá hřešit trochu s rozumem a tak, aby mi nebylo blbě.

      Vymazat
  3. ale jak tak koukám na ten salát... kruci, dala bych si ho znovu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky! :D A to jsem ho měla minulý týden od úterý do neděle k obědu a ve středu a v sobotu i k večeři :D

      Vymazat
  4. Ale půst sám o sobě je velmi zdraví prospěšná věc. Z psychologického hlediska - zejména může pomoct si uvědomit, jaký máme vlastně vztah k jídlu, zda je ten vztah zdravý, nebo zda je příliš laxní, či naopak příliš ortorektický. Když po celý den půstu člověk nemyslí na nic jiného, než jak se večer napráská...tak to není příliš zdravý vztah. A ze zdravotního hlediska má půst taky mnoho benefitů. Nicméně nesmí jít o půst za účelem zhubnutí, ta motivace musí být jiná. Je to zejména nástroj vhodný pro lidi, co pracují například v rámci jógy, na uklidnění hladiny mysli.
    Jinak neber to jako že ti něco radím, to bych si netroufla, do hlavy druhým lidem nevidím...ale občas mi přijde, že si hlídáš jídlo až příliš úzkostlivě. Druzí lidé jsou však často jen naším vlastním zrcadlem, povím ti tedy, proč to na mě tak působí - někdy ve 20ti letech jsem taky docela řešila jídlo a cvičení, časem to nicméně přerostlo spíš v něco, co se podobalo ortorexii. Nedalo se to nicméně vydržet, neboť se to pojilo i se stresem. Časem jsem se naučila poslouchat své tělo a jeho signály, přestala jsem si odpírat jakékoliv jídlo (krom toho, že jsem zůstala ovovegetarián - jim jen domácí vejce .-)) a hle, najednou stres zmizel a já se cítila ve vztahu k jídlu zcela svobodná. Kupodivu jsem i zhubla nějaký ten tuk a sport mě začal bavit pro něj samotný, nedělala jsem ho už jen pro ty hmatatelné výsledky. Zdravá výživa je i nadále moje hobby, dokonce jsem vystudovala i výživového poradce - baví mě pomáhat lidem zbavit se toho břímě, které se pojí se špatným a nepřirozeným stravováním.
    To jen takový malý zrcadlení, třeba jsi na tom ty úplně jinak, třeba ti ty moje řeči něco daj, nevím.
    Je fakt, že člověka taky dost ovlivňuje to, jakej dělá sport. Já jsem ponořená do jógy a baví mě sledovat svoje tělo a jeho signály, který jsou naprosto dokonalý, pokud umí člověk naslouchat...pokud ano, tělo si řekne přesně o to, co zrovna potřebuje, a netřeba počítat kalorie ani navrhovat jídelníčky - ale k tomu vede dlouhá cesta.
    To je jen takový zamyšlení, já ti jinak fandím, jsi krásná holka a na fotkách působíš vesele, tak snad tě nic netrápí a na své cestě kráčíš s lehkostí a přirozeností :-) Hodně štěstí a odvahy do nového roku! Toruviel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za názor :)
      U mě nic jako ortorexie však nehrozí, ráda si dopřeju i ne úplně vhodné jídlo :) Stravu sice řeším, ale je to i má budoucí práce, tak ještě, abych jí neřešila :)

      Vymazat
    2. a ake nevhodne jedlo si si dopriala? cez vianoce ziadne..tak potom uz neviem

      Vymazat
    3. Bramborový salát se sojanézou, cukroví, kupované sušenky, párky, smažené tofu a já nevim co ještě...to je dle tebe vhodné jídlo?

      Vymazat
    4. Tak to cukroví čo máš na obrázku je podľa mňa aj celkom zdravé... veď na ďatľovych guličkach alebo kokosovych nie je nič zle.. nie je to klasické to cukrovi z bielej muky.. take niečo si človek môže dopriať aj bežne a nie je to cheat :-)... ľudia len súdia podľa toho čo vidia na tých obrázkoch Dewi... tam nič nezdravé nie je... nikde tam nemáš kupované sušenky alebo párky :-) a sojanéza nie je nič tak extra nezdravé...tým by si sa mohla oháňať ak by išlo o klasickú majonézu... :-)

      Vymazat
    5. Cukroví je zdravější než klasické, ale furt to není nic do diety. Jediné, co si v dietě můžu dát z tohoto dne je ovoce (a to jen v některé dny), uzené tofu a mandle (nesolené). Proto je to cheat.

      Vymazat
    6. každý berie teda cheat inak... v pravom slova zmysle sa však tvoj cheat nedá označiť cheat.. to je môj názor :-) ale je to tvoj život a je hlavné, že si takto spokojná aj keď myslím, že pravda je skôr na strane anonymou :)

      Vymazat
  5. Asi si mysela cheat week, nie weak :) ale super článok!!

    OdpovědětVymazat
  6. Obdivuji tvé schopnosti v kuchyni, hlavně tedy to cukroví :) Všechno to vypadá moc krásně!
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
  7. Mohu se prosím zeptat, kde kupuješ tu vanilkovou stévii? :)

    OdpovědětVymazat
  8. Dewi tvůj blog čtu pravidelně asi rok a čtvrt, v podstatě od té doby, kdy jsem doslova ze dne na den přešla na veganství a samozřejmě nepřipravená jsem vůbec netušila co vařit:) Tvůj blog mě inspiruje nejenom co se týče vaření a receptů, ale líbí se mi i tvůj přístup k životu. Nikdy mě v souvislosti s tebou nenapadla taková silná slova, která padla v některých komentářích a ačkoliv je mi jasné, že tohle k tomu patří, tak mě samotnou mrzí, jak rychle jsou schopni ostatní někoho odsoudit, jenom proto, že se o sebe stará a nejí sra***.
    Držím ti palce a doufám, že se ti vydaří vše, co sis naplánovala.
    P.S. Pro tvoji krásně vypracovanou postavu bych zvažovala i vraždu:))
    Simona

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuju strašně moc za podporu!! <3

    OdpovědětVymazat